16. dubna 2024

Události, komentáře: Návštěva premiéra Fialy v USA potvrdila politickou sílu Česka na světové scéně

(ČT 24) Příznivě hodnotí čeští politici návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) ve Washingtonu. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a místopředsedkyně Fialovy strany Evy Decroix ukázala návštěva současnou politickou sílu Česka na světové scéně. Zástupci vládních a opozičních stran diskutovali v Událostech, komentářích.

Celou debatu s Evou Decroix můžete zhlédnout na ČT24.

V pondělí jednal Petr Fiala ve Washingtonu s americkým prezidentem Joem Bidenem, v úterý s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a dalšími vlivnými kongresmany z obou stran americké politiky, měl také projev v konzervativním Hudsonském institutu. Fialova stranická kolegyně, místopředsedkyně ODS Eva Decroix nazvala předsedu vlády „frajerem“.

„My se často neumíme pochválit, umíme se velmi dobře zkritizovat. Myslím, že jsou okamžiky, kdy bychom se neměli bát použít silnější slova a říci, to je fajn, to se povedlo. (…) Klidně to zopakuju, že pan premiér je frajer,“ řekla Eva Decroix.

Debata se věnovala i situaci na Blízkém východě.

Eva Decroix míní, že není otázkou zda, ale spíše jaká bude odveta Izraele. Je vnitřně přesvědčena, že k ní dojde. „Předpokládám, že Izrael slyší, co říkají někteří jeho spojenci, předpokládám, že to s Američany konzultuje,“ zmínila Eva Decroix a dodala, íránský útok byl „masivní“ a Izrael má právo se bránit.

Trump nebo Biden jako příští prezident?

Eva Decroix zastává názor, že Fiala by pozvání od Trumpa přivítal se stejným nadšením, jako to od nynější hlavy Spojených států. „Pokud by to bylo v zájmu České republiky, tak je to v rámci státnických povinností.“ Politici podle ní často musí dát osobní afinitu stranou. Političku ale děsí Trumpova nepředvídatelnost. I kvůli tomu není možné se spoléhat na jednoho partnera, například v rámci NATO.

Eva Decroix

místopředsedkyně strany
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady