7. března 2013

Neřešené problémy na úřadech práce probere sociální výbor na mimořádném zasedání

Zajištění vyplácení sociálních dávek po rozhodnutí antimonopolního úřadu, který nedávno zrušil miliardovou zakázku na nový systém zavedený za ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), bude řešit výbor pro sociální politiku na mimořádném zasedání. S návrhem vystoupila na dnešní řádné schůzi výboru poslankyně Lenka Kohoutová (ODS) poté, co neprošel návrh na zařazení nového bodu jednání na program.

 
Poslanci ODS chtějí na mimořádném zasedání výboru řešit také kroky, které chce rezort práce a sociálních věcí podniknout ke zvýšení zaměstnanosti. 
 
„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nedávno konstatoval, že bývalé vedení rezortu práce a sociálních věcí porušilo zákon, když uzavřelo smlouvu s dodavatelem nového IT systému bez výběrového řízení. Rezort proto bude muset zřejmě tento systém za několik měsíců přestat používat. Považuji za nezbytné, aby nám ministerstvo sdělilo, jaké další kroky v reakci na rozhodnutí antimonopolního úřadu podnikne a jak zajistí vyplácení sociálních dávek po stanovené lhůtě. Chtěla jsem vyvolat diskuzi již na tomto jednání, poslanci TOP 09 se ale bohužel hlasování zdrželi a tímto naléhavým problémem se tak budeme zabývat až na dalším, mimořádném zasedání,“ konstatovala po jednání výboru Lenka Kohoutová.
 
„Úřady práce zajišťují nejen vyplácení dávek, ale jejich činnost je zásadní v boji proti stoupající nezaměstnanosti. Proto jsme prosadili, aby druhým bodem mimořádného jednání byla také aktivní politika zaměstnanosti. Od zástupců ministerstva chceme slyšet, jaká opatření a v jakém časovém horizontu plánují,“ doplnil poslanec ODS a místopředseda výboru Miroslav Jeník.
 
Na návrh Lenky Kohoutové dnes výbor také Ministerstvu práce a sociálních věcí doporučil, aby do doby vyjasnění okolností používání sKaret zastavilo jejich vydávání. „Jsem ráda, že jsme mohli na dnešní schůzi hovořit s paní ministryní Müllerovou a vyslechnout její postoj k situaci kolem sKaret. Její argumenty ale nebyly dostatečné,“ uvedla Lenka Kohoutová. „Od projektu podle svých vlastních vyjádření pomalu začíná couvat i Česká spořitelna, která měla dle smlouvy s MPSV výplatu dávek spravovat a otvírat lidem bankovní účty určené pro tento účel. Jejímu postoji se ani nedivím, bohužel uvěřila nereálným slibům bývalého vedení ministerstva,“ doplnila Kohoutová.
 
Podle ní by se měl výdej sKaret zastavit do doby, než bude zcela jasné, jak si jejich fungování rezort práce a sociálních věcí představuje. „V současnosti jde do sněmovny návrh na jejich úplné zrušení, ministerstvo zároveň připravuje vlastní návrh reagující na kritiku. Do doby, než bude vyjasněné, k čemu karty budou sloužit, jak budou fungovat a zda Česká spořitelna bude ve spolupráci pokračovat, považuji za rozumné jejich vydávání pozastavit."