22. května 2024

Petr Fiala byl hostem pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz

(www.blesk.cz) Šokující atentát na Roberta Fica otřásl nejen Slovenskem. Premiér Petr Fiala však hlásí, že strach nemá a nechystá změny ve svém chování či stylu práce, s lidmi se chce setkávat dál. „Myslím si, že politik a předseda vlády má se setkávat s lidmi, chodit mezi lidi," řekl mimo jiné. Ve středu 22. května od 9:00 byl Fiala hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Premiér odpověděl i na vaše dotazy, které jste na webu Blesk.cz měli možnost pokládat.

V zahraniční politice panuje napjatá situace kolem Ukrajiny, nyní však i Íránu a v neposlední řadě právě na Slovensku po atentátu na Fica. Fiala v pořadu Blesku popsal, na co myslel bezprostředně po útoku na slovenského premiéra. „Moje první myšlenky byly na Roberta Fica, aby to přežil, aby to zvládl, zpočátku nebylo jasné, jak devastující účinky na jeho tělo, na jeho zdraví ten atentát měl,“ řekl Petr Fiala, který byl v kontaktu s tamním zastupitelským úřadem.

„Moje první myšlenky byly stejné jako u každého normálního člověka, myslel jsem na zdraví, na jeho rodinu, na to všechno, co to způsobuje. A pak samozřejmě se k tomu přidávaly ty věci, které se týkají společnosti a toho všeho, co takový atentát na premiéra znamená,“ uvedl Petr Fiala.

„Ochranná služba Policie České republiky přijala nějaká opatření, která se týkají ochrany ústavních činitelů. Já kolegům do práce nemluvím, jsem přesvědčen, že ji dělají naprosto profesionálně a nemám ani možnost komentovat ty věci. Ale platí, co jsem řekl: Já nebudu měnit svoje zvyklosti. Není to ani možné, myslím si, že politik a předseda vlády má se setkávat s lidmi, chodit mezi lidi. Budu dělat co jsem dělal nadále,“ sdělil český premiér Fiala.

Fiala: ANO jednat nechce

V návaznosti na to, že na Slovensku nakonec neproběhl kulatý stůl parlamentních stran k uklidnění situace plánovaný nastupujícím prezidentem Peterem Pellegrinim a dosluhující Zuzanou Čaputovou, uvedl, že on sám se snaží vždycky jednat s každým. „Ale vždycky potřebujete na to jednání dvě strany, těžko můžete jednat, když ti druzí jednat nechtějí. Představitelé hnutí ANO nedávno odmítli jednání s prezidentem republiky, to vypovídá hodně o tom, jak se na tyto věci dívají,“ sdělil Petr Fiala.

Fiala rovněž reagoval na včerejší slova Karla Havlíčka, který v Poslanecké sněmovně bouřil, že zatímco on po atentátu nabádal ke zklidnění emocí, premiér rozděloval společnost na demokraty a nedemokraty a obviňoval je ze šíření nenávisti či z útoků na rodinné příslušníky. „Šlo o naprosté lži a nepřijatelné výroky ze strany Karla Havlíčka, jako je to opakovaně. Co mám na tyto nesmysly říct? Ať se každý podívá na moje výroky nejenom po atentátu na Roberta Fica, ale v posledních letech. Ať se podívá třeba na sociální sítě Andreje Babiše, Karla Havlíčka a každý občan si může udělat názor, kdo tady šíří nenávist, kdo útočí na rodinné příslušníky a kdo se chová slušně a seriózně a věcně,“ řekl Fiala.

„Na druhé straně myslím, že úkolem nás, mým i mých kolegů z politických stran vládní koalice je zase upozorňovat na nebezpečí, která jsou spojena s postoji třeba hnutí ANO nebo jiných opozičních sil,“ uvedl Petr Fiala.

Fiala o předělaných plakátech ANO: Nebyla to kampaň!

Prezident Petr Pavel pokáral SPOLU za antikampaň proti ANO „Rusko, pro tebe všecko“, kdy na Babišově tváři přemalovali českou vlajku na ruskou. „Stojím a nebyla to kampaň, byla to jedna webová stránka, možná promile naší kampaně, která je celá pozitivní, nenajdete žádné takové billboardy nebo reklamy třeba na sociálních sítích nebo internetových stránkách. My jsme poukázali na chybu soupeře, protože si nezaregistrovali doménu s jejich hlavním volebním heslem, což je prostě chyba, náš volební tým na to zareagoval, myslím, s určitou nadsázkou a velmi dobře, zdá se mi, že lidé tomu rozumějí, ale vydávat to za kampaň by asi opravdu bylo přehnané,“ řekl k tomu Fiala v Blesku.

Předseda vlády reagoval i na to, když je politickými nepřáteli označován za „ukrajinského premiéra“.

„Mně to připadá tak hloupé, že nevím co bych k tomu měl říct a myslím, že jestli to někdo považuje za vtipné nebo výstižné, tak to nejvíc vypovídá o něm samotném. Já hájím zájmy českých občanů a naopak ti, co tady vykládají, že je potřeba si okamžitě sednout k jednacímu stolu bez ohledu na to, co Rusko dělá na Ukrajině, že je potřeba přestat s vojenskou pomocí Ukrajině a všechny tyto nesmysly, tak ten samozřejmě nahrává zájmům Ruska, ať už to dělá vědomě nebo z naprosté ignorace a hlouposti, ale současně jde proti zájmům České republiky,“ řekl Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS