4. března 2013

Ministr průmyslu a obchodu Kuba má za sebou důležitou misi po americkém Chicagu, Charlotte a Washingtonu

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba se vrátil z důležité mise po americkém Chicagu, Charlotte A Washingtonu. Na pracovní cestě po USA doprovázela ministra skupina podnikatelů v čele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Hanákem. Spojené státy jsou pro ČR jednou z prioritních zemí české proexportní strategie na 2012 - 2020. Řada českých firem právě na této cestě získala kontakty, které se mohou proměnit v zajímavé kontrakty.

 
"Právě tyto cesty mohou být pro podnikatele zlomové. Jde totiž především o navázání kontaktu. Osobní schůzka je mnohem důležitější než jednáno na dálku. Pro řadu podnikatelů může být taková mise cestou k úspěchu. Ze své pozice ministra průmyslu a obchodu mohu firmám napomoci otevřít cestu, pak už je vše ale na jejich dovednosti umět přesvědčit případné partnery ke spolupráci,“ řekl ministr Kuba těsně před odletem do Spojených států.
 
V Chicagu navštívil, spolu s podnikateli, například Institute of Technology and University Technology Park, technologický inkubátor, kde se v praxi propojuje technické vzdělávání a byznys. Následovala prohlídka burzy Chicago Mercantil Exchange Group (CME) a oběd s významnými členy prestižního Ekonomic  Club of Chicago.
 
V rámci oficiálního programu přijala českého ministra průmyslu a obchodu také řada významných osobností chicagské státní i veřejné správy. Na českém konzulátu se Martin Kuba setkal s bývalou ministryní financí státu Illinois a uznávanou státní finanční kontrolorkou s českými kořeny Judy Baar Topinka. Ministr rovněž poobědval s náměstkem starosty města Chicaga Stevenem Kochem. 
 
Podnikatelská delegace se včele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem setkala v rámci seminářů se zástupci World Business Chicago a Chicago Land Chamber of Commerce. Na těchto workshopech si čeští a američtí podnikatelé vyměnili informace o možnostech navázaní spolupráce.
"Českým exportérům by významně pomohlo, kdyby se podařilo naplnit myšlenky o volném obchodování mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Právě tuto problematiku začali evropští představitelé s americkými protějšky řešit na konci minulého roku," dodal po schůzkách podnikatelů Hanák. 
 
Podnikatelé z celé České republiky se při cestě s ministrem Kubou měli možnost několikrát potkat se zástupci amerických firem. Právě osobní kontakty jim mohou otevřít cestu k exportu do řady zemí, včetně USA. Úspěšná jednání má za sebou i Jiří Bláha, ředitel společnosti RS Dynamics vyrábějící technologie s dopady na životní prostřední.
 
Podle českého velvyslance v USA Petra Gandaloviče, je potřeba najít na americkém trhu vždy nezaplněné místo a pak utužovat kontakt, aby potencionální partneři viděli skutečně trvalý zájem o spolupráci. 
"Jakákoliv takováto cesta otevírá pomyslné dveře. Tím, že někam přijede ministr vlády, je určitým způsobem událost, která přitáhne pozornost partnerů. Pak už vše záleží na jednotlivých podnikatelích. Je důležité, aby jim předložili své konkrétní projekty a kontakty. Především ale, a to považuji za nejdůležitější, je nutné, aby jim zpět napsali a nezůstali jen u slibů, nad kterými se po návratu domů zavře voda. To je něco, s čím se často setkáváme. My Češi nemáme takovou disciplínu v udržování kontaktů," varoval české podnikatele v průběhu cesty velvyslanec Gandalovič.
 
V současné době v USA úspěšně podniká například firma Mitas, která velmi dobře zaplnila trh s pneumatikami na traktory. Právě o výrobce těchto strojů - firmu Zetor se začíná v Americe opět zvedat zájem. Stejně jako o řadu společností v oborech IT technologií, nebo o polohovací nemocniční lůžka společnosti Linet Export. A po městech Spojených států jezdí také české tramvaje z plzeňské Škodovky.
"Pro řadu podnikatelů jsme absolvovali dost přínosných schůzek. Tato mise, a to podnikatelé dopředu věděli, byla ale spíš o kontaktech a nenesla s sebou úplně konkrétní uzavírání obchodů a smluv," dodal k účasti českých firem Kuba.  
 
Konkrétní úspěch si i přesto z Charlotte přivezla energetická společnost Královopolská RIA z Brna. Se společností Westinghouse podepsali její zástupci dohody o dojednání společných kontraktů. "Otevřela se nám možnost na jednání o konkrétním obchodu – a to v podstatě nejen v rámci případného projektu na dostavbu Temelína, ale i v rámci ostatních projektů, kde Westinghouse v současné době soutěží,“ dodal po podpisu dokumentu generální ředitel Královopolská RIA Ctirad Nečas.
Českou delegaci včetně podnikatelů přijel z ČR do Washingtonu podpořit i americký velvyslanec Norman Eisen. Poznamenal, že vidí budoucnost v možné spolupráci ČR a USA. "Mělo by být česko-americkým zájmem prorazit na trhy třetích zemí společně," naznačil způsob možné spolupráce obou zemí.  
 
Dobré česko-americké vztahy si Kuba ověřil při různých bilaterálních jednáních s ministry americké vlády, nebo při schůzkách se senátory i starosty a dalšími významnými osobnostmi USA. 
Při setkání se senátorem za Pensylvánii Robertem Caseyem byla hlavním tématem energetika. Český ministr na něm zdůraznil, že ČR stojí před problémem vysokých cen energie způsobených dotacemi do obnovitelných zdrojů.
 
Na jednání s ministrem energetiky Stevenem Chu se Kuba zmínil o návštěvě stavby elektrárny VC Summer, kam vzal s sebou také potenciální obchodní partnery firmy Westinghouse z řad zástupců českých firem. Při té příležitosti připomněl, že je pro ČR klíčové, aby v případě vítězství Westinghouse české a americké firmy spolupracovaly nejen na projektu dostavby jaderné elektrárny Temelín, ale i na dalších zakázkách ve třetích zemích. Oba ministři se také shodli na velkém posunu v jednáních o vzájemné spolupráci při rozvoji technologií v oblasti jaderné energetiky. Zároveň podepsali dokument, kterým potvrdili svůj společný zájem dokončit konkrétní dohodu o spolupráci co nejdříve.
 
Mezi dalšími představiteli americké administrativy, se kterými se český ministr setkal, je Rebeca Blank z ministerstva obchodu. Oba ocenili čerstvou dohodu o spolupráci českých a amerických exportérů na projektech ve třetích zemích. Tu podepsala česká společnost EGAP s americkou Export Import Bank právě ve chvíli, kdy byla v USA česká delegace. „Je to skvělá zpráva nejen pro EGAP, ale pro celý český export, velmi oceňuji aktivní roli nového vedení EGAPu v proexportní politice,“ dodal k podpisu smlouvy Kuba.
 
Velký potenciál v zahraničí mají čeští energetici a energetika obecně. Právě o tomto tématu jednal ministr průmyslu a obchodu s americkým náměstkem zahraniční pro ekonomický růst, energetiku a životní prostředí Robertem Hormatsem. 
 
Řeč přišla na energetickou politiku v Evropě a zejména velký příklon k obnovitelným zdrojům, který přináší Evropě značné komplikace. Náměstek si se zájmem vyslechl situaci v ČR vyvolanou dotacemi fotovoltaických elektráren a dopady těchto dotací do výsledné ceny elektřiny. Dále Roberta Hormatsema velmi zaujal popis situace na české přenosové soustavě, která balancuje na hraně kolapsu kvůli velkým přetokům energie ze severního Německa.
 
Náměstek se zajímal přirozeně i o projekt dostavby Temelína, deklaroval jasnou podporu americké administrativy firmě Westinghouse a ujistil českou delegaci, že ČR je pro Spojené státy velmi významným partnerem ve střední a východní Evropě. Ministr Kuba znovu deklaroval, že pro Česko bude velmi důležité široké zapojení českých firem do projektu dostavby Temelína, protože český energetický průmysl je v ČR velmi rozvinutý a země chce na něm stavět i do budoucnosti.
 
Výjimečným setkáním byla také neplánovaná schůzka se senátorem a ex-kandidátem na prezidenta Spojených států Johnem McCainem. Oba politici spolu hovořili zhruba půl hodiny. "Bylo zajímavé od něj slyšet, že američtí republikáni se potýkají s prakticky stejnými problémy jako naše ODS," řekl po setkání Kuba, který senátora McCaina pozval do České republiky na kongres občanských demokratů. 
 
Úspěšnou šestidenní misi zakončil ministr průmyslu a obchodu veřejným vystoupením a následnou debatou v prestižním washingtonském think tank institutu Atlantik Council. Ústředním tématem byla budoucnost jaderné energetiky a také těžba břidlicového plynu. "Tato otázka je velmi aktuální rovněž v ČR, nicméně geografické a demografické podmínky jsou naprosto nesrovnatelné s možnostmi USA. Legislativní i expertní proces tedy bude mnohem náročnější a v současné době není EU na využití těchto energetických zdrojů připravena,“ řekl ministr Kuba v diskusi.
 
Spojené státy jsou devátý největší investor v České republice a dnes už je řada firem, které mohou investovat a investují právě tam. Aby jich ale mohlo přibývat, musí podle ministra existovat mimo jiné dohoda o volném obchodu mezi EU a USA. "Já myslím, že v tomto směru přinesla tato cesta mnoho pozitivního," uzavřel ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba další ze svých pracovních cest s podnikateli.