15. ledna 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT byl poslanec Boris Šťastný.


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Poslanec ODS Boris Šťastný. Dobrý večer. 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Dobrý večer. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Tak vy tedy jdete ještě dál než europoslanec ODS Jan Zahradil, který řekl, že výzvu grémia ODS nevyslyší a ve druhém kole prezidentské volby nebude volit nikoho. Vy přímo říkáte, že hlas dáte Miloši Zemanovi. Jak se cítíte dávat hlas ideovému politickému nepříteli?



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Já jsem na explicitní otázku jednoho novináře, koho budu já volit, odpověděl, že nebudu volit Karla Schwarzenberga a budu volit Miloše Zemana, ale celý ten problém nestojí o tom, komu dám hlas já, nebo ne. To není podpora. To je vyjádření, že jeden člověk v této zemi, jeden občan, jeden volič bude hlasovat tak či onak. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Dobře. Čili proč to děláte? Na truc? 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Ne, já jsem se především vyjádřil tak, že se jaksi odmítám ztotožnit s dnešním postojem vedení občanských demokratů. Já jsem se podobně jako kolega Zahradil od něj ostře distancoval. Těch důvodů je několik. Ten první důvod je ten, že já jsem přesvědčen, že občanští demokraté neměli dát takovouto podporu žádnému z kandidátů. Je to proto, že ani jeden z těch kandidátů není ideově konzistentní s občanskými demokraty a v tomto ohledu... 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


No takto. Vy jste... 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


... si myslím, že jsme se měli spíše držet zpátky. 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Prezident Václav Klaus, k němuž tedy, nezastíráte, máte blízko, oba finalisty prezidentské volby považuje ve skutečnosti za levicové kandidáty. Podle vás je Miloš Zeman dokonce míň levicový. Čím je pro vás Karel Schwarzenberg takový levičák? 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Já si myslím, že říci, že ODS bude podporovat pravicového kandidáta, tím je Karel Schwarzenberg, není přesné. Skutečně TOP 09 není pravicovou stranou a Karel Schwarzenberg není pravicovým politikem. Je politikem spíše levicovým nebo středolevým, alespoň podle mého postoje nebo mého názoru. Ale co je hlavní důvod, proč já jsem jaksi řekl, že nepodpořím, ani nebudu…Já nepodpořím žádného z kandidátů veřejně, to je první věc, ale proč nebudu já osobně jako jeden volič volit Karla Schwarzenberga, je ten, že já jsem člen ODS, poslanec ODS a mně je ODS velmi drahá a blízká a já opravdu, je pro mě velmi těžké podpořit předsedu strany, který se tolik zasadil o to, aby ODS se dostala tam, kam se dostala, tedy na 2,5 procenta. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Jak se o to zasadil? 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Především tím, že to byla především ODS, která nese a nesla ty mimořádné náklady spojené s některými těmi opatřeními v této vládě, návrhy TOP 09. Jsou to církevní restituce, je to zvyšování daní, jsou to další a další věci, které navrhovala TOP 09 a je to politika TOP 09, kterou ODS trpělivě trpěla v té vládě a podporovala a ten výsledek je naprostá ideová rozplizlost strany, ústup od autentické pravicové politiky směrem do středu, a proto nám uteklo to voličské jádro. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Poslechněme si argument předsedy ODS, premiéra Petra Nečase, proč teď podpořit Karla Schwarzenberga. 



Petr NEČAS, premiér a předseda ODS (záznam): 


Každý si jistě vzpomene, že to byla Občanská demokratická strana, která TOP 09 nabízela v některých obvodech společné kandidátky do Senátu, že jsme v případě nepostupu našeho kandidáta vždy jednoznačně podpořili jiného pravicového kandidáta. My jsme ve svých názorech konzistentní, a proto považujeme z tohoto pohledu za přirozené, že grémium Občanské demokratické strany vyslovuje podporu prezidentské kandidatuře Karla Schwarzenberga a chceme vyzvat voliče, aby ho podpořili ve druhém kole prezidentských voleb. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Když navážu na to, co už jste řekl, dělá tedy podle vás vedení ODS politickou a strategickou chybu, když tuto volbu doporučuje? Obáváte se toho, že pokud Karel Schwarzenberg uspěje, stane se prezidentem, že pak posílí postavení TOP 09 na pravici nebo na politické scéně vůbec a naopak pozice ODS oslabí? 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Jednoznačně ten postoj grémia nevychází z nějakého mandátu jednotlivých místních, oblastních a krajských sdružení nebo členské základny. Je to okamžitý postoj, na který samozřejmě grémium má právo a takto ho učinilo. Ptáte se, jestli je to politická chyba. Mně to přijde nerozumné, nelogické prostě podporovat předsedu strany, který proti ODS a jejím pravicovým postojům vždycky bojoval. Karel Schwarzenberg je nepochybně eurofederalista, velký nadšený propagátor Evropské unie. ODS, alespoň ta, v které já jsem vždycky cítil být, spíše bojovala za národní zájmy. Vždy jsme bojovali za malé nízké daně, levný stát. TOP 09 navrhovala a navrhuje permanentní zvyšování daní, viz. poslední zavedení milionářské daně a zvýšení daně jednotlivým skupinám. Prostě to je jeden návrh za druhým, které občanští demokraté vždy odráželi. A já skutečně jsem přesvědčen, že Karel Schwarzenberg není ideově konzistentní s politikou ODS, takovou tou politikou, na které ODS vždy stavěla. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Vy jste v reakci na debakl prezidentského kandidáta ODS Přemysla Sobotky pro Týden.cz řekl několik poměrně ostře formulovaných vět, u kterých bych se rád zastavil a stručně je připomenu, tedy vás cituji. Řekl jste: "ODS je duševně nemocná. Selhalo politické vedení strany na všech úrovních. Nevšiml jsem si, že by někdo nějakou kampaň dělal. Nikdo nic neorganizoval. Vyházeli nás všechny z funkcí a výsledek je tento." Co myslíte tím, že ODS je duševně nemocná? 

 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Já jsem řekl jako lékař, že když je člověk nemocný, tak v určité chvíli si ještě uvědomuje tu nemoc, a pak začne něco dělat. Začne měnit životosprávu, najde lékaře, začne se léčit a pokusí se z té vážné nemoci dostat, aby neumřel. A když ten člověk nic nedělá už, tak buďto je tak nemocný, a často je to tak, že to postihne už jeho duši, jeho smysly, že si neuvědomuje tu samotnou situaci, ve které se nachází. A jestliže vedení ODS permanentně stále dokola opakuje, že je nutno udělat analýzu, analýzu a další analýzu a nevidí, že z 35 procent, které jsme měli v roce 2006, to klesá, klesá, prohráváme jedny volby za druhými a teď už máme 2,5 procenta, což znamená jednu jedinou věc, že nám uteklo voličské jádro. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


No a co s tím? 


Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Těch 15, 10, 15, 20 procent, to byli voliči, kteří ODS vždycky volili a volili by jakéhokoliv kandidáta ODS. A ti se zřejmě rozprchli, to jádro bylo rozbito a oni někam přeběhli. A to je strašný problém, který pokud bude pokračovat i při těch dalších volbách, tak nám to nesmírně ublíží a nemůžeme dopadnout dobře. 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


No počkejte, ale co s tím? Je třeba nějaká akce, třeba i personální změna ve vedení ODS, jestliže toto vedení, byť na kongresu po těch neúspěšných krajských a senátních volbách, bylo obměněné a přesto jde k dalšímu, ještě většímu debaklu, tak co s tím? 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


My máme po kongresu. Já na tom dlouho kongresu, dlouho před ním i na něm i po něm jsem opakoval jednu zásadní věc, že jsem přesvědčen, že příčinou těch jednotlivých volebních porážek a ústupu preferencí je ústup do autentické pravicové politiky, kterou občanští demokraté vždy razili, a ztráta podpory těch jednotlivých voličských skupin, kterým my jsme něco nabízeli a teď už jim nenabízíme nic nebo jsme je zklamali. To znamená je to návrat k politice občanských demokratů, s kterou jsme vyhráli mnoho voleb. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


S touto vaší vizí jste tedy na kongresu neuspěl a neměl byste teď respektovat vedení strany? 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Já ho respektuji. Já nikam nekandiduji, nikoho... 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale volíte jiného kandidáta, než vedení strany doporučuje. 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Ano, je to moje volba. Každý občan podle ústavy má právo volit, koho chce. Já žádného kandidáta veřejně nepodporuji, ani veřejně nedehonestuji. Já pouze na explicitní otázku, koho budu volit a nevolit, jsem explicitně odpověděl. To je fér. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ještě k té volební kampani Přemysla Sobotky, ve které podle vás ODS pro úspěch svého kandidáta neudělala dost. Pro Týden.cz jste tedy řekl, znovu připomínám: "Nevšiml jsem si, že by někdo nějakou kampaň dělal. Nikdo nic neorganizoval." Proč to tak bylo? Byl to snad od vedení ODS vůči Přemyslu Sobotkovi úmysl neudělat pro něj nic? 


Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


To já nevím. Já především chci říci, že Přemysl Sobotka je kvalitním kandidátem. Je to zakládající člen ODS, je to člověk velmi důstojný, s jasnými postoji. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Počkejte, ale kvalitní kandidát a dostal nebo oslovil necelá 2,5 procenta voličů. Byl tím správným kandidátem? 


Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Já jsem přesvědčený, že ano. Byl vybrán v primárkách uvnitř strany a v tomto ohledu je to přeci kandidát, který vyhrál mnoho voleb. Stal se předsedou Senátu, čili druhým nejvyšším ústavním činitelem v této zemi. Víte, voličské jádro vám dá nějaký počet hlasů, pak vám dá nebo ubere kandidát, to není mnoho, a pak vám něco dá kampaň, maximálně do 5 procent. Co je největším problémem ODS, ten propadák byl způsoben tím, že nám uteklo voličské jádro. My bychom museli mít 10, 15, 18, 20 procent, stejně tak jako pan senátor Dienstbier, který kandidoval za sociální demokracii. To by bylo rozumné, kdyby to voličské jádro občanských demokratů stejně tak volilo jako voličské jádro sociálních demokratů svého kandidáta. A pak by k tomu přispěla kampaň, viditelnost, kvalita toho kandidáta, jeho postoj v médiích, schopnost v debatách a tak dále. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Slova neúspěšné prezidentské kandidátky, poslední v pořadí, Jany Bobošíkové, že pro pravici je nejvyšší čas povolat do zbraně Václava Klause, vyjadřuje to i vaše pocity? 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Já jsem v minulosti opakovaně říkal uvnitř ODS a ono se to projevilo nebo objevilo i v médiích, že jsem si myslel, že Václav Klaus by třeba v pozici čestného předsedy nebo návratu do pozice čestného předsedy, protože já jsem nikdy nenavrhoval, ani neuvažoval o jeho návratu do aktivní funkce v ODS, mohl ODS pomoci. Tato věc byla však na posledním kongresu odmítnuta. Vedení ODS dokonce o ní nenechalo ani hlasovat. Čili označilo ji za nehlasovatelnou, takový návrh označilo za nehlasovatelný a já v tuto chvíli takovou vizi nevidím. To by musela sama ODS chtít a já si myslím, že spíš ODS nic takového nechce. 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A když eventuální příští angažmá Václava Klause nebudeme vztahovat k ODS, ale vůbec k návratu do aktivní stranické politiky, ať už v jakémkoliv dresu, jako člověk, který má k Václavu Klausovi blízko, jak už jsem také jednou zmiňoval, uvažuje sám Václav Klaus o takovémto návratu? 



Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


To je otázka na pana prezidenta Václava Klause. Václav Klaus je nepochybně autentickým pravicovým politikem, jakých tady v té zemi už není mnoho. Jeho myšlenky zajistily ODS v její téměř nebo více než 20leté historii nebývalé volební úspěchy. Čili ty názory, postoje a ideje, se kterými Václav Klaus zakládal spolu s ostatními zakládajícími členy ODS, jsou platné dodnes. Bohužel, ODS se jich nedrží. To, co bude dělat Václav Klaus dál, je velkou otázkou a je to především o něm samotném. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane poslanče, já vám děkuji a přeji vám hezký večer. 


Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:


Děkuji za pozvání a hezký večer. 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Na shledanou. 

MUDr. Boris Šťastný

poslanec PČR
místopředseda oblastního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města