8. února 2013

Rozhovor pro deník MF DNES

Nejpopulárnější tvář ODS, místopředseda strany a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se má stát spasitelem strany – aspoň podle některých straníků. V rozhovoru pro MF DNES říká, že zatím váhá.

V ODS až teď zazvonil nějaký budíček, že všichni najednou bijí na poplach? 


Samozřejmě v ODS je teď velké napětí. Nebudu vám tvrdit opak a říkat, že jde jen o mediální snahy nás poškodit. Ani nelze říct bohužel, protože členská základna se realisticky dívá na současnou situaci. Snaží se podnítit vedení k tomu, abychom hledali nějaké řešení v těžké situaci. Na schůzích se bouřlivě debatuje jak dál, ale jednoduchý recept a řešení není. Budeme doufat, že se naplní slova, která padla loni na podzim na kongresu ze strany pana předsedy – že se změní styl a obsah vládní politiky a také její prezentace. 

Daří se to Petru Nečasovi? 

Změna obsahu a stylu politiky zatím příliš vidět není. Po listopadovém kongresu sice byly vánoční svátky, prezidentské volby, na to se ale nelze vymlouvat. I když je napjatá situace, tak jsem nezaznamenal, že by někdo volal po novém kongresu a výměně vedení strany. Tím to ale nechci bagatelizovat. 

Místopředseda ODS a váš spojenec Martin Kuba říká, že času už moc není: "Pokud se ve velmi krátké době nepodaří panu premiérovi jasně změnit styl, budou členové požadovat personální změny." Souhlasíte? 

Jistě, doba neomezená není. Někdy v létě musí být jasné, jestli se nám daří činit atraktivní a srozumitelnou politiku, jinak musíme přijít s jiným řešením. To je třeba si otevřeně říct a ne kolem toho kličkovat. 

Existuje plán či přání, že předseda ODS a premiér Petr Nečas ustoupí do pozadí a vy se stanete volebním lídrem pro čtyři volby v roce 2014? 

Někteří členové, třeba v mém kraji i jinde, mě nabádají, abych o tom uvažoval. Já nemám touhu se teď vyhraňovat vůči premiérovi a jeho vedení. Co bude za rok, nikdo neví. Ale já nemám silnou ambici posunout se o stupeň výše. Není to žádné mé vnitřní přání. Na druhou stranu, pokud většina ODS dojde k závěru, že mohu v nějaké pozici pomoci, tak jsem připraven se o tom bavit. Teď je to velmi předčasné, s nikým o tom nejednám, s nikým se neradím. Jiná věc je, že mi občas nějaký řadový člen řekne svůj názor, že by bylo fajn, abych byl tváří příští volební kampaně. 

Nechcete jít proti Petru Nečasovi. A kdyby s tím on souhlasil a sám se rozhodl skončit po 20 letech ve vrcholné politice? 

Ona je otázka, na kolik je správné mít premiéra v čele vlády a zároveň vedle jiného volební lídra, který bokem dělá kampaň. To se má vymezovat vůči vládě a říkat, že by to dělal jinak? Ukáže-li se, že většina straníků o nějakou mou roli stojí, jsem připraven pomoci. Opakuji jen – nikam se nederu. 

Není nakonec lepší pobyt v opozici, kde se strana zkonsoliduje? Slovy Miloše Zemana: potřebujete to jako prase drbání? 

Strana nemůže přece jen tak rezignovaně přihlížet nástupu levice a komunistů k moci, kteří mají prezidenta, vládnou v krajích i Senátu. Na druhou stranu, ODS je osm let u vlády, což je na české poměry poměrně dlouhá doba. V Česku jsou politické strany v druhém funkčním období skoro už v troskách, platilo to pro sociální demokraty, platí to částečně i pro nás. Když budeme odsouzeni k třetí vládní periodě, tak se obávám, že situace se nezlepší, protože mnoho těch syndromů a problémů je spojeno se syndromem vyhoření vlády. To tak zkrátka je. 

 

(Autor: Václav Dolejší)

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
poslanec PČR