22. září 2011

Primátor – proti korupci

Pražský primátor Bohuslav Svoboda oznámil, že chce zavádět první vlnu protikorupčních opatření. V reakci na to začala část koaličních poslanců ODS a ČSSD v kuloárech diskutovat o jeho odvolání. Je to jenom folklór?

Už si na to pomalu zvykám. Vždycky když přicházím s něčím novým, tak se tyto fámy objevují. Nevěnuji tomu pozornost a chci zavést, co jsem voličům slíbil.

Co považujete za nejdůležitější?

Můj tým na magistrátu už několik měsíců pracuje na modelu tzv. rozklikávacího rozpočtu. Jinými slovy, aby každá veřejná zakázka měla svůj rodokmen, takže každý by věděl, jaké byly podmínky soutěže, jaký je rozpočet, jak investice pokračuje a to všechno by bylo přístupné na internetu. Není to náš objev, ale inspirovali jsme se ve Velké Británii.

Jak je daleko vaše volební heslo o pořádání elektronických aukcí?

První už máme za sebou. Nakupovali jsme kancelářské potřeby a byli jsme nesmírně úspěšní. Princip je následující: udělali jsme zakázku na nákup určitého zboží, pak jsme řekli rámcovou cenu, vzájemně si konkurující uchazeči stlačili cenu dolů a my si z toho vybrali nejlepší nabídku. Ukázalo se, že mnohé firmy jsou schopné jít až o dvacet třicet procent dolů od naší původní nabídky.

Na co se dá elektronická aukce využít?

Nejvýhodnější je soutěžení o dodávky energie a plynu, přičemž čím je větší objem, tím je pravděpodobnější, že se s cenou půjde dolů. Energie mají tu výhodu, že mají svůj jasně definovaný objem a parametry.

Vy jste u elektronické aukce byl osobně přítomen?

Vytvořil se tým, který to dával dohromady, ale celá akce běžela pod hlavičkou ředitele úřadu, který to výběrové řízení vypsal. Sám jsem to osobně kontroloval.

Jaké jsou nevýhody tohoto systému?

V elektronické aukci rozhoduje jenom cena, a proto musí být dobře definované základní parametry, aby nebyly diskriminační pro určité podnikatelské skupiny.

Auta přes elektronickou aukci asi kupovat nelze.

Některé komodity můžete kupovat jen obtížně. Kdybyste tam kupoval auta, tak byste musel říct, jaké třídy auta chcete, parametry výkonu, vybavenost. Jak vidíte, je to velmi složitá věc.

Co považujete za hlavní protikorupční opatření?

Otevřenost informací. To je jediné fungující protikorupční opatření. Na tomto základě pak vytvořit obecný systém, jenž každému umožní účastnit se výběrových řízení.

Jaké jsou první výsledky auditů, které jste si po nástupu nechal udělat? 

Máme dva druhy auditů: věci, jež byly a současně které budou. Když si uděláte zpětný audit, dostanete informaci, zda vše proběhlo v souladu s platnými předpisy. Vůbec to však neříká nic o tom, jestli ten most, jenž se postavil, byl vůbec nutný a je na správném místě. Zpětně ty audity neodpovídají na otázku po smyslu celého projektu. Proto za mnohem důležitější považuji audity věcí, které chceme dělat. Například potřebujeme kamerový systém, takže si necháme udělat oponentní posudek, jestli ten záměr je vůbec správný a zda jsou uvažované náklady reálné.

Co audit na tunel Blanka, jenž svým předražením vzbuzoval velké vášně?

Analýza měla být hotová do třicátého srpna, ale zjistili jsme, že jenom dokumentace k tunelu Blanka představuje patnáct plně naložených aut. Některé smlouvy jsme ani nenašli, takže jsme si je museli zpětně vyžádat. Materiál proto bude dokončen do čtrnácti dnů a pak se stane veřejným statkem. Následně budeme usilovat o to, jak zafixovat cenu stavby.

Je pro vás tunel Blanka, jehož cena bude vyšší o několik miliard, v něčem varováním?

Na tak velikých stavbách je nutné změnit systém kontroly. Navíc magistrát musí mít informace o průběžné ceně a plnění. Na druhou stranu dobře vím, že velké tunelářské stavby v sobě obsahují dohodu o případném vzrůstu ceny, pokud se objeví nečekané komplikace, což v terénu pod zemí nemůžete vyloučit. Kontrola z naší strany však musí zajistit, že nárůst bude jasně zdůvodněn.

Kvůli ekonomické krizi přišla Praha za tři roky o 12 miliard korun na daních. Co byste dělal jinak, kdybyste ty peníze měl?

Investičně dnes už děláme prakticky jen dopravní stavby. Navíc je musíme rozkládat v čase, takže termíny dokončení se prodlužují.

Oznámil jste, že chcete vyrovnaný rozpočet, zatímco koaliční partneři z ČSSD se chtějí zadlužit. Jak to chcete řešit?

Já jsem konzervativně uvažující člověk, pro nějž je základní zásada, že nemůžeme projídat to, co není bezprostředně nutné. Co mně skutečně hodně vadí, je používat úvěr na krátkodobé potíže. To je řecká cesta do pekel a tím směrem se nikdy nevydám.

(Autor: Bohumil Pečinka)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

místopředseda regionálního sdružení
primátor