29. ledna 2013

Teď je podstatné prosadit finanční ústavu

Návrh TOP 09, aby se vláda v koaliční smlouvě zavázala přistoupit k tzv. fiskálnímu kompaktu v průběhu roku 2013, je zcela nový požadavek, který doposud nikdy nebyl signalizován.

 
 
Věřím, že není veden myšlenkou vyvolat na tomto tématu vnitrokoaliční střet ve světle výsledku prezidentských voleb. Proto o něm jako o řadě jiných námětů bude jednat koaliční pracovní skupina, grémium ODS a posléze "K9". 
 
Osobně považuji za daleko podstatnější, aby vláda prosadila v Parlamentu ČR Ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti (finanční ústavu), která je faktickým naplněním politické proklamace obsažené v evropském projektu fiskálního kompaktu. Schválení finanční ústavy bude faktickým testem toho, kdo v České republice chce realizovat politiku rozpočtové odpovědnosti. Teprve po schválení tohoto zákona má smysl vést debatu o ratifikaci Smlouvy o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii. V této souvislosti považuji za potřebné přijmout také ústavní zákon o referendu k přistoupení k euru.
 
RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
předseda strany
člen regionální rady
poslanec PČR