8. března 2013

Ministr průmyslu a obchodu Kuba vyjel do strakonických škol a podniků

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba navštívil ve čtvrtek Strakonicko. Letošní již sedmou pracovní cestu po regionech zaměřil na technické vzdělávání, diskusi se zástupci podniků o proexportní strategii a zaměstnanost v kraji.

 
"Je pro mě důležité se potkávat s podnikateli i zástupci technických škol v každém regionu. I ve Strakonicích jsou firmy, které jsou konkurenceschopné nejen na domácím trhu, ale i v exportu. Důležité je provázat je s technickými školami, které jim mohou zajistit vzdělané pracovníky," řekl Kuba. 
 
Během své cesty si ministr se zájmem prohlédl Vyšší odbornou školu, Střední průmyslovou školu a Střední odbornou školu řemesel a služeb. Tu navštěvuje na 600 studentů, kteří se úspěšně zapojují do nejrůznějších technických projektů a soutěží, ve kterých se umisťují na předních příčkách. Z vysoutěžených peněz pak škola financuje vybavení k praktické výuce. Ministra velmi zaujal také projekt "Formule 1 ve školách", v rámci kterého studenti od základu vyrábějí a sestavují modely závodního vozu F1.
 
"Návštěva ministra Kuby má pro nás velký význam. Studenti vidí, že o jejich obor, i úspěchy má zájem i někdo z vlády. Věřím, že pan ministr najde dostatečnou podporu pro technické vzdělávání. Tím školy, jako je ta naše, budou mít opět dostatek studentů," řekl k návštěvě ministra učitel Milan Samec. 
 
Po té navštívil ministr firmu ČZ Strakonice, která se může pochlubit více než osmdesátiletou tradicí výroby dílů pro automobilový průmysl. Na programu měl ministr také jednání s krajským předsedou hospodářské komory Miroslavem Dvořákem možnosti rychlejších firemních daňových odpisů. 
 
Posledním podnikem, který ministr navštívil, byl Johnson Controls Fabrics. Podnik vyrábějící autotextilie, sedadla do aut a automobilový interiér, jen ve Strakonicích zaměstnává na pět set lidí. Ministr zde představil svůj návrh na daňové zvýhodnění pro výrobní společnosti, které umožní praxi studentům středních škol a učilišť. Svou pracovní cestu zakončil setkáním s členy místní ODS.