25. února 2013

Události

Hostem hlavní zpravodajské relace ČT byl v živém vstupu z Karlových Varů místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:


ODS zažila ztrátu přízni voličů už několikrát, jak je ostatně vidět z výsledků jednotlivých voleb do sněmovny. V roce 2002 přišla oproti roku 96 o víc než 600 tisíc voličů. Obrat k lepšímu nastal právě v roce 2006 za Mirka Topolánka, ale k dalšímu propadu došlo opět v roce 2010, to už byl v čele Petr Nečas. Strana začala voliče ztrácet i v dalších volbách a letech. V roce 2012 v krajských volbách získala jen přes 324 tisíc hlasů. A v prezidentských volbách vhodilo hlasovací lístek s kandidátem ODS pouze 126 tisíc lidí. Příští rok je přitom pro strany zásadní, takzvaně super volební. Souboj o hlasy voličů budou svádět nejen ve sněmovních volbách, ale taky do Evropského parlamentu, do obecních zastupitelstev a v doplňovacích senátních volbách. A v Událostech vítám místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila. Dobrý večer do Karlových Varů. Vy jste se v kraji setkal s místními politiky, jak reagovali na současnou pozici strany? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Jak už jsem řekl, tak na všech úrovních dnes v ODS probíhá relativně vzrušená debata. Na druhou stranu musím říci, že já osobně jsem nezaznamenal, že by například naši starostové chtěli předčasný kongres, nebo že by zpochybňovali mandát současného vedení. My se bavíme o tom, co udělat pro to, aby současné vedení bylo úspěšné, aby naši ministři byli úspěšní a abychom přesvědčili naše voliče, že se jim vyplatí ODS příští rok opět volit. To je filozofie těchto schůzek, nikoliv najít nějakou cestu, jak oslabovat současné vedení, drolit vedení a tak dále. 

 


Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:


Ano, na druhou stranu, Petr Nečas navštíví karlovarský region týden po vás, proč vlastně cestujete odděleně? Ono to docela nahrává spekulacím, jakoby jste každý vedl svou vlastní kampaň ve straně? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To v žádném případě, paní redaktorko. Já jsem měl už dlouho domluvenou návštěvu Karlovarského kraje. Dneska dopoledne jsem doprovázel zde v tomto kraji paní Medu Mládkovou známou sběratelku. A účastnil jsem se s ní debaty na místních gymnáziích. A při té příležitosti mě požádali moji přátelé, zde členové, abych se s nimi setkal a debatoval s nimi o problémech v ODS. Takže to není proti někomu. Já chápu, že je třeba hledat nějaké takovéto rozpory, ale není to nic proti nikomu. Já klidně a rád se účastním i takových výjezdů, které mají kolektivní charakter, jako je třeba výjezd na Jihlavsko, který se bude konat tento čtvrtek a tento pátek. Takže opravdu v tom, že každý někam jedeme, nehledejme to, že jedeme jakoby proti sobě. To v žádném případě. Mým cílem není v tuto chvíli podrývat autoritu vedení ODS, protože jsem přesvědčený, že by to ODS jako takové nepomohlo. 

 



Aneta SAVAROVÁ, moderátorka:


Říká místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Díky. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
poslanec PČR