11. dubna 2024

Migrační pakt neřeší to nejdůležitější, říká Vondra

(www.ods.cz) Evropský parlament po několika letech vyjednávání schválil Pakt o migraci a azylu, tedy soubor opatření, které by měly v budoucnu pomoci Evropě lépe zvládat migrační toky. Kolem obsahu paktu se vedla vzrušená diskuse a některé jeho části prošly jen těsně.

„Podpořili jsme ta opatření, která šla správným směrem – screeningy migrantů, sbírání dat apod. To je z našeho pohledu bezrozporné, byť zelení levičáci s tím měli velký problém a rozhodli se tyto části nepodpořit,“ říká europoslanec Alexandr Vondra.

„Celek je však podle mého názoru spíše neuspokojivý. Neadresuje totiž to nejdůležitější – návratovou politiku. Vyhošťování nelegálních migrantů a osob bez nároku na azyl. V této oblasti je dnes Evropa marná. Slýcháme, jaké množství migrantů přichází z Alžírska, Maroka, dokonce Turecka – a téměř nikoho z nich se nepodaří vyhostit. Evropa přitom nemá ani ekonomicky na to, aby vydržovala celý svět, o bezpečnostních rizicích nemluvě. Doufám, že budoucí parlament i z něj vzešlá Evropská komise k tomu přijme striktnější postoj,“ dodává Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec