5. února 2013

Cesty ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby po regionech pokračují návštěvou Jihočeského kraje

Návštěvou Jihočeského kraje pokračuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba v sérii návštěv regionů České republiky. Jen od začátku roku se tak jedná o jeho pátou pracovní cestu po Česku, během které se setkal se zástupci měst, obcí i místních firem.

Cílem cesty Kuby bylo seznámit zástupce regionu s proexportní politikou ČR a podporou technického vzdělávání, kterou osobně ministr prosazuje.
 
Ministr začal svou pracovní návštěvu jižních Čech prohlídkou provozu společnosti Kovosvit Mas sídlící v Sezimově Ústí, která má 70letou tradici ve výrobě a vývoji obráběcích strojů. Její generální ředitel Miloslav Kafka otevřel problém, který jeho firma zažívá na vlastní kůži. Podmínky exportu do třetích zemí.
 
"V této situaci narážíme na administrativní omezení, které výrazně omezují možnosti vývozu. Určitá část našich strojů je z nějakého důvodu celní nomenklaturou zařazena do kategorie podléhající licenčnímu řízení - povolení k vývozu zboží dvojího užití. V rámci toho nám pak dochází k zamítnutí povolení nemožnosti stroj vyvézt. Tím přicházíme o obchodní příležitosti i o dobré jméno,“ uvedl Kafka. 
 
Ministr Kuba přislíbil, že se bude daným problémem zabývat a pokusí se ho odstranit. Překážky živnostníků chce navíc ministr řešit s renomovanými podnikateli, kteří s nástrahami bojují přímo v praxi.
"Chceme sestavit skupinu aktivních podnikatelů, která pomůže zjednodušit celý systém. A to včetně zefektivnění výběru daní," dodal ministr, který následně navštívil střední a vyšší odbornou školu COP v Sezimově Ústí.
 
Právě odtud přicházejí do již zmíněných podniků zkušení studenti, kteří jsou plně technicky vzdělaní. A zatím jich neubývá. "Máme dva pilíře. Střední vzdělávání a celoživotní vzdělávání, čímž chceme vyvážit klesající demografickou křivku," řekl při prohlídce kvalitně vybavené školy její ředitel František Kamlach. 
 
Odpoledne měl Kuba na programu prohlídku a jednání se zástupci společnosti VSP DATA zaměřující se na servisní služby, včetně logistiky, distribuce, oprav produktů a komponentů, a zákaznických call center.
 
"Důležité je pro nás udržet stále nízkou cenu. I když vše zdražuje, je to náš problém. Nesmí se to promítnout směrem k zákazníkovi. Musíme tedy zvýšit produktivitu nebo zlevnit práci," sdělil při setkání s ministrem Kubou ředitel a majitel firmy Jindřich Zítek. 
 
Následně čekalo ministra průmyslu a obchodu setkání se starostou Tábora Jiřím Fišerem, podnikateli a zástupci hospodářské komory. V rámci probíhající diskuse se hlavně zajímal o možnosti, kterými může Ministerstvo průmyslu a obchodu, potažmo stát, pomoci tomuto regionu.
 
Ministrův úterní výjezd po Jihočeském kraji, během kterého ho doprovázel předseda Jihočeské krajské hospodářské komory Miroslav Dvořák, skončil diskusí s členy oblastního sdružení ODS Tábor, se kterými debatoval o aktuální politické situaci i problematice resortu průmyslu a obchodu.