28. listopadu 2012

Věděl jsem, že resort obrany nebude procházka růžovým sadem

Ministr obrany Alexandr Vondra dnes oznámil rezignaci účinnou k 7. prosinci. Důvody jeho odchodu jsou politické. Zejména je to nedostatek důvěry voličů, který se projevil v nedávných senátních volbách.

„Ministr kromě důvěry premiéra potřebuje ke své práci především dvě věci. Jednak kompetenci, jednak důvěru voličů. Senátní volby letos na podzim ukázaly, že dostatečnou důvěru voličů nemám. Rozhodl jsem se proto dnes oznámit svou rezignaci na funkci ministra obrany,“ konstatoval dnes krátce po poledni ministr obrany Alexandr Vondra. „K tomuto rozhodnutí jsem dospěl již po volbách. Dohodli jsme se s panem ministerským předsedou, že to oznámíme později. Zejména z těch důvodů, že bylo nutno dotáhnout státní rozpočet i rozpočet ministerstva.“
 
„Děkuji Alexandru Vondrovi za dva a půl roku práce ministra obrany, ale také člena vlády. Patřil mezi členy vlády, kteří nebyli jen úzce resortně zaměření. Chci říci, že jeho odchod z resortu obrany, který je dán politickými důvody, je pro tento resort ztrátou. Jako člověk, který se zabýval problematikou obrany a armády od počátku 90.let chci říci, že Alexandr Vondra je naprosto jednoznačně nejkompetentnější ministr obrany  poslední dvaceti let,“ ocenil odstupujícího ministra premiér a předseda ODS Petr Nečas.
 
„Když jsem před dvěma a půl roky funkci ministra přebíral, tak jsem věděl, že to nebude procházka růžovým sadem. Dělat změny věc ve zbrojařském sektoru je extrémně obtížné. Myslím si, že dva a půl roku práce na ministerstvu obrany je něco, za co se v žádném případě nemusím stydět.  Nyní přichází čas, abych své místo uvolnil někomu, kdo s novou energií a se stejnou vůlí pokračovat v nastoupených změnách, to žezlo převezme. Já té osobě budu přát všechno nejlepší, jsem schopen poskytnout jakoukoliv cennou radu, protože jsem přesvědčen o tom, že je nutné v těch nastoupených změnách dál pokračovat,“ dodal Alexandr Vondra. 
 
„Považuji za velký úspěch, že po třech letech konstantního snižování rozpočet na příští rok je ve stejné výši, jako byly prostředky na ten rok letošní. Rozpočtový výhled garantuje, že další snižování se již nebude konat,“ dodal Alexandr Vondra. Před svou rezignací koncem příštího týdne ještě ministr předloží Bezpečnostní radě státu dlouhodobě připravovanou koncepci aktivních záloh a mobilizace, jedno z klíčových reformních opatření vyplívajících z Bílé knihy. Dále bude informovat o tom, v jakém stavu jsou jednání se Švédskem o prodloužení leasingu stíhacího letectva. „Chci proto odmítnout, že by se za mého působení se nepodařilo vyřešit otázku stíhacího letectva, protože vláda na můj návrh schválila koncepci, že tuto schopnost si nadále udržíme. Prodloužení vyjednávání bylo velmi dobré rozhodnutí, protože poslední švédská nabídka, se kterou seznámím Bezpečnostní radu státu v pondělí příští týden, je podstatně finančně výhodnější než stav letos v létě,“ upozornil Vondra. 
 
Na závěr poděkoval odstupující ministr svému týmu na resortu obrany, vládním kolegům, rodině i vojákům. „Chci ocenit, že ti kluci i děvčata v uniformách plnili úkoly často v těžkých podmínkách jako třeba v Afghánistánu, ale i tady doma na jedničku. Byla to pro mě velká radost s nimi spolupracovat a nikdy na to nezapomenu,“ uzavřel Alexandr Vondra.