3. listopadu 2012

Projev poslankyně Lenky Kohoutové

Vážené dámy, vážení pánové, politika vždy byla, je a také bude velkým bitevním polem. To platí po celém světě a ani my nejsme výjimkou. Jak jsme se ovšem v uplynulých týdnech přesvědčili, nestřílí předpokládaný protivník pouze zleva, ale útoky přicházejí z vlastního tábora. Od těch, které máte po svém boku, nebo se domníváte, že vám jako praví souputníci v boji kryjí záda.

Místo přehledného střetu se dnes na bitevním poli vedou vnitrostranické šarvátky. Nelze říci jasně oč jde, tudíž se schováváme za líbivá hesla programových priorit a návratu ke kořenům. Skutečnost však je zcela jiná. Jde o moc, jde o funkce, o vliv a peníze. A o hlavu Petra Nečase. V roce 2010 jsme nevyhráli volby a dokázali jsme sestavit koalici a vládnout v čele s Petrem Nečasem, který jako premiér dokázal udržet velmi křehkou koalici, krotit šílenou TOP09 a ještě šílenější Věci Veřejné 2 a přesto naplnit celou řadu programových priorit, které jsme slíbili voličům. Místo abychom se semkli a pomohli svému premiérovi s vyjednáváním, místo toho, abychom dávali své názory na stůl a přesvědčovali se navzájem o své pravdě, dáváme průchod menšině. Menšině, která většinu nepřesvědčila, ale tlačí ji ke zdi.

Možná bych mohla připomenout některé výroky předsedy poslaneckého klubu ODS z roku 2008, který je dnes v čele klubové menšiny, možná se v mnohém neliší od dnešních výroků dnešního předsedy klubu. Je to podobná situace, tehdy se také jednalo o dobu předkongresovou, cituji:

„Motivem podle mě není věcná podstata zákona, jde o útok na vládní koalici,“

Zdroj: A zase ten Tlustý!, MfDnes, 21.5.2008

„Bylo mi jasné, že je to zbytečné. Oni se totiž rozhodli, že vládu zničí a ten zákon mají jen jako záminku,“

Zdroj: „Premiér vyhlásil válku a já ji přijal“, MfDnes, 4.6.2008

„Považuji to za součást naplánovaného koordinovaného scénáře, který má za cíl zaútočit na vládu a poškodit ODS před volbami a kongresem,“       

Zdroj: Koalice přišla ve sněmovně o dalšího poslance ODS, aktualne.cz, 17.9.2008

Dámy a pánové, do vysoké politiky jsem vkročila před dvěma lety. A dobře si pamatuji první zásadu, kterou mě vedení poslaneckého klubu učilo. Je třeba podporovat vlastního šerifa a všechny návrhy, které do sněmovny přicházejí jako vládní. Šetřit kritikou těchto návrhů. Vše jsem porušila hned na počátku. Navzdory nelibosti tehdejšího vedení klubu jsem promluvila, vládní návrh zkritizovala a nejvyšší šerif mi dal na základě věcných argumentů za pravdu. Náš šerif totiž na pádné argumenty slyší. Jeden však musí být nejenom vůči vedení, ale i vůči ostatním přesvědčivý, musí ostatní získat na svoji stranu.

Ovšem dnešní rebelové svůj názor neprosadili. Tato menšina se dnes vydává za většinu a ti, kteří mne učili, že poslanci stojí za šerifem a vláda se musí podržet, dnes říkají opak. Věřím, že pokud je kdokoliv v menšině, nemůže vyhrát. To je jednoduchá matematika, to jsou jednoduché počty.

Míra, do jaké může politická strana naplňovat svůj program, přece závisí na síle mandátu, který získala ve volbách. A na možnostech, které jí dává vládnutí v koalici. Je také logické a pochopitelné, že aktuální ekonomický vývoj může vést k programovým korekcím. Důležité je, aby lidé ve vedení strany uměli případné změny před voliči obhájit. Musí s nimi mluvit, přesvědčovat je a dobře vysvětlit, proč třeba na čas z některých svých programových cílů na úkor jiných ustupují.

ODS vždy slibovala nezadluženou budoucnost. Pokud nechce tento cíl opustit, musí reflektovat ekonomickou realitu, aktuální vývoj v Evropě a své priority na jasně limitovaný čas třeba i změnit. Samozřejmě za podmínky, že takovou změnu voličům vysvětlí. Musíme ale mluvit jedním hlasem. Musíme přestat s přestřelkami, kterými ničíme sami sebe a za kterými lidé nevidí práci, ale pouze snahu po osobním prospěchu.

Cokoliv děláme, děláme proto, abychom mohli vládnout, od toho jsou konec konců politické strany, to je správně. K tomu, abychom mohli vládnout, potřebujeme mít voliče, který nám dá svůj hlas, voliče, kterého jsme přesvědčili, že jsme ti praví. V posledních volbách jsme dostali důtku s výstrahou, je třeba se velmi vážně zamyslet a začít u sebe, jinak skončíme v propadlišti dějin a toto je naše poslední vládnutí.

Potřebujeme v čele přesvědčivé a pracovité lidi, takové lidi, které nezatěžuje temná minulost ani přítomnost. Potřebujeme lidi, kteří dokážou voliče oslovit a kterým veřejnost stále věří. Zárukou důvěry a serióznosti jsou pro mě Petr Nečas a Mirka Němcová. Děkuji za pozornost

Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR

Štítky:
23. kongres ODS K23D