30. září 2012

Politické vítězství íránské exilové opozice

Brusel - Americký State Department po mnoha letech vyškrtl ze seznamu teroristů největší íránskou exilovou opoziční organizaci Lidových mudžáhidů (PMOI), která je součástí Národní rady íránského odporu (NCRI). Podle šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila je to skvělá zpráva, organizace se ale na seznam nikdy neměla dostat.

„S íránskou exilovou opozicí spolupracujeme na pude Evropského parlamentu dlouhá léta. Organizace Lidových mudžáhidů má za sebou komplikovanou a pohnutou historii," říká Jan Zahradil. "V roce 1997 doplatila organizace na Clintonovu politiku appeasmentu a Spojené státy ji na výslovnou prosbu Teheránu zařadili na seznam teroristických organizací, čímž se řídila i Evropská unie. Íránská islámská diktatura se této organizace vždy velmi obávala, tvrdě ji pronásledovala doma i v zahraničí a pocty zavražděných či popravených členů a stoupenců PMOI šly do desítek tisíc.“
 
V roce 2001 se PMOI oficiálně vzdala násilí a stala se hlavní organizací exilové Národní rady Íránu. O rok později dokonce poskytla Američanům cenné informace o íránském jaderném programu. Po letech úsilí podporovaného mnoha evropskými politiky včetně zástupců české ODS dosáhli uznání ze strany Evropské unie a z jejího „černého seznamu“ byli vyškrtnuti v roce 2009, za českého předsednictví EU, jak připomíná Jan Zahradil. Nyní konečně zmizeli i z „černého seznamu“ USA.
 
„Íránský totalitní režim léta vedl proti PMOI i na Západě velmi efektivní propagandistickou válku, využíval dezinformačních kampaní, nastrčených agentů, falešných svědectví. O to těžší bylo PMOI podporovat. Pamatuji si, že i mne v roce 2008 napadla některá česká média, že se stýkám s těmito „teroristy“. S tím je teď naneštěstí definitivní konec. Exilová Národní rada íránského odporu se konečně muže stát plnohodnotným vůdcem demokratické opozice, včetně PMOI. Mulláhové v Íránu samozřejmě běsní vzteky,“ dodává Jan Zahradil.
 
Politický program PMOI požaduje svobodné volby, zavedení pluralitní demokracie, odluku církve od státu a rovné postavení mužů a žen ve společnosti. V cele organizace stojí zvolená prezidentka Marjam Radžaví.
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP