9. dubna 2024

SPOLU: Legislativa ochrany zemědělského půdního fondu upravuje ochranu cenné půdy a reguluje například i výstavbu velkých logistických parků

(www.ods.cz) Poslanci se scházejí na 98. řádné schůzi Poslanecké sněmovny. Prioritou koalice SPOLU na plénu je zákon o sociálních službách i novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, který mimo jiné podporuje výstavbu agrivoltaiky, neboli speciálního typu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě, tím umožňuje dvojí využití zemědělské půdy. V počátku 99. mimořádné schůze ve čtvrtek by podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy nemělo dojít ke schválení programu.

„V úterý předpokládáme otevření přibližně osmi bodů ve druhém čtení, a to i za cenu večerního jednání. Pan premiér adresoval paní předsedkyni Sněmovny dopis, ve kterém upozorňuje na čtyři zákony, které mají už proběhlé lhůty k implementaci. To jsou například přeměny obchodních společností, insolvenční novela a dvakrát hromadné žaloby. Tři body by měly být na plénu už zítra v dopoledních hodinách tak, abychom byli schopni v tomto týdnu tisky ze Sněmovny odeslat. Ve čtvrtek očekáváme mimořádnou schůzi, kde předpokládám neschválení programu. A v pátek bychom pokračovali v zákonném bloku třetích, druhých, případně i prvních čtení,“ přiblížil program schůze Marek Benda, předseda poslaneckého klubu ODS.

„Dnes vstupujeme do třetího čtení novely zákona o sociálních službách. Jejím stěžejním bodem je navýšení příspěvku na péči, v celkovém ročním dopadu se jedná o sedm miliard korun. Ve II., III. a IV. stupni tak příspěvky na péči navýšíme podstatně více, než navrhovala opozice. Vážíme si také těch, kteří o své blízké pečují v domácím prostředí, proto jim příspěvek navýšíme o více než 7 800 korun,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Navrátil.

„Rád bych se zmínil o novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, který projednáme ve druhém čtení. Upravuje zejména ochranu té nejcennější zemědělské půdy a snaží se regulovat výstavbu například obchodních center a velkých logistických parků na této půdě. Podporuje výstavbu agrivoltaiky, tedy speciálního typu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě. Tím umožňuje dvojí využití zemědělské půdy, což v praxi znamená, že se na takové půdě jak hospodaří, tak se zde může vytvářet i elektrická energie,“ přidává místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha