6. února 2013

Vláda souhlasí s výcvikem malijské armády

Vládní kabinet odsouhlasil působení příslušníků Armády ČR ve výcvikové misi EU v Mali.

„Česká republika je připravena se aktivně podílet na stabilizaci situace v Mali vysláním kontingentu až 50 vojáků. Jejich úkolem bude po dobu 15 měsíců poskytovat potřebný výcvik příslušníkům maliských ozbrojených sil,“ řekl premiér Petr Nečas. Vyslání českých vojáků, kteří by měli cvičit vybrané jednotky ozbrojených sil Mali, ještě podléhá souhlasu Parlamentu ČR.

„Naši vojáci mají s pomocí při výcviku ozbrojených sil jiných států bohaté zkušenosti. V minulosti to opakovaně prokázali na Balkáně a v Iráku, v současné době se významně podílejí na výcviku příslušníků afghánských bezpečnostních složek,“ dodal první náměstek ministerstva obrany Vlastimil Picek.

Délka trvání mise EUTM Mali byla předběžně stanovena na 15 měsíců, členové mise se nebudou účastnit bojových akcí.

V počáteční etapě je Česká republika připravena vyslat od dubna 2013 do Mali tým 30 osob pro výcvik vybrané mechanizované jednotky tamních ozbrojených sil. V závislosti na vývoji situace a požadavcích velitele EUTM Mali bude rezort obrany připraven poskytnout dalších 20 osob, například jako instruktory pro výcvik speciálních sil nebo jednotek určených k likvidaci improvizovaných výbušných zařízení.
Náklady na vyslání českých vojáků do Mali budou hrazeny z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany. Na 15 měsíců, tj. do poloviny roku 2014, jsou odhadovány na 220 milionů korun.