3. listopadu 2012

Projev na 23. kongresu ODS

Vážené dámy a pánové, dobrý den. Vždy, když si připravuji projev, mám na stole malý papírek. Je na něm napsáno, co se v ODS nesmí, nebo musí říkat. Předpokládám, že nejsem jediný. Na tom mém je napsáno:

 

-          Plivej na Evropskou unii.

-          Neříkej, že v kongresových kuloárech nevidíš žádné kmotry.

A před pár dny jsem ještě doplnil:

 

-          Nepoužívej výraz „Býčí šíje“.

Je to dobře? Není to dobře! Myslím, že vytváření různých tabu je jednou z příčin, proč se ODS nachází v situaci, v jaké se nachází.

 

Já se dnes pokusím jedno tabu rozbít. Budu mluvit o politice ODS vůči Evropské unii. A hned v úvodu říkám: Náš dosavadní přístup k Evropské unii škodí Občanské demokratické straně a škodí České republice.

 

Než se dostanu k tomu, abych vám tento svůj názor zdůvodnil, dovolím si velmi stručně zhodnotit, v jaké situaci se Evropská unie nalézá.

Je zřejmé, že zavedení jednotné měny, eura, bylo předčasné, nepromyšlené a je jedním z důvodů, současné dluhové krize v Evropě.

Dluhová a bankovní krize je vážnější, než se veřejně říká, a její řešení není možné bez schválených zásahů Evropské centrální banky a pravděpodobně ani postupného zavedení bankovní unie.

Kolaps eura by způsobil ekonomickou katastrofu a s velkou pravděpodobností by vyústil v sociální bouře a rozkolísání demokratických režimů v řadě zemí Evropy.

Evropská komise v čele s José Manuelem Barrosem se snaží současnou situaci řešit, tatáž Evropská komise však nadále mrhá silami na tvorbě nesmyslných a někdy kontraproduktivních socialistických směrnic, kterými v době ekonomického růstu odůvodňovala svoji existenci.

Troufám si tvrdit, že projekt spojené a silné Evropy se dostává do vážných potíží. Ohrožuje jej jak současná dluhová krize, tak snahy o její překotnou federalizaci, která může mít v politické rovině stejně negativní dopady, jako překotné zavedení eura v rovině ekonomické.

Ještě dvě zásadní připomenutí: Odhlédneme-li od všech pitomostí, které se v EU děly a dějí, tak stále platí, že původním smyslem evropské integrace bylo zabránit vzniku další světové války a vytvořit politickou a ekonomickou protiváhu starým a novým světovým mocnostem.

Evropská unie je cesta, jak zastavit sestup Evropy do ekonomické a politické bezvýznamnosti.

A druhé připomenutí?

Dámy a pánové, ekonomická prosperita České republiky stojí i padá s úspěchem Evropské unie.

A jak se v této situaci, možná dokonce historické chvíli, chová ODS a námi řízená diplomacie vůči Evropské unii? Řeknu to takhle: Víme přesně, co nechceme. Většinou nevíme, co chceme. A když už víme, co chceme, tak nemáme ani lidi, ani mechanizmy, jak bychom náš názor prosadili.

Aktuální příklad za všechny: nechceme bankovní unii, ale na jednání o společném postupu se stejně smýšlejícími státy nebo politiky posíláme úředníky, kteří nemají často ani mandát, ani názor, ani dostatečné znalosti angličtiny.

Jak tento negativistický a laxní přístup k Evropské unii škodí ODS? Všichni, jak předpokládám, víme, že většina voličů a potencionálních voličů ODS byla a je proevropská. Hlavní nebezpečí ale není v tom, že ODS v této otázce nesouzní se svými voliči, problém je v tom, že tito většinou vzdělaní, mladí a aktivní lidé nám nikdy neodpustí, že vůči Evropské unii neděláme zodpovědnou politiku.

Zodpovědná politika rozhodně není poklonkování nebo ústupky. Pokud je zjevné, že v krátkodobém horizontu může bankovní unie ohrozit český bankovní systém, musíme hájit naše národní zájmy a nesmíme se k bankovní unii připojit. Nebo pokud se připojíme, musíme si vyjednat takové podmínky, aby bylo nebezpečí eliminováno.

Zodpovědná politika na druhou stranu znamená, že musíme diskutovat o tom, zda z dlouhodobého pohledu naše neúčast v bankovní unii Českou republiku nepoškodí. To se neděje a to je chyba. A to je jen jeden příklad za všechny.

Zodpovědnou politikou myslím to, že se česká diplomacie aktivně, rozhodně a kvalifikovaně zapojí do řešení problémů Evropské unie, jejímiž jsme členy a s jejíž ekonomikou jsme propojeni pupečníkovou šňůrou. Když budeme rozhodní, silní, srozumitelní a otevření vyjednávání, ocení to naši partneři v EU a ocení to naši voliči.

Když mluvím o české diplomacii, tak to znamená, že nadále věřím, že ODS bude tou politickou silou, která bude v nejbližší době utvářet politiku České republiky vůči Evropské unii.

Vyzývám vedení ODS, které vzejde z tohoto kongresu, aby věnovalo otázkám Evropské unie velkou pozornost a ustavilo mechanizmus, který umožní diskuzi a tvorbu odpovědné politiky vůči Evropské unii a který povede k prosazování této politiky v praxi.

Jsem přesvědčen, že tato změna nám přinese hlasy pravicových voličů.

Doufám, že nám politický bůh dá ještě dva roky času, abychom mohli tuto změnu zahájit a dovést do konce.

A ještě mi, dámy a pánové, dovolte jednu myšlenku:

Byla to ODS, která dovedla Českou republiku do Evropské unie. Pokud by měla Česká republika z EU vystoupit, ať ji opět vede ODS. Ale zdůrazňuji: až po kvalifikované celospolečenské diskuzi a na základě rozhodnutí, která budou srozumitelná pro naše partnery v EU a pro naše voliče.

Ing. Jan Bauer

předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
1. místopředseda poslaneckého klubu PČR

Štítky:
23. kongres ODS K23D