6. března 2024

Petr Fiala: Slovensko je pro nás bratrský stát. Jeho pozice ale trošku nahrává zájmům Putina

(CNN Prima News) Slovensko je pro nás bratrská a sesterská země. Pravdou ale je, že současná tamní vláda má v klíčové věci diametrálně odlišnou pozici. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS), který připomněl proruské postoje slovenského kabinetu. Fiala kromě jiného uvedl, že premiér Robert Fico tak trošku nahrává zájmům Vladimira Putina.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Slovensko je pro nás bratrská a sesterská země. Jsme historicky provázáni, máme k sobě blízko. Pravdou ale je, že současná slovenská vláda má v klíčové věci diametrálně odlišnou pozici. My si myslíme, že tato pozice nesouzní s pohledem západního světa a že tak trošku nahrává zájmům Vladimira Putina,“ řekl Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Například letos v únoru Fico u příležitosti druhého výročí od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu prohlásil, že „válka začala již v roce 2014 řáděním ukrajinských neonacistů“. Zároveň tvrdil, že se během konfliktu „zabíjejí Slované a Západ tomu přihlíží“. Jasný nesouhlas s těmito výroky dali najevo čeští i světoví politici ze Západu.

Fiala po středečním jednání tuzemského kabinetu oznámil, že se v příštích týdnech či měsících neuskuteční česko-slovenské mezivládní konzultace. Česká strana to vzhledem ke slovenskému pohledu na klíčová zahraničně-politická témata nepovažuje za vhodné. Fiala ve studiu CNN Prima NEWS dodal, že zatím není jasné, jak dlouho bude pauza mezivládních konzultací trvat.

Praha vnímá jako velmi problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Šéfové diplomacií se sešli minulý týden na regionálním fóru v Turecku.

„Těch posledních kapek bylo víc. My dáváme jasně najevo, že stojíme na straně Západu. Robert Fico to vidí úplně jinak,“ komentoval Petr Fiala. Fico na rozhodnutí českého kabinetu reagoval následovně: „Česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru.“

Český premiér s tvrzením slovenského protějšku nesouhlasí. „Žádné vztahy se Slovenskem neohrožujeme. Vůbec to neznamená jakékoliv rušení běžných bilaterálních vztahů a vztahů na pracovní úrovni,“ zdůraznil Fiala v pořadu Co na to premiér.

Zatímco analytici upozorňují, že by se Slovensko vzhledem ke svým proruským postojům mohlo dostat do podobné politické izolace jako Maďarsko, Itálie oznámila Bratislavě, že plánuje stáhnout ze Slovenska svůj systém protivzdušné obrany.

Petr Fiala

předseda vlády ČR