20. února 2013

Budeme více spolupracovat

Premiér Petr Nečas je na historicky první oficiální návštěvě Svobodného státu Bavorsko.

 
Hlavními body jednání s bavorským premiérem Horstem Seehoferem byly rozvoj vzájemných vztahů mezi Českem a Bavorskem, možnosti spolupráce, společné projekty, ale také otázka minulosti obou států.
 
„Jsem přesvědčen, že Česko-německá deklarace z roku 1997, kde česká i německá strana jasně formulovaly svůj postoj ke společné minulosti, představuje dobrý základ, a to také tím, že přenesla tuto diskusi z úrovně politické na úroveň občanské společnosti a odborné veřejnosti,“ řekl premiér Petr Nečas.
 
Bavorsko je podle českého premiéra významným regionem pro Českou republiku. „Má velmi silné hospodářství s vysokým podílem znalostní ekonomiky a inovativního podnikání. Pro české společnosti jsou tak bavorské podniky významnými partnery,“ dodal premiér.
 
Země plánují společný výzkum i diskusní fóra
 
Velký potenciál má spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Na obou stranách hranice jsou špičková výzkumná a průmyslová zařízení např. v oborech energetiky, nanotechnologií či výpočetní techniky.
 
„Navrhl jsem, aby naše vlády podpořily např. uspořádání česko-bavorské zemské výstavy, která by byla prezentována na obou stranách hranice. Dovedu si představit i společnou diskusní platformu nebo větší využití Česko-německého diskusního fóra,“ dodal český předseda vlády.
 
Dalším společným projektem je expozice o dějinách sudetských Němců, připravovaný Collegiem Bohemicem v Ústí nad Labem. Česká republika tuto myšlenku přes Fond budoucnosti již v minulosti významně finančně podpořila. Je připravena architektonická realizace a nyní hledá Collegium finanční prostředky, které jsou potřeba na dokončení projektu.
 
První oficiální návštěva českého premiéra Petra Nečase v sousední spolkové zemi navazuje na návštěvy bavorského ministerského předsedy v Praze v letech 2010 a 2011. Česká republika by do budoucna ráda dále posilovala vzájemné politické kontakty, a to nejen na úrovni premiérů, ale i poslanců parlamentů, a prohlubovala tak vzájemný dialog.
RNDr. Petr Nečas

člen strany
člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády