8. února 2013

Cameron s Nečasem si z Bruselu odvážejí vítězství

Brusel - Evropská unie má svůj první úsporný rozpočet v historii, aniž by byly dotčeny požadavky nových členských států včetně České republiky na podporu chudších regionů, pochválil výsledky bruselského summitu šéf europoslanců ODS a první místopředseda konzervativní frakce Jan Zahradil.

 
"Ti, kdo nás léta strašili izolací kvůli tomu, že v Evropě jasně formulujeme svůj názor, by si měli uvědomit, že David Cameron a Petr Nečas odjíždějí z Bruselu jako vítězové," komentoval Zahradil skutečnost, že tón během summitu udávala "severní" koalice prosazující efektivní rozpočet pod vedením Davida Camerona a Angely Merkelové. Stranou tak zůstal stát například francouzský prezident François Hollande a jím vedený blok států požadujících naopak navyšování unijního rozpočtu.
 
Dohoda členských států ale může ještě narazit v Evropském parlamentu, který bude výsledky summitu v souladu s Lisabonskou smlouvou schvalovat. Předsedové čtyř frakcí dali v minulosti jasně najevo, že neustoupí ze svého požadavku na sedmiprocentní zvýšení výdajů, i kdyby tak měli EU vehnat do rozpočtového provizoria.
 
"Občanští demokraté vždy respektují to, na čem se členské státy dohodnou, stejně budeme postupovat i tentokrát," řekl Jan Zahradil. Současně kritizoval záměr socialistického předsedy EP Martina Schulze, který před zahájením summitu oznámil, že chce nechat europoslance hlasovat o rozpočtu v tajné volbě. "Půjde o jedno z nejdůležitějších hlasování za celé volební období, které by rozhodně mělo být veřejné. Ti poslanci, kteří se rozhodnou dohodu členských států torpédovat a jít proti vůli svých premiérů a voličů, by se pod takové rozhodnutí měli mít odvahu podepsat," dodal Zahradil.
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení