20. února 2013

Rozhovor pro Pardubický deník

Exministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil patří k politikům, kteří si stabilně drží vysokou popularitu mezi voliči. I to byl možná důvod, proč oblastní šéf občanských demokratů Jiří Janků pozval do Pardubic právě jeho. Pospíšil tu debatoval se studenty, seniory i spolustraníky.

 

Říká se, že mladí lidé se příliš nezajímají o politiku. Vidíte to stejně? 

Byl jsem mile překvapen, jak se mladí lidé v Pardubicích zajímají o politiku a jak hluboké mají informace. Moje zkušenost je, že v posledních letech zájem mladých lidí o politiku skutečně narůstá. Bylo to vidět hlavně v prezidentských volbách, volební kampaň se hodně přesunula na internet. Profesorka občanské nauky na jedné střední škole mi například líčila, jak tam byly vedeny ostré debaty o tom, kdo se má stát prezidentem. A studenti, kteří fandili Karlu Schwarzenbergovi, prý poté těžce nesli, že jejich favorit ve volbách prohrál. 

Co říkáte na výsledek prezidentské volby? 

Musím říci, že pro ODS byl výsledek prezidentské volby opravdu katastrofa. Těžko to lze obhajovat a hledat zástupné důvody. Já doufám, že to pro nás bude velké poučení. Na všech úrovních se začínají vést debaty, jak vyvést stranu z krize. Myslím, že právě výsledek prezidentské volby přispěl k tomu, že si většina členů ODS uvědomila, že takhle to dál nejde. Já osobně jsem byl rád, že se do druhého kola dostal pravicový kandidát, že to nebyl jen souboj nezávislého a nevyhraněného expremiéra Jana Fischera a levicového kandidáta Miloše Zemana. Proto jsem také ve druhém kole podpořil Karla Schwarzenberga. Považuji za svoji povinnost podpořit pravicového kandidáta, i když je z konkurenční strany. ODS a TOP 09 jsou odsouzené ke spolupráci. 

Nebojíte se, že teď ODS ztratí pozici nejsilnější pravicové strany, kterou má v České republice od doby svého vzniku? 

Já si to nemyslím. Nechtěl bych brát výsledek prezidentské volby jako lakmusový papírek toho, jakou má ODS podporu u voličů. To, že jsme v těžké situaci, je zřejmé. Ale nemyslím si, že by současná podpora ODS byla 2,5 procenta. Ve většinovém volebním systému se zkrátka velká část našich voličů přiklonila ke Karlu Schwarzenbergovi, protože viděla, že Přemysl Sobotka nemá šanci postoupit do druhého kola. Volili tedy strategicky tak, aby ve druhém kole byl alespoň nějaký pravicový kandidát. Mám řadu přátel, kteří jsou tradičními voliči ODS, ale v prezidentské volbě hlasovali pro Karla Schwarzenberga. Myslím, že podpora ODS může být v současné chvíli mezi 10 a 15 procenty. 

Jako místopředseda jste si dal za cíl oslovovat mladé lidi. Proč? 

Považuji za důležité oslovovat mladé lidi, protože skutečným problémem ODS může být generační vyhoření. Proto nikdy při návštěvách regionů nevynechám možnost návštěvy gymnázia či střední školy. 

Mají mladí lidé v ODS reálnou šanci prosadit se do vysoké politiky? 

Každý se musí prosadit postupnými kroky. Musí si to takzvaně odpracovat. Já jsem taky nevstoupil do ODS a nestal se druhý den hned poslancem. Naším cílem není vytvářet výtahy k moci a uměle vyzdvihovat mladé lidi. Na druhou stranu chceme mladým ukázat, že o ně máme zájem. Nesmí mít pocit, že jsou izolování. Ke mně mají třeba vždy dveře otevřené. Třeba na jaro připravujeme workshop pro mladé občanské demokraty. 

(Autor: Lukáš Dubský)

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel