30. ledna 2013

Čitelnější než Klaus...

Premiér a lídr ODS Petr Nečas se nového prezidenta Miloše Zemana nebojí: "Budou pokračovat rétorická cvičení a kritika vlády. Myslím ale, že chce sehrát roli státníka."

 

Neobáváte se, že budete muset jednou týdně jezdit k Miloši Zemanovi na Hrad podávat hlášení a zároveň poslouchat kárání? 

Jsem přesvědčený, že se nastaví standardní pracovní vztahy mezi předsedou vlády a prezidentem republiky. Nemá význam dopředu je ani dramatizovat, ani skandalizovat. To si sedne, budeme se držet ústavních zvyklostí. 

Vás nezaskočilo, jak Miloš Zeman jako torpédo vletěl do politiky? Chce shodit vládu, nové volby, vynadat ČSSD za špatný program, změnit volební systém... 

Mě to nepřekvapilo. Je to osobnostní rys Miloše Zemana. Navíc já to v té euforii považuji za lidsky pochopitelné. 

Kampaň a euforie snad už končí. Nečekal jste od něho více velkorysosti a státnické chování? 

Miloše Zemana považuji za jednu ze tří nejvýraznějších postav polistopadové politiky. Jsem přesvědčen, že v pozici prezidenta republiky bude chtít sehrát roli státníka. Tedy toho, kdo společnost spíše dává nějakým způsobem dohromady, než někoho, kdo chce společnost štěpit a dělit. Předvolební kampaň - z obou stran před druhým kolem vedená poměrně hystericky - vykopala množství příkopů. Je společným úkolem politické reprezentace přispět k určitému společenskému zklidnění. 

Upřímně, skutečně věříte, že Zeman dokáže společnost stmelit, když po jeho zvolení padají slova jako idioti? 

To jsem nezaznamenal. Vyjma označení lidí, kteří pomalovali plot v blízkosti jeho chalupy. Tam toto označení sdílím. Ale nemá význam spekulovat. Konkrétní kroky prezidenta uvidíme, až pak přijde čas na hodnocení. Nebo na kroky, jimiž bude nutné reagovat. Miloše Zemana jsem vždy považoval za člověka, který dodržuje standardní pravidla, hraje standardní politickou hru na standardním politickém hřišti. Doposud jsem neměl důvod tento názor změnit. 

Teď vaší vládě vyhrožuje, že se ji pokusí svrhnout. To není moc ústavně standardní. 

Vymezení se vůči mé vládě byla součást jeho volební kampaně, jeden z jejích pilířů. Jistá rétorická cvičení na toto téma zřejmě ještě budou pokračovat. Navíc Miloš Zeman je levicový politik, takže není překvapivé, že se bude vymezovat vůči pravicové vládě. 

I rétorikou lze vyprovokovat rebely, kteří pak shodí vládu. Vzpomeňte na roli Václava Klause při pádu Topolánkovy vlády v roce 2009 nebo jeho angažmá loni při zvyšování DPH. 

Nevidím do hlavy všem poslancům a poslankyním. Nehodlám si hrát na amatérského psychoterapeuta. Nicméně vykročit směrem ke společnému hlasování s Vojtěchem Filipem a komunisty, s Vítem Bártou a Věcmi veřejnými a s Bohuslavem Sobotkou a ČSSD by věru vyžadovalo od koaličního poslance úplnou ztrátu skrupulí a jistý charakterový defekt. Nepředpokládám, že ho někdo z nich má. Jistý si samozřejmě nemohu být ničím. Svržení vlády by však bezesporu byl krok nesmírně destabilizující a opravdu vyžadující kachní žaludek. 

Okolo Miloše Zemana je hodně bývalých komunistických funkcionářů, inzeráty na jeho podporu zadával estébák. Cítíte to jako riziko? Vždyť prezident například jmenuje soudce. 

Samozřejmě, pokud by to pokračovalo v tomto trendu a tito konkrétní lidé by měli vliv na ústavní kroky prezidenta, bylo by to znepokojivé. Ale nepředpokládám, že by se Miloš Zeman vydal touto cestou. 

Fakt, že na Hradě bude levicový prezident, že ČSSD a KSČM společně ovládají Senát i kraje a chybí jim už jen Sněmovna, je pro pravici ohrožením, nebo nadějí? 

Jsem přesvědčený, že čitelný levicový prezident jako protivník pravicové vlády může v mnoha ohledech působit jako jistý integrující a burcující činitel. K pravicovým stranám, pravicovým politikům, ale i k pravicovým voličům. Je to určitě přehlednější situace, než když má pravicová vláda konflikty s pravicovým prezidentem. Je to čitelnější varianta. 

Myslíte, že brzy nastane nějaká opoziční smlouva číslo dvě? Cituji vašeho senátora Jaroslava Kuberu: "Hrozí pikantní situace, že padne vláda a Zeman novým premiérem jmenuje Klause." 

Ano, ale Jarda Kubera je známý žertéř. Jestliže to vytrhnete z kontextu, tónu hlasu a výrazu obličeje, když to říkal, tak to posunete někam jinam. Co se rozhodne dál politicky dělat pan prezident Klaus, je čistě jeho věcí a mně nepřísluší to nijak komentovat. 

Vůbec nevěříte teoriím, že Václav Klaus se chce po odchodu z Hradu vrátit jako spasitel pravice? 

Odmítám podléhat konspiračním teoriím. Jsem přesvědčen, že po té vehementní podpoře Miloši Zemanovi těžko může pan prezident Klaus věrohodně vystupovat jako jeho hlavní pravicový oponent, když byl v podstatě jedním z jeho hlavních podporovatelů. 

Překvapil vás tím? 

Překvapil i nepřekvapil. Ta míra podpory od stále úřadujícího aktivního prezidenta mě překvapila. Očekával jsem, že prezident republiky se nebude příliš zapojovat do volební kampaně. Zaskočil mě především podporou výrazného, až fanatického eurofederalisty. U Václava Klause, při znalosti jeho názorů, kdy Evropská unie byla jednou z klíčových otázek, k nimž se vyjadřoval, mě to překvapilo. 

A zamrzela vás i Klausova argumentace, že Schwarzenberg je cizinec, nežil tady, skoro zrádce? 

Jistá část společnosti vyjadřovala obavy z ukotvení Karla Schwarzenberga v české společnosti. To považuji svým způsobem za přirozené a nepohoršuji se nad tím. Na druhé straně narážky na jeho rodinný původ nebo na to, že jako dítě emigroval - ačkoliv on je pro mě exulant, nikoliv emigrant - považuji za laciné. A hlavně zbytečné. 

ODS je ve špatné formě. Neobáváte se, že hegemonem na pravici bude Schwarzenbergova TOP 09? 

Tím jsme strašeni více než tři roky a nestalo se tak. Naopak, ony nůžky výsledků mezi ODS a TOP 09 se ještě více rozevírají oproti výsledkům sněmovních voleb z května 2010. Je nezbytné říci, že volební výsledek Karla Schwarzenberga byl především jeho úspěch. Byl to mimo jiné výsledek snahy maximálně se nespojovat s vládou včetně jeho vlastní politické strany. To byl úspěch navzdory TOP 09, nikoliv díky TOP 09. Vždyť volby také vyhrál kandidát doposud bezvýznamné, neparlamentní strany. Primárně byly prezidentské volby soubojem osobností. 

TOP 09 je teď při chuti. Nechce zůstat ve vládě, pokud neprosadí přijetí evropské smlouvy o rozpočtové odpovědnosti, kterou ODS odmítá. Myslíte, že chce předčasné volby a v nich využít Schwarzenbergovy popularity? 

Návrh TOP 09 je zcela nový požadavek, který doposud nikdy nebyl signalizován. Věřím, že není veden myšlenkou vyvolat na tomto tématu vnitrokoaliční střet ve světle výsledku prezidentských voleb. Osobně považuji za daleko podstatnější úkol, aby vláda prosadila ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, takzvanou finanční ústavu. Vždyť ta je faktickým naplněním politické proklamace obsažené v evropské smlouvě. 

V ODS to nyní docela vře - výkonná rada v pondělí kriticky zhodnotila výsledky politiky. Co se děje? Skončíte jako předseda, nebo máte nějaký recept? 

Je tu logická nespokojenost s výsledkem prezidentských voleb, který byl debaklem. Nemá význam to nazývat jinak. Znepokojení chápu. Ale chci dokončit vládní mandát a stranu vést, příští rok nás čekají evropské, sněmovní, komunální a senátní volby. Moje odvolání by ODS nic nepřineslo. 

Proč ODS riskuje důvěru zbývajících voličů tím, že přijme zpět zdiskreditovaného Pavla Béma? 

Reakci našich příznivců se nedivím a jsem zklamaný z postupu místního sdružení i Pavla Béma. Ale prostě k životu v demokratické straně patří respektování demokratických procedur, to není žádný alibismus. Pavel Bém zaplatil nesmírnou cenu, toto je jeho politická derniéra. On v politice definitivně končí. 

(Autor: Václav Dolejší)

RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
předseda strany
člen regionální rady
poslanec PČR