12. února 2013

Impulsy Václava Moravce

Hostem diskusního pořadu rádia Impuls byl ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa.

Václav MORAVEC, moderátor:


Hezký dobrý večer vám všem. Fotovoltaický tunel, dojde vůbec kdy k jeho rozkrytí? Zástupci solárního průmyslu podporují návrh na rozkrytí vlastníků fotovoltaických elektráren, které dostávají podporu od státu, respektive od spotřebitelů. S požadavkem na odhalení všech příjemců státní podpory na fotovoltaickou elektřinu přišel v pondělí ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS (záznam): 


Podpora obnovitelných zdrojů není žádné podnikání, je to dopředu velmi dobře predikovatelný byznys, na kterém se dá velmi slušně vydělávat. Já myslím, že čeští občané mají právo vědět, kam tyto desítky miliard korun, které prostě platíme za zbytečně drahou elektrickou energii, tečou a budu požadovat, aby to bylo mimořádným bodem jednání vlády. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo v pondělí rádio Impuls slova ministra průmyslu a obchodu z ODS Martina Kuby. Solární elektrárny se znovu dostaly pod drobnohled veřejnosti poté, co minulý týden předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková zveřejnila audit o stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny úředníky úřadu v letech 2005 až 11. Podle Vitáskové záměry auditu ukazují, že kvůli netransparentně stanoveným vyšším cenám pravděpodobně vznikly škody v řádu sta miliard korun. Nejen o tom bude řeč v dnešních Impulsech. Pozvání přijal ministr životního prostředí, místopředseda ODS Tomáš Chalupa. Vítejte po čase v Impulsech, hezký dobrý večer přeju. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Dobrý večer. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy jste, pane ministře, až na bilion korun odhadl možné náklady českých daňových poplatníků kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky. Na kolik se podle vás podaří odhalit konkrétní viníky toho špatně nastaveného systému? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:

 

Za prvé musím říct, že když se bavím o té částce, tak já jsem řekl možná až... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


To jsem teď zopakoval, možná až. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já to chci podtrhnout, jako nejkatastrofičtější scénář, který si dovedeme představit. Na druhou stranu je pravda, že se zkrátka bavíme o stovkách miliard. Pro obnovu celého toho systému, těch obnovitelných zdrojů, ze kterého nějakých skoro 70 % představuje ta fotovoltaika. Vy jste říkal ty viníky. Já bych rozdělil ten příběh asi na 4 takové samostatné části. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Které ale vytvářejí celek? 

 


Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Přesně tak. První část je schvalování toho příslušného zákona. To se dělo na začátku roku 2005, tehdy to byl návrh, který přišel do sněmovny, já jsem neseděl v té sněmovně, ale pro zajímavost jsem si vytáhl to hlasování, a to, co vlastně je tím základem té debaty, byl návrh pozměňující tehdy paní poslankyně Šedivé, který spočíval v tom, že se zmenší možnost regulačního úřadu zasáhnout do toho systému, pokud by třeba došlo k propadu cen a těch nákladů, tak původně se předpokládalo, že tam má být možnost až o 10 % meziročně a to byl její návrh, aby to bylo nejvýše o 5 %. Tady musím zmínit, a to je potřeba říci, že je jak v tom pozměňovacím návrhu paní poslankyně Šedivé, tak v tom návrhu zákona jako takovém byl vlastně jediný klub ve sněmovně, který všemi svými hlasy, všech svých přítomných členů, který bylo 42, tak z těch 42 nikdo nehlasoval pro, byl jedině klub ODS. Ve všech ostatních případech to bylo buď plná podpora nebo podpora, řekněme, hodně významná, spíš plná. To je část A. Část B je schopnost reagovat na to, kdy už ten průšvih se provalil, kdy už zkrátka to byl takový boom, tak drasticky klesly náklady ty vstupní investiční a proti tomu ten boom. Všechny analýzy se shodují, že ta znalost přišla zkrátka někdy evidentně v polovině roku 2009 minimálně, tedy v době existence vlády pana Fischera. Musím říci, že všichni moji kolegové, kteří zažili tu dobu, já jsem v té době v parlamentu nebyl, říkají, že to měla vláda předložit a že vláda měla reagovat. Třetí část je otázka toho nastavení těch pravidel z hlediska Energetického regulačního úřadu, to je to, co jste zmínil, tedy stanovisko paní dnešní předsedkyně Vitáskové, která konstatuje, že pravděpodobně dle toho auditu, který zpracovali, došlo k víc než zákon umožňoval navýšení té ceny, tedy stanovení té ceny víc než kolik definoval zákon, dokonce snad... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Tedy původní návratnost měla být 15 let a podle Energetického regulačního úřadu ta vyhláška, vzoreček byly nastaveny na let 12. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Až o 30 %, což odpovídá tomu poměru. A čtvrtá záležitost, a přiznám se vám, že to se moc nedebatuje a to mě trochu trápí, je taky to individuální povolování a umisťování těch staveb v krajině. Já nevím, jak vy, ale jedna věc je, co nás asi všechny štve, je to ty hrozné peníze, co to bude stát a druhá věc je ta zaneřáděná krajina. Jestli já jsem na začátku říkal, že možná dobrý nápad byl brutálně zneužit, tak já říkám, že mě zkrátka strašně štve, že jsme se nedokázali na začátku vydat cestou tak, jakou vidíme v Bavorsku, tak, jako ji vidíme v severní Itálii, tak, jako vidíme v řadě zemí kolem nás, kdy se spíš jedná o podporu těch ostrovních systémů, tedy, že to mají farmáři na stodole, že to slouží k tomu individuálnímu energetickému zásobování, že zkrátka nehyzdí zemědělskou půdu, ale vůbec krajinu. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ale to by nebyl, pane ministře, byznys. Znovu tedy používám... 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Ale on by to asi byl byznys, ale nebyl by to tak velký byznys. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Nebyl by to tunel, solární tunel by to nebyl, protože... 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Nebyl by to byznys v objemu stovek miliard. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Takže by to nebyl solární tunel, protože šéfka Asociace energetických manažerů Zuzana Šolcová tvrdí, že vlastně celý ten systém, jehož 4 části vy jste teď popsal, tak byl nastaven výhodně pro majitele fotovoltaických velkých projektů záměrně a v rozhovoru pro rádio Impuls dodává. 

 



Zuzana ŠOLCOVÁ, šéfka Asociace energetických manažerů (záznam): 


Je veřejným tajemstvím, že někteří poslanci měli podíly, dejme tomu, v připravovaných projektech fotovoltaických elektráren. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Argumentuje v rozhovoru pro dnešní Impulsy šéfka Asociace energetických manažerů Zuzana Šolcová. Podle ní však je za solární tunel zodpovědných víc institucí, respektive jednotlivců v nich. 

 



Zuzana ŠOLCOVÁ, šéfka Asociace energetických manažerů (záznam): 


Podle mého názoru jeden jediný viník prostě neexistuje, protože na tom se podepsala strašná spousta lidí, podepsala se na tom jak Poslanecká sněmovna, tak možná nějakým svým podílem i ERÚ, možná nějakým svým podílem i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ale rozhodně se nedá ukázat na jednoho jediného viníka a nedá se říct, že ten dotyčný za to může. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Prozradila právě dnes v rozhovoru pro Rádio Impuls šéfka Asociace energetických manažerů Zuzana Šolcová. Za jak pravdivou a pravděpodobnou by označil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, host dnešních Impulsů, variantu, že se konkrétní zodpovědnost vlastně už nedohledá? Protože by se také došlo ke konkrétním poslancům, museli by se rozkrýt vlastníci těch původních projektů, které pak byly předprodávány například ČEZ jako energetickému gigantu, který do solárních elektráren investoval, poslyšme, deset miliard korun. 

 


Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já bych to rozdělil. Zaprvé paní Šolcová popisovala, že to není jeden zdroj, ale zkrátka více zdrojů, a to já s ní absolutně souhlasím. Podle mě to tak je. Dokonce bych řekl, že jich je víc, než popisovala. Druhá záležitost je to konkrétní vyhledání těch viníků. Já si myslím, nedělejme účet dřív, než ten příběh skončí. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy sám tomu vnitřně věříte, že se konkrétní viníky těch miliard… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Když vidím nasazení paní předsedkyně Vitáskové a ukazuje to, že to byla dobrá volba v tomto případě, rozkrýt to, co se dělo na ERÚ, tak mě to dává naději. Když vidím a souhlasím i s tou aktivitou, která a teď bych řekl dokonce nejenom kvůli fotovoltaice, ale obecného principu, že když někdo dostává peníze z peněz daňových poplatníků, tak ti daňoví poplatníci mají právo vědět, kdo to dostává. Teď neřeším, jestli to je fotovoltaika, větrná elektrárna nebo jakákoliv jiná veřejná podpora, vůbec třeba nesouvisející s energií nebo s čímkoliv jiným. Zkrátka to má být princip, který máme dodržovat a který v tomhle ohledu selhal. Další záležitost je otázka i těch povolovacích procesů. Já vím, že, a já to znovu vracím do hry, ale přiznám se vám, že pro mě je fascinující, když vidím, kolik těch občanských iniciativ v oblasti péče o krajinu a životní prostředí vystupuje u různých staveb, pane Moravče, vy jste zaznamenal, že když vznikaly ty obrovské solární parky, že by se někde ekologové přivazovali ke stromům? 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenal jsem jejich protesty, že jim vadilo to, že v mnoha ohledech například u Mělníka ty velké fotovoltaické elektrárny zabírají dobrou ornou půdu. To jim vadilo. Ale nevadilo to tehdy nikomu v tom mainstreemu veřejného prostoru. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Nechci křivdit, myslím si, že to je taky někde napůl, ale já musím říct, že tohle mě trápí. Ten problém, který my dneska řešíme, má ještě jednu dohru a ta spočívá v tom, kdo bude, až to skončí, až zkrátka skončí životnost těch panelů, kdo je bude likvidovat, kolik to bude stát a kdo za to ponese zodpovědnost. Protože jak jste správně poznamenal, v řadě případů je to tak, že ten jeden solární park zkrátka vlastní pro to založená právnická osoba, ta je víceméně spojená pouze s tím podnikáním, to znamená v okamžiku, kdy to skončí, tak ona zavře krám v uvozovkách. A starosty stejně jako nás trápí, kdo pak zaplatí tu likvidaci. Slyším věty, které říkají, že ty panely obsahují natolik cenné články, že by se to víceméně mohlo nějakým způsobem vrátit, no ale to nám nikdo nezaručí. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Máte nějak už vymyšlený projekt, byť ta… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


My pracujeme na vyhlášce, která má, koneckonců zítra o tom bude také debata ve Sněmovně v rámci jedné odpadové novely, která se bude zabývat tím, kdo by měl tu odpovědnost nést, jestli to je provozovatel nebo jestli to je výrobce. Protože standardní režim je, že to je výrobce. No ale problém je, že ten výrobce už je dávno pryč a tento režim se měl řešit v době, kdy to vznikalo a ne v době, kdy už to funguje a víceméně nové fotovoltaické elektrárny nevznikají. Naší ambicí je, aby to neskončilo na bedrech obcí, protože na to zkrátka nemají a ani si to nezaslouží. 

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Na čích bedrech to tedy skončí? Skončí to na bedrech provozovatelů… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Podle mého názoru by to měli platit provozovatelé. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Dáte tedy do zákona, že za likvidaci solárních elektráren budou… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


My teď pracujeme na takové úpravě legislativy, včetně, ono to je hodně o podzákonných normách, vyhláškách, která by měla obsahovat ustanovení, které říká i nějakou jakousi konstrukci výpočtovou na to, kolik kdo by měl dopředu odvádět, aby se vytvořila jakási rezerva pro to, až nastane ten čas té likvidace. A teď se přeme o to, jak ta kalkulace má vypadat, protože to je trošku věštění z křišťálové koule, protože se bavíme o něčem, co bude za deset let, možná za pět, za 15, já nevím. Ty panely moc dlouhou životnost nemají nebo nemají v řádu sto let. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Mají deset let přibližně, 10-15. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Ale snažíme se to řešit teď, protože se trochu obáváme, že když to budeme dál odkládat, tak už bude pozdě. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Chápu to správně, že vaší ambicí jako Ministerstva životního prostředí je vytvořit fond, do kterého by… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


To teď zjednodušujete. My máme systém, který funguje v jiných modelech, ale který na toto úplně použít nejde, a to je takový ten klasický model, který třeba znáte v případě lednic nebo v případě pneumatik. Zkrátka ten provozovatel, ten výrobce zodpovídá za to, že to zároveň převezme a zlikviduje. No, jenomže to je nastavené na začátku. Teď na tom začátku nejsme, takže do toho bude muset vstupovat ten provozovatel, nikoliv ten výrobce, protože toho výrobce nemáme. Ta legislativa nejde zpětně v tomhle ohledu uvést. Ale principiálně se bavíme o tom, jakým způsobem zajistit, aby to nebyli daňoví poplatníci ať už ve formě, řekněme, státní instituce anebo těch obcí, které budou likvidovat ty fotovoltaické elektrárny v době, kdy skončí životnost. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Podporu pro tento návrh máte? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já myslím, že to je tak racionální a rozumné, že si nedovedu představit, že by byl někdo proti. Ano, vedeme hádky a debaty, to je pravda, o tom, jak ten vzorec postavit, jestli to bude stačit, jestli to je dost, málo, jestli to není moc, to je jasné. Tuto debatu vedeme. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Kdy ten vzorec bude? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:

 


No moje ambice je, abychom tohle měli hotové v horizontu měsíců, léta. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Do léta aby byl… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Do léta, tak. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Aby byl vymyšlen vzorec? 

Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:

 

Vzorec a model, jak postupovat a byla platná vyhláška. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zástupci solárního průmyslu podporují návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby na rozkrytí vlastníků fotovoltaických elektráren, které dostávají podporu od státu, s požadavkem na odhalení všech příjemců státní podpory. Právě přišel Martin Kuba z ODS. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS (záznam): 


Podpora obnovitelných zdrojů není žádné podnikání, je to dopředu velmi dobře predikovatelný byznys, na kterém se dá velmi slušně vydělávat. A já myslím, že čeští občané mají právo vědět, kam tyto desítky miliard korun, které prostě platíme za zbytečně drahou elektrickou energii, tečou. Já budu požadovat, aby to bylo mimořádným bodem jednání vlády. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatoval v pondělí ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. Jaký postoj zaujme váš úřad k tomu návrhu, který budete probírat? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já už jsem to říkal. Já to považuji obecně za princip, že zkrátka pokud stát nebo prostřednictvím státní regulace, protože ta podpora je částečně daná přímou státní podporou a částečně tím, že stát prostřednictvím regulačních mocí určuje těm uživatelům, aby takto přispívali. Takže jsou to zkrátka peníze daňových poplatníků, ať se jmenují jakkoliv nebo jakoukoliv formou složenky. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A vy budete chtít, aby to bylo na všechny obnovitelné zdroje, chápu-li to správně? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Ne, já zastávám názor, který říká, že všechna veřejná podpora, která je, má být veřejná. Zkrátka jestliže někomu vyplácíte podporu a teď to přeženu, i v případě toho, že dostává podporu na nájemné, tak zkrátka má být veřejně známo, že někdo dostává podporu na nájemné. Třeba je to 50 korun, a v tomhle případě jsou to miliardy, ale já v tom nevidím žádný rozdíl. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Mnoho posluchačů Impulsů se v průběhu dne ptalo a stále ještě ve svých SMS ptá na to, co by mohla udělat vláda, respektive stát, když největší elektrárny solární má právě ČEZ? To znamená, investoval obrovské množství peněz, aby nakoupil ty solární elektrárny s velkým výkonem a teď vlastně dostává od státu, respektive od daňových poplatníků, tu podporu? Dá se s tím něco dělat? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Víte, já teď nechci hájit ČEZ, ale ČEZ v tomto ohledu stejně jako každý jiný postupuje zkrátka jako podnikatelský subjekt, který když je příležitost na trhu, tak se jí chytí, protože to znamená zisk pro jeho akcionáře. A největším akcionářem, nikoliv stoprocentním, ale zkrátka daleko největším, je stát. Z tohoto pohledu je to uvažování, které kdyby neudělal, tak zase bude druhá vlna kritiky, jak to, že jste nechali tento byznys, energetici, ležet ladem pro jinou část segmentu. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Dá se teď s tím něco dělat ve vztahu k ČEZ? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já si myslím, že ten přístup přece musí být nastaven pro všechny stejně. Já si nedovedu představit, že by jinak se postupovalo vůči ČEZ a jinak se postupovalo vůči někomu jinému. Pravdou je, že ta možnost je jedna - jedna věc je omezit tu podporu pro nové zdroje, obecně u obnovitelných zdrojů, a bavit se o tom, kde to má smysl a kde ne. Já zastávám tezi, že jakákoliv veřejná podpora včetně těch obnovitelných zdrojů má smysl tam, kde věříme, že to jsou projekty, které jsou dlouhodobě udržitelné samy o sobě a jestli se bavíme o nějaké podpoře, tak maximálně na začátku. Zkrátka na to pošťouchnutí v té investici, nikoliv to, že to budeme rok od roku platit. Tady je modla, já ji moc nezastávám, která říká udržitelnost. No tohle přece není udržitelné. Druhá teze je, že podle mého názoru my narážíme na to, jak, a to bude největší problém, jak změnit to, co bylo přislíbeno a to je ta stálá debata, jak moc můžeme danit, jakým způsobem moc můžeme změnit ta pravidla za pochodu, aniž bychom narazili na to, že to bude nějaká jiná arbitráž, takže to, co získáme v dani, odvedeme v nákladu arbitráže a víceméně na tom nic nevyděláme, maximálně zaplatíme ještě právníky. Takže teď jde o to najít tento model. Já si myslím, že je to o tom dát hlavy dohromady s chytrými právníky a nějaké řešení najít. Pravdou je, a to se asi všichni shodneme, že to je opravdový rébus. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Veřejnost dává najevo, že poplatky v ceně elektřiny za obnovitelné zdroje, respektive fotovoltaiku, považuje za nestoudné. Tady jsou názory několika náhodně oslovených Pražanů, kterých se zeptalo Rádio Impuls. 

 



osoba: 


Když nám to tak páni v Parlamentu nařídili, tak holt musíme držet hubu a krok. 



osoba: 


Jsem naštvaná, ale člověk s tím nic neudělá, hlavně ty peníze se už nevrátí nikdy. 



osoba: 


Nezlobte se, to je pro mě naprostá novinka a pokud je to tak, tak je to špatně. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo Rádio Impuls slova několika náhodně oslovených Pražanů v ulicích. Za jak velké riziko považuje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa variantu, že vlastně po solárním tunelu, o němž jsme se teď bavili, nás politici vrhnou do tunelu jaderného, protože energetická společnost ČEZ bude chtít po státu garance cen elektřiny pro dostavbu Temelína? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já na to odpovím, ale jestli dovolíte ještě reagovat na tu anketu. Pravdou zkrátka je a málokdo to ví, že když platíme složenku za elektřinu, tak jenom část té ceny je cena toho proudu jako takového, část jsou ty náklady na přenos a část je podpora těch obnovitelných zdrojů. A já musím říci, že to, co také nezní a co by mělo znít, je, že tento, ať ho nazýváte tunel nebo jakýkoliv jinak expresivní výraz, by nevzniknul, kdyby na začátku nebylo ekologické náboženství. 

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Podívejte, to zase tady prr. Podívejte se na Německo, které… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Oni mají ten problém sice o něco menší než my, ale přesto ten problém je také u nich. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ano, ale přesto chtějí a budou dál zásadně investovat do těch menších zdrojů, do energetické soběstačnosti obcí a všech těchto entit. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já ten pojem vysvětlím. Já za ekologické náboženství nenazývám cokoliv, co je spojené s ekologií. Já tím nazývám to, že při hledání ekologických řešení se nedíváte vlevo a vpravo, nevidíte na náklady a pustíte cokoliv, co to je. Zkrátka jestli jsem na začátku říkal, že považuji tu podporu obnovitelných zdrojů za dobrý nápad, který byl zneužit, tak já ve shodě s vámi říkám, že kdybychom byli dokázali, udrželi ten model na tom, že například budeme mít ty panely sice s většími provozními náklady z hlediska údržby, ale na protihlukových stěnách podél dálnic, na protihlukových stěnách uprostřed měst a díky tomu zabijeme v uvozovkách… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A nebo na těch místních farmách, obecních… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Obecních školách, zařízeních, které jsou, tak to je řešení, které je rozumné. Ale to je ten racionální přístup a pak se zkrátka ta vlna toho nadšení vymyká tomu systému a vytvoříme systém, který máme. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


A vystřídá tedy, když použiji tedy vaše sousloví ekologické náboženství, nevystřídá teď a vy za to budete ve vládě zodpovědný… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


To je to, čeho já se obávám. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ekologické náboženství jaderné náboženství? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Ne, spojujete dvě věci dohromady. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Ne, je to stejný princip. Promiňte, je to stejný princip. Tady stát garantoval zákonem výraznou podporu obnovitelným zdrojům na základě, řečeno vašimi slovy, ekologického náboženství. Teď jsme v éře jaderného náboženství, chceme dostavit Temelín, a ČEZ jasně říká, nám to bude dávat ekonomický smysl, pokud budeme mít garantované ceny elektřiny. A jsme u stejného principu. Zvednete vy ve vládě ruku pro to, aby se tady garantovalo a zase přenášelo na spotřebitele, že budou odvádět nějakou částku, kterou garantuje stát ČEZu, když se dostaví Temelín, a cena elektřiny za těch 30 let bude nižší, než s jakými investicemi ČEZ počítal při dostavbě Temelína? Jasná odpověď. 

 


Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Pokud to je tak, že máme jako stát volit mezi tím, jestli budeme vyrábět elektřinu z jádra nebo z uhlí nebo celou krajinu zasít fotovoltaickými elektrárnami, tak já říkám, že budu podporovat jádro. Protože ve všech ohledech… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, ale to teď mluvíte o druhém extrému. Jestliže… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Nemluvím o extrému. Bavme se o tom, že jsme země, která má víc než 50 procent elektřiny vyrobené díky uhlí. Jsme země, ve které 44 procent obyvatel ve zhoršených podmínkách žije v situaci, kdy řeší překročení limitů polétavého prachu v ovzduší. A jsme země, která ví, že na tomto se možná z třetiny a v některých průmyslových oblastech i z poloviny podílí právě spalování nekvalitních paliv včetně uhlí. To znamená, jestliže se tady bavíme o tom, že tady máme nějaký energetický mix a ptáte se ministra životního prostředí, tak já říkám, že z tohoto pohledu zkrátka jádro je nejméně emisní zdroj a zároveň z hlediska zátěže pro krajinu, i když nejsem nadšen pohledem… 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, ale selská otázka, proč přenášet na daňové poplatníky to, že ČEZ jasně říká, pokud nebudeme mít garanci, pokud nepřenesete na plátce elektřiny garantovanou cenu na dostavbu Temelína, vy pro to zvednete ruku? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já myslím, že tahle debata ještě neskončila. O tom za jakých podmínek… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, výběrové řízení už je v chodu, proto kladu jasnou otázku. Vy podpoříte to, aby na daňové poplatníky a na spotřebitele byly přeneseny náklady dostavby Temelína? To je jasná otázka. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já podpořím rozumné řešení dostavby Temelína, u kterého každý z nás bude chtít vidět kalkulace a náklady a u kterých zjistí, jestli si to můžeme z dlouhodobého hlediska dovolit nebo nemůžeme. Nedělejme ten účet dřív, než ta debata skončila. Říkám vám… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Logicky vám ale princip nevadí? Ne, ptám se na ten jednoduchý princip. Má být na spotřebitele… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Principiálně ve volbě podpory různých zdrojů, tak já říkám, pokud je to ekonomicky únosné a pokud nehrozí, že díky tomu se z jednoho problému snad dostaneme a vytvoříme si druhý, pokud toto nehrozí a dokážeme tomu zamezit, tak já vnímám, že ve všech ostatních parametrech stojí za to do té elektrárny investovat, protože se to vyplatí a protože ve všech ostatních parametrech je to výhodné. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ale přece do těch elektráren investují ti, kteří se v tom byznysu pohybují. Proč do nich má… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


To já z velké části s vámi souhlasím. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


V ceně investovat ten spotřebitel, protože prostě si někdo byznys přenáší na spotřebitele? To je jednoduchá otázka, to vám nevadí? 

 


Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:
Ne, já znovu říkám, elektrárenství je byznys jako každý jiný. To znamená, čím lépe nastavíme pravidla, aby tam nebyla ta distorze toho státního zájmu, ať ho nazveme jakkoliv a z jakéhokoliv důvodu, tím lépe a hledejme řešení, které v tomto ohledu bude, řekněme, co nejsvobodnější z hlediska toho podnikání. Ale prosím, neuzavírejme tu debatu teď, že to bude konkrétně ten či onen, protože těch kalkulací jsme viděli spoustu, víme, jak se vyvíjí debata v Británii, víme, jak se vyvíjí debata ve Finsku s jejich zkušenostmi a víme, jaká situace je jiná. A myslím, že na druhou stranu všichni sledujeme, co se děje v Německu a jak tu situaci oni zvládnou. Takže já myslím, že ono je to o hledání nějakého jakoby vybalancovaného systému, který v sobě započítává i to, co říkáte… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Je tady vypsané výběrové řízení a vy tedy nemáte odpověď na tuto základní otázku, jestli má být na spotřebitele přenesen náklad, respektive investice ČEZ v rámci garantovaných cen? Na to, když je rozběhnuté výběrové řízení, nemáte dnes odpověď? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já říkám, že se bavíme o tom, jakým způsobem ten model nastavit. Jestliže ho nastavíte tak, že se vymkne z ruky, jako se vymkla fotovoltaika, tak je to systém, který nemáme podpořit a nesmíme připustit. Jestli ho nastavíte modelem, který tam zároveň nastaví systém nějakých protivah pro výrazné turbulence na trhu v nějakém racionálním pohledu, kde když je to nad, tak to vytváří nějakou rezervu, a když je to pod, tak z to z té rezervy přispívá, a je to, řekněme, vybalancované, pak je to ten model, který hledáme. Nesmíme připustit extrém jako tady. To je jasné.

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Zelená úsporám, dělám vám starosti? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Dělá. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Kvůli tomu, že ceny povolenek klesly? Protože když budu citovat jeden z titulků - Financování programu Zelená úsporám je ohrožené, ceny povolenek klesly. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


To je tak. My dneska vedeme poměrně složitou debatu, která je o tom, jestli jakoby zasáhnout do trhu a věřit, že za deset let se nám to vrátí anebo nezasáhnout. Nikdo není schopen odhadnout, co to znamená. Dneska ta cena je nižší, než my jsme měli prognózováno, na druhou stranu musím říct, že všechny ostatní země kolem nás prognózovaly mnohem víc. To nás teda nespasí, ale je to tak. Musím říct, že my máme a teď pracujeme na alternativním řešení, které by mělo zajistit, aby alespoň pro určitý segment budov, které potřebují ty energetické úspory, jsme mohli financovat z evropských peněz a mohli ten systém alternativně zdrojovat z evropských peněz tak, aby se nová Zelená úsporám mohla rozvíjet a mohly jít peníze do ekonomiky a do energetických úspor. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy tedy počítáte s tím, že platí rozdělení 28 miliard do roku 2020? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


28 miliard byl náš odhad, který říkal nějaký vývoj ceny a my jsme ho postavili ve srovnání s odbornými odhady asi deseti firem, které jediné v Evropě to odhadují, a našich sousedních zemí a šli jsme vždycky pod ten jejich průměr. Co je pro mě podstatné, je ten poměr, který říká, z čeho mají být financovány veřejné budovy a z čeho mají být financované soukromé a to zapojení evropských peněz. A v tuto chvíli mohu říci, že nás dělí pár možná dnů než týdnů od vyhlášení mimořádné výzvy v rámci operačního programu, která má směřovat na veřejné budovy, na realizaci úsporných opatření pro veřejné budovy, ještě letos k financování a ještě letos k realizaci. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy tedy za pár dní vyhlásíte mimořádný program v rámci Zelené úsporám? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:

 
Ne, v rámci operačního programu Životní prostředí, protože se jedná o prostředky z evropských peněz. My máme rozděleno financování, my chceme evropské peníze použít na veřejné budovy, tedy budovy veřejného sektoru, a peníze, které jsou z povolenek, mají primárně směřovat na soukromý sektor. Taková jsou nastavená pravidla. Ale ty modely mají být mezi sebou kompatibilní, abychom dokázali reagovat na tu situaci v rámci legislativy. Ono je to dáno také tím, že ten zákon, který zjednodušeně je o štítkování, ale obsahuje jiné věci, například říká, že v roce 2018 nepostavíte mateřskou školku, pokud nebude toho neutrálního nebo pasivního standardu. Což je úplně jiný náklad pro ty obce, než počítaly v dnešní době. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatuje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Děkuji za rozhovor a těším se na další. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Díky moc.