27. února 2013

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba je na pracovní cestě do amerického Chicaga, Charlotte a Washingtonu

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který je na pracovní cestě po USA, míří do amerického Chicaga, Charlotte a Washingtonu.

Doprovází ho přitom početná delegace českých podnikatelů, v čele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Hanákem,  kteří mají zájem rozšířit svůj export za oceán. Právě USA jsou tradičním a významným obchodním partnerem a investorem v Česku.  V rámci exportní strategie ČR pro období 2012 - 2020 proto nechybí mezi prioritními zeměmi.

"Právě tyto cesty mohou posloužit českému exportu a otevřít tak dveře našim podnikatelům na zámořský trh," řekl na začátku své šestidenní cesty po vybraných regionech USA ministr Kuba. Spolu s podnikateli i českým velvyslancem ve Spojených státech Petrem Gandalovičem si prohlédli Illinois Institute of Technology and University Technology Park - institut , kde je vidět propojení byznysu a školy na první pohled, tedy technické vzdělávání v praxi se vším všudy. "Je to místo, kde se zhmotňuje duševní vlastnictví," uvedl při představování moderní budovy vybavené špičkovou technikou David Baker, viceprezident pro externí záležitosti a ředitel Univerzity.

Na univerzitě se studenti od samého počátku setkávají při výuce přímo s praxí. Při studiu mají možnost podílet se přímo na výrobě prototypu a vývoji nového produktu. Firmy si je vyhlédnou přímo při školní práci - v takzvaném inkubátoru - a po studiu s nimi mohou navázat přímou spolupráci. Takový projekt, kde se potkává technické vzdělávání s byznysem v praxi, ocenil i český ministr. "Přesvědčili jsme se o tom, že není třeba velkých příspěvků z veřejných zdrojů. Spíše jde o jejich kolektivní využití a hledání synergií, které plynou z propojení vzdělávacího systému a praxe. Myslím si, že v tomto ohledu by mohly být zkušenosti chicagského institutu inspirací i pro obdobné pracoviště v České republice," dodal.

"Americký trh je velmi otevřený českým podnikům. Je třeba ale hledat cesty k dalšímu rozšíření vzájemné spolupráce obou zemí. A právě k tomu slouží tyto cesty," připomněl velvyslanec Gandalovič.
Následně se celá delegace seznámila s chodem burzy Chicago Mercantil Exchange Group. Po exkurzu do historie a přednášce o principu obchodování si ministr Kuba přímo na parketu burzy prohlédl proces obchodování komodit.

Na ekonomická témata mluvil Kuba na místě také s významnými představiteli hospodářského života chicagského regionu v rámci  Economic Club of Chicago.

Českého ministra průmyslu a obchodu také přijali významné osobnosti chicagské státní i veřejné správy. Na českém konzulátu se pak setkal s bývalou ministryní financí státu Illinois a uznávanou státní finanční kontrolorkou s českými kořeny Judy Baar Topinka. Poobědval také se Stevenem Kochem, náměstkem starosty Chicaga.

Podnikatelská delegace se včele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Jaromírem Hanákem setkala v rámci seminářů se zástupci World Business Chicago a Chicago Land Chamber of Commerce. Na těchto interaktivních workshopech si čeští a američtí podnikatelé vyměnili informace o možnostech a zájmu na navázaní spolupráce.

"Českým exportérům by významně pomohlo, kdyby se podařilo naplnit myšlenky o volném obchodování mezi EU a USA. Právě tuto problematiku začali evropští představitelé s americkými protějšky řešit na konci minulého roku," dodal po schůzkách podnikatelů Hanák.

V otevření amerického trhu doufá také například šéf představenstva UniControls Jarolav Látal. Firma vyvíjí například řídící jednotky, které od konce devadesátých let minulého století dodává Českým drahám. Svou příležitost vidí také na americké železnici.

"Tato cesta skutečně možná pootevřela dveře pro náš další export," řekl Látal krátce po té co se v centru Baker and McKenzie setkal se zástupcem místní firmy. "Znamenalo by to kontrakt v řádek milionů dolarů," poznamenal.

Po úspěšných jednáních v regionu Chicaga odcestoval ministr se svou delegací do Charlotte - hlavního města severní Caroliny.