29. ledna 2013

Rozhovor pro Deník

Východní Čechy – Nejvýše postavený Čech v Evropské unii Oldřich Vlasák volil našeho nového prezidenta v Chile, kde se jako místopředseda EU zúčastnil jednání mezi latinskoamerickým a evropským parlamentem. "Bylo to poprvé, kdy jsem hlasoval mimo území České republiky. O tom, že bych se voleb nezúčastnil, jsem vůbec neuvažoval. V Santiagu de Chile nás volilo třiatřicet, jedenadvacet hlasů dostal Karel Schwarzenberg a dvanáct Miloš Zeman."

Co na první přímý souboj o prezidentské křeslo říkáte? 

Byl to velice vyrovnaný souboj, ve kterém se Miloši Zemanovi podařilo, díky převedení kampaně na souboj mezi pravicí a levicí, vyhrát. Kjeho vítězství přispělo i to, že v jeho rétorice místopředsedu vlády identifikoval s nepopulárními reformami a úspornými škrty. Karel Schwarzenberg naproti tomu přitáhl k volbám mladé lidi, což je rozhodně přínosem. Bohužel ani podpora ODS a pravicových voličů mu v konečném důsledku nepomohla. Karla Schwarzenberga jsem volil. Vedl svoji kampaň velmi slušně a je to rozhodně fundovaný člověk. 

Jak vnímáte konečný výsledek? 

Jsem velice zvědav, jaký tým si Miloš Zeman přivede na Hrad, a jak se mu bude dařit plnit sliby například v boji proti korupci či prosazení zákona o prokazování příjmů a majetku. Přál bych si, aby se stal více nestranným a aby jeho politika nesklouzla k hrubostem. V současné neklidné atmosféře potřebujeme prezidenta, který musí občas i pochválit. Měl by více spojovat a vytvářet kultivované prostředí, nikoliv blbou náladu. K vítězství mu gratuluji a přeji nám všem, abychom měli dobrého prezidenta. 

Již jste zaregistroval reakce svých kolegů z Evropského parlamentu, jak se na osobu našeho nového prezidenta dívají? 

Je pravdou, že české prezidentské volby zajímaly mé kolegy z Německa, speciálně z Bavorska, samozřejmě i z Rakouska a Polska. Nutno říci, že povětšinou Rakušané a Němci měli povědomí o našem stávajícím ministru zahraničí, kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi, a přáli mu úspěch. Nyní jsem přesvědčen o tom, že všichni konečnou volbu našeho nového prezidenta respektují, neboť Miloše Zemana znají již jako bývalého premiéra České republiky a není to pro ně neznámý člověk. 

Splnila premiéra přímé volby svůj účel? 

Přiznám se, že jsem nebyl jejím zastáncem, ale musím uznat, že celá kampaň dokázala přitáhnout k volbám více občanů, než se očekávalo. Vlastně nadpoloviční polovinu obyvatelstva,velký zájem projevili mladí. A to je pozitivní! 

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP
zastupitel statutárního města