10. prosince 2012

Avantgardní nebo tradiční Vánoce?

Jak to tak vypadá, už snad ani Vánoce nebudou ušetřeny všudypřítomné politické korektnosti - zničujícímu chování, které nenazývá věci pravým jménem, natírá skutečnost na růžovo a brání vyjadřování a obhajobě takových názorů, které by snad, probůh, mohly někoho urazit.

Do čela boje za „politicky korektní Vánoce“ se letos postavilo město Brusel. Na proslulé starobylé náměstí Grand Place, kde tradičně stává 20 metrů vysoká vánoční jedle dovezená z belgických Arden, letos tamní radní nechali postavit železnou konstrukci smontovanou z lešenářských trubek a potaženou pergamenem. Skulptura vzdáleně připomíná tvar jehličnatého stromu, mění své barvy (bliká) mezi bledě zelenou, červenou a modro-červenou.

Radní pro turismus města Brusel si rozhodnutí pochvaluje: letošní „vánoční strom“ je podle něho „avantgardní“ a „pomáhá modernizovat radost ze zimy“. Stejně pochvalně si notuje i další městská radní (mimochodem zvolená za Křesťansko-demokratickou a vlámskou stranu!), která prohlašuje, že „vánoční strom je pro mnoho lidí, kteří nejsou křesťany, urážející“.

Zjevně tím má na mysli „neurazit“ oficiálně deklarovaných 22 % obyvatel Bruselu, kteří se hlásí k tamní muslimské komunitě.

Překvapit ji ovšem muselo prohlášení Semsettina Ugurlu, předsedy Belgického muslimského výboru (reprezentuje muslimskou menšinu v Belgii), když oznámil, že „muslimům v Belgii vánoční stromy nevadí. Vědí, že žijí v zemi s křesťanskou tradicí, takže vánoční stromy je nijak neurážejí“.

Ať je to, jak je to, plastika nahrazující vánoční strom v Bruselu veřejnost náležitě dopálila. Na náměstí již byla svolána demonstrace za demontáž skulptury, opírajíce se o nejméně 11 000 podpisů petice žádající totéž.

Jak to s letošním „vánočním stromem“ dopadne teprve uvidíme, ovšem již dnes má mezi Belgičany přezdívku „lékárna“. Jeho dominantní bledě zelenomodrá barva připomíná svým svitem barvu vývěsních štítů belgických lékáren.

„Boj o Vánoce“, jak svoje reportáže nazvalo několik významných evropských televizních stanic, neprobíhá pouze na proslulém bruselském náměstí.

Z trávníku před jednou z budov soudu v Texasu musel zmizet výjev připomínající Narození Páně. Totéž musela udělat státní nemocnice v Jižní Karolíně. V některým britských městech již byly „vánoční trhy“ přejmenovány na „trhy zimních prázdnin“ a slovo „Vánoce“ bylo nahrazeno slovem „Winterval“ (zkratka slov winter a festival, zima a slavnost). Televize BBC již zaznamenala záměry nevyhlašovat „vánoční slevy“ ale „slevy zimních prázdnin“.

Ve městě Anchorage na Aljašce se prý před budovou tamní radnice budou před Vánocemi scházet někteří obyvatelé města a zpívat vánoční koledy, přičemž chtějí přilákat pozornost ke své petici „Chceme pozdrav veselé Vánoce, ne šťastné prázdniny“.

Nemyslím si, že tyto zprávy příliš souvisejí s českou realitou. Na Staroměstském náměstí v Praze září tradiční vánoční strom, stejně jako ve většině českých a moravských měst. Atmosféru Vánoc bude i nadále uklidňovat Ladův ponocný, vytrubující nad poeticky zasněženou vesnicí radostnou zvěst, že se narodil Vykupitel. Budeme naslouchat České mši vánoční Jakuba Jana Ryby a tolerantně necháme mnohé z nás, aby alespoň jednou za rok – na Půlnoční – šli do kostela.

Držme se svých hodnotových kotev a zvykových symbolů. Nedejme si vnutit, že jsou staré, staromódní, překonané a že má přijít cosi „avantgardního“. Držme se zdravého selského rozumu našich dědů a báb.

Tak tedy milé Vánoce! Vám i Vašim blízkým! A také těm, kteří s námi u štědrovečerní večeře už sedět nebudou, ale nedotknutelnost a posvátnost křesťanské tradice Vánoc nám hluboce vštípili.