28. února 2013

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Jan RICHTER, moderátor:


Výkonná rada občanských demokratů dnes zrušila tři oblastní sdružení strany - v Praze 4, v Praze 12 a v okrese Praha - západ kvůli netransparentnímu náboru členů. Premiér a předseda ODS Petr Nečas po jednání v Jihlavě řekl, že výkonná rada hodlá proti podobným praktikám rázně zasahovat i nadále. Vedení oblastního sdružení Praha - západ ale nařčení z náboru černých duší odmítlo a hodlá se bránit všemi prostředky, včetně soudu. My teď máme na lince místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila. Dobrý večer. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ODS:


Dobrý večer přeji. 

 


Jan RICHTER, moderátor:


Pane místopředsedo, jak premiér návrh na zrušení těch tří oblastních sdružení zdůvodnil? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ODS:


Pan premiér vyšel z informací, které zjistila skupinka členů grémia, kteří na místě podrobně zkoumali problémy spojené s Prahou - západ. Ostatně ty informace prosakovaly také do médií. Objevilo se i podezření, že někteří členové byli zcela formální a dostávali dokonce snad i peníze za své členství v ODS. Já jsem velmi rád, že v takovém to případě ODS zvolila nejtvrdší řešení a zrušila všechna místní sdružení, což je kolem 40 místních sdružení a celou oblast a tím pádem se takzvaně vyčistil celý prostor. A chceme, aby zde vznikla nová místní sdružení, která budou mít důvěru a budou mít podporu místních komunálních politiků. Takže, ty informace, to podezření bylo velmi závažné. Pan premiér dneska předložil návrh na zrušení, odsouhlasilo to celé grémium a následně to takto bylo podpořeno asi 90 procenty členů výkonné rady. To znamená, mělo to výraznou podporu. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Podle předsedy jednoho z těch zrušených oblastních sdružení, konkrétně tedy sdružení ODS v Praze - západ Petra Makovského, je to bezprecedentní krok zavádějící vnitrostranický pučem. Rozhodnutí rady kritizoval mimo jiné poslanec Boris Šťastný. Nemáte, pane místopředsedo, obavy, že by tento otřes mohl vést k nějakému hlubšímu konfliktu v ODS? 

 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ODS:


Naopak, já se domnívám, že konečně začíná ODS rušit místní organizace, u kterých je podezření, že tam jsou takzvané černé duše, nebo že tam může být podezření z nějakého velrybářství. A jsem velmi rád, že jsme první politickou stranou, která se nebojí takových to problémů, zveřejní je a je ochotna to takto vyčistit. Nejsme v pozici, ve které jsme bohužel občas dříve byli, když jsme nad tímto zavírali oči, kdy zkrátka většina za každou cenu zvítězila, i když to byla většina účelově nabraná. Jsem rád, že jsme dneska zrušili tři oblastní sdružení, což nikdy v historii ODS nebylo. To je opravdu historická záležitost a já budu dělat všechno pro to, aby do budoucna, pokud se ukážou obdobné problémy, tak aby to postihlo případně i jiná sdružení. Pokud to nebudeme dělat, pak se stane nejen ODS, ale všem politickým stranám, že postupně budou rozložené na základě různých šíbrů, kteří budou do strany přivádět fiktivní členy, budou jim třeba za to i platit a tito lidé budou rozhodovat, kdo bude na jaké kandidátce a kde bude kdo reprezentovat ODS. To je podle mého názoru špatné. My chceme objevit důvěryhodnost ODS, bylo to jasně řečeno na kongresu a nemůžeme obnovit důvěryhodnost, pokud máme místní sdružení, která jsou vytvořená lidmi, kteří jsou například placeni za to, že jsou v ODS nebo je tam vážně podezření, že jsou za to placeni. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Ty nebo podobné problémy, jaksi se dostaly na veřejnost i z jiných oblastních sdružení, nejenom v Praze nebo ve Středočeském kraji, budete tedy pokračovat, tedy v těchto podobných zásazích?

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ODS:


Já doufám, že ano. Jde vždycky o to, aby opravdu komise složená z členů grémia a z hlavního manažera na místě zjistila, jak ta situace opravdu vypadá, abychom nerušili na druhou stranu populisticky bez znalosti věci. Když se nám potvrdí znepokojivá fakta, že opravdu místní sdružení nefunguje, že tam jsou lidé, kteří nebydlí v té oblasti, že tam jsou účelové nábory, že třeba úspěšně zlikvidují našeho úspěšného komunálního politika, tak pak já jsem pro, abychom takové místní sdružení zrušili. To je třeba příklad Prahy, kterou jsme také dneska zrušili, té Prahy 12, kde byl v zásadě umělý nábor a místní nebo oblastní sněm zlikvidoval našeho úspěšného senátora. Přeci není možné člověka, který získal důvěru od voličů, jen tak odstavit na základě uměle vytvořené většiny v ODS. Takové sdružení si zaslouží spravedlivě být potrestáno, zlikvidováno. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Říká místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Děkujeme a na slyšenou. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ODS:


Děkuji a přeji hezký večer. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
poslanec PČR