4. listopadu 2012

Nominační projev na místopředsedu ODS

Vážené delegátky, vážení delegáti, dovolte mi, abych také přednesl svůj nominační projev na funkci místopředsedy ODS. Tím do úvodu říkám, že za tuto nabídku děkuji a jsem připraven se takzvaně poprat o vaše hlasy. Tedy nabídku přijímám.

Dovolte mi nejprve, abych poděkoval všem regionálním sdružením, která mě navrhla. Té podpory si mimořádně vážím a je pro mne zavazující. Já mám to štěstí, na rozdíl od svých kolegů protikandidátů, že jsem včera zde vystoupil v politické debatě. Zdůraznil jsem, kde vidím příčiny a problémy dnešní situace. Nechci z důvodu času a celkové únavy v sále opakovat argumenty, které jsem zde včera říkal. Nicméně, co považuji za důležité a co jsem též následně slyšel v politické debatě, je to, že se musíme pokusit o změnu obsahu a stylu naší vládní politiky. Bylo to v zásadě skryto ve většině vystoupení a projevů. K tomu abychom mohli změnit obsah a styl naší vládní politiky tak, aby pro naše voliče byla přijatelná, aby náš volič věděl, proč má ODS volit, potřebujeme kompetentní a silné vedení, které toto vyjedná s našimi koaličními partnery. To je také důvod, proč vás žádám o podporu a proč kandiduji do vedení ODS.

Podle mého názoru, dámy a pánové, potřebujeme aktivní, akceschopné a důvěryhodné vedení. To totiž může začít naplňovat to, o čem se bavíme. Pravicovou politiku, která vychází z našich ideových základů, nicméně je spojena s konkrétními řešeními, s konkrétními návrhy, které naši voliči a občané pochopí a ocení, a také s lidmi, kteří jsou důvěryhodní, kteří v politice už něco dokázali a občané je respektují. Já se vás pokusím velmi stručně přesvědčit, že jsem člověk, který může splňovat podmínku pracovitosti a důvěryhodnosti. Nejsem v politice krátkou dobu. I přes svůj relativně nízký věk jsem v politice již aktivní více než 10 let. Jsem více než 10 let poslancem, byl jsem téměř pět let ministrem spravedlnosti. Za tu dobu jsem udělal v politice, podle mého názoru, se svým týmem kus dobré práce. V oblasti resortu spravedlnosti jsme prosadili některé klíčové zákony, které na dlouhou dobu ovlivní podobu českého právního řádu, jako je například Trestní zákoník nebo Občanský zákoník. Prosadili jsme změny, které vedly k zrychlení soudního řízení. Prosadili jsme změny, které vedou k potlačování korupce a zvyšují efektivitu a činnost státního zastupitelství. To jsou věci, které na první pohled vyvolávají kauzy, které nás poškozují, ale dlouhodobě jsem přesvědčen, že je naši voliči ocení. Dlouhodobě jsou totiž přínosem při potírání korupce, a dlouhodobě tedy jsou v našem bytostném programu jakožto pravicové konzervativní strany.

Poté, co jsem v létě odešel z Ministerstva spravedlnosti, jsem přijal výzvu „své“ ODS v Plzeňském kraji a stal jsem se lídrem do krajských voleb. Vstupoval jsem na kandidátku, když sociální demokraté v našem kraji vedli oproti ODS o 12 a více procent, kdy ODS v Plzeňském kraji měla 15-17 procent v jednotlivých výzkumech. Tři měsíce jsme tvrdě pracovali na volební kampani a podařilo se nám neskutečné. Porazili jsme sociální demokracii. Získali jsme 26,5 procenta hlasů, porazili jsme úspěšného sociálně demokratického hejtmana Milana Chovance. Já to vnímám jako silný impuls a silný test důvěryhodnosti tak, jak o něm hovořil pan předseda. Mějme v čele strany lidi, kteří jsou důvěryhodní a jiný test než svobodné volby, než vůle voličů, není.

Pro mě zavazující a musím říci až lidsky dojemné bylo, když jsem zjistil, že jsem získal přes 42 procent preferenčních hlasů. Téměř každý druhý volič ODS v Plzeňském kraji mi dal preferenční hlas. To si myslím, že opravdu je pro mě mimořádně silný mandát a to je také důvod, proč dnes před vámi stojím. Kdybych propadl v krajských volbách, pak veřejně říkám, a říkal jsem to před volbami, že bych se neucházel o váš hlas a nechtěl bych kandidovat znovu do čela ODS.

Vnímal jsem volby v Plzeňském kraji jako jisté referendum o mé osobě, o tom, zda mám setrvat v politice, či mám odejít do akademické sféry nebo do jiných oblastí. Dámy a pánové, stojím tedy před vámi prověřen tím nejsilnějším způsobem, prověřen demokratickými volbami, prověřen svými voliči v Plzeňském kraji.

Dámy a pánové, nechci jenom hovořit o tom, co jaksi tíží ODS, co tíží obecně politický systém, kde jsou problémy - to jsem ostatně dělal včera. Chci říci konkrétní věci, které jsem ochoten a připraven pro ODS udělat. Mou velkou výhodou je, že v tuto chvíli nemám žádnou exekutivní funkci. Jsem připraven se ODS na plný úvazek věnovat, jako jsem se věnoval „své“ ODS v Plzeňském kraji v průběhu krajských voleb. Je to má velká výhoda. Otevřeně přiznávám - a kriticky přiznávám, že v době, kdy jsem byl ministr spravedlnosti a řešil jsem klíčové reformy kodexů státního zastupitelství, soudního řízení, tak mě na výkon funkce místopředsedy ODS tolik času nezbývalo. Nyní jsem však v jiné pozici, nejsem ministr, nejsem hejtman – jsem člověk, který je připraven nabídnout své služby naší straně. A co bych rád dělal?

Dovolte mi pouze několik poznámek a několik příkladných věcí, na které bych se rád zaměřil.

Považuji za mimořádně klíčové, co zde několikrát padlo, co zní možná na první pohled jako obecná věta, či dokonce jako fráze, ale já ji považuji za mimořádně důležitou: Je třeba posílit vnitřní komunikaci uvnitř ODS. Je třeba, aby vedení ODS mnohem více komunikovalo s jednotlivými složkami ODS. Hezky to řekl můj předřečník Martin Kuba - zkrátka na každém oblastním či regionálním sněmu má být zástupce grémia ODS. Vedení ODS musí objíždět regiony, musí komunikovat s členskou základnou, musí znát klíčové představitele v tom kterém kraji, musí vědět, co ODS v tom kterém kraji tíží. A hlavně vedení ODS se musí pokoušet tyto problémy řešit a nabízet regionální ODSkám pomocnou ruku. To je věc, na které jsem připraven pracovat, ostatně víte dobře, že s mnohými z vás běžně komunikuji.

Mám radost z tohoto Kongresu a z včerejší debaty. Velmi pozorně jsem ji poslouchal. Mám radost, že vedle mnohých námětů, které tu včera padly, tak zde vystoupila celá řada relativně mladých lidí, kteří na Kongresu byli poprvé a nebáli se zde za řečnickým pultem prezentovat to, jak by se ODS měla vyvíjet. To je, dámy a pánové, mimořádně povzbudivé. S těmito lidmi vedení ODS musí počítat, s těmi lidmi musí vedení ODS komunikovat, tyto lidi musím odchytávat. Je to celá řada řečníků, nechci je tady jmenovat, ať již to byl kolega z Jindřichova Hradce, kolega z Pardubic anebo z jiných míst. To je budoucnost ODS a my musíme tuto budoucnost ODS kultivovat.

Za strašně důležitou považuji spolupráci se starosty, už to tady bylo řečeno. Musíme odklonit negativní trend, kdy nám, dámy a pánové, každým rokem - a není to pouze mezi komunálními volbami - klesá počet našich starostů. Souhlasím s tím, co řekl předseda ODS Petr Nečas. Základem strany jsou úspěšní komunální politici. Základem strany jsou naši starostové. Pro ně musíme vytvářet servis, je musíme podporovat. Není možné, aby starosta za ODS došel k závěru, že jednodušší je kandidovat bez značky ODS. Toto je současný stav a my ho musíme odvrátit.

Další věcí, kterou chci zmínit a kterou považuji za důležitou, je práce s odbornými komisemi. Považuji za mimořádně důležité, že jsme zřídili odborné komise. Je  to dobrá věc, nicméně skončila jaksi na půli cesty. Kdo z vás zná závěry té které odborné komise? Kdo z nás ví, zda ty odborné komise jsou opravdu prostorem, kde se budoucí mladí politici mohou „projevit“, formovat své názory, přispět při vytváření našich odborných a věcných stanovisek. Já to osobně, bohužel, nevím. Je tedy třeba, aby ze strany vedení ODS byla odborným komisím věnována největší pozornost. Je třeba na druhou stranu, aby odborné komise formulovaly věcně návrhy, konkrétní připomínky, aby opravdu byly jakýmsi základem pro vytváření budoucích volebních programů, ale i pro vytváření konkrétních návrhů, které můžeme našim voličům prezentovat. To je přece smyslem odborných komisí. Není to jen tak orgán sám pro sebe, kam jezdí lidé, potkávají se, setkávají se s ministrem a případně se pouze takto společensky kontaktují. Musíme mít z odborných komisí konkrétní výstupy, které budou prospěšné pro ODS, ale také pro celou zemi. A i toto téma považuji za důležité.

Třetí téma, které nabízím ODS, se týká krajských voleb. Jsem přesvědčen, že nemůžeme mluvit pouze o starostech, byť jsou základem strany. Musíme hovořit také o tom, jak se budeme chovat na krajích. Není možné, aby naše angažmá na kraji skončilo konstatováním, že jsme drtivě prohráli a tím předáváme kraje socialistům a komunistům. My musíme být tvrdou opozicí vůči levici na všech krajích. Výhodou nám je, že ve všech krajích pravděpodobně skončíme v opozici. Tedy nebudou rozdílné kraje, což bylo v minulém volebním období a trošku to mohlo komplikovat společný postup v krajských otázkách. Teď budeme všude v opozici, a tedy společně můžeme postupovat proti nerozvážné, špatné a rozhazovačné politice ČSSD a KSČM na krajské úrovni. Považuji to za strašně důležité a vedení strany se tímto musí zabývat. Chci tedy být, pokud mě zvolíte, i zástupcem všech krajánků, krajských politiků v grémiu.

Já bych velmi rád, kdyby se krajští politici, alespoň třeba lídři, jednou za půl roku potkali a vyměnili si názory na to, jak se levicové koalice v jejich krajích chovají, kde je možné se podpořit ve společném postupu například proti plýtvavé, nezodpovědné politice. Už jsem s několika lídry tady mluvil, vnímám, že o to bude zájem. Vnímám, že bude dobré navázat spolupráci a komunikaci, a tímto se vzájemně posílit v boji proti ČSSD a KSČM.

Tou poslední věcí, kterou chci zmínit, ale spíše jí dávám do otevřené debaty, je struktura odborného aparátu administrativy ODS. Nechci říci, že jsem pro rušení oblastních kanceláří a pro rušení oblastních manažerů. Nicméně určitý finanční úbytek díky výsledkům voleb nás asi povede k tomu, že povedeme uvnitř ODS debatu o tom, jak má vypadat manažerská a profesionální struktura ODS. Já vás v tuto chvíli nebudu přesvědčovat o tom, jaký model má existovat, jen vás prosím, nebojte se této debaty. Nebojte se diskuse o jiných modelech, než je model v každé oblasti vždycky oblastní kancelář s plně placeným manažerem. Já říkám svou zkušenost z Plzeňského kraje, kde jsme už před dvěma lety přešli na jiný model, koncentrovali jsme pracovníky ODS do jedné, řekněme budovy, v krajském městě a mohu říct svoji osobní zkušenost, kterou nikomu nevnucuji, že mně se to v krajských volbách mimořádně osvědčilo. Ve chvíli, kdy tým pracovníků ODS během kampaně byl každé ráno nastoupený, dostal úkoly, tvrdě pracoval a bylo vidět, co kdo dělá, měl jsem pocit, že kampaň běží naplno. Doporučuji to k vašemu přemýšlení, myslím si, že je to model, který třeba pro někoho může být zajímavý. Případně individuálně vám své zkušenosti rád předám.

Dámy a pánové, tolik tedy několik postřehů a poznámek o tom, co jsem ochoten udělat pro ODS, kde vidím možnosti svého působení. Opravdu říkám otevřeně, jsem člověk, který nyní bude mít čas a chuť být tím, kdo může a bude, pokud mne zvolíte, pro ODS pracovat.

Je asi vhodné, abych úplným závěrem, protože jsem na to byl dotazován, řekl několik vět k týmu, který se vytváří kolem pana předsedy. Chci říci, že já jsem člověk, který je ochoten sloužit a pracovat pro značku ODS. Značka ODS je pro mě nejvyšší hodnota. Jsem připraven pracovat v týmu legitimně zvoleného předsedy Petra Nečase. Mezi mou osobou a Petrem Nečasem není v tuto chvíli z mého pohledu žádný problém. Kauza mého odvolání byla pro mne uzavřena krajskými volbami. Kauza mého odvolání byla pro mne uzavřena mým rozhovorem s panem předsedou Nečasem, kde jsme - alespoň já to tak vnímám - z obou stran za tímto udělali tlustou čáru.

Pokud mě zvolíte do grémia, věřte, že nevolíte záškodníka, který si chce vylévat své mindráky, své problémy. Nevolíte člověka, který chce podlamovat nohy předsedovi. Volíte člověka, který zná obsah slova loajalita, volíte člověka, který bude pracovat pro tým ODS, pro značku ODS a pro legálně a legitimně zvoleného předsedu Petra Nečase.

Děkuji vám za pozornost.

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr

Štítky:
23. kongres ODS K23N