21. února 2024

Jana Černochová: Závazky se musejí dodržovat. Letos už nechceme být černými pasažéry

(Radiožurnál) Česko bude pokračovat v podpoře Ukrajiny, její prezident Volodymyr Zelenskyj ale upozorňuje, že dodávky zbraní ze Západu se zpožďují nebo vůbec nepřicházejí. „Jeho slova se bohužel nedají vyvrátit. Evropa má problémy s výrobou vojenského materiálu a některé problémy si způsobuje sama,“ připouští ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v Interview Plus.

Podle svých slov se snaží dělat maximum pro to, aby Evropa dokázala vojensky podporovat Ukrajinu, a to i pokud by ji po případném znovuzvolení Donalda Trumpa prezidentem, Spojené státy snížily, nebo dokonce úplně zrušily.

„Pokud Donald Trump vyhraje podzimní volby, tak si nemyslím, že úplně upustí od pomoci Ukrajině. V zájmu žádného amerického prezidenta není silné Rusko a Vladimir Putin,“ upozorňuje Černochová.

Trump mimo jiné prohlásil, že Spojené státy pod jeho vedením v případě napadení Ruskem nepomůžou nikomu, kdo nevydává dvě procenta HDP na obranu.

„To řekl už v roce 2020 a teď to zopakoval. Já myslím, že má pravdu v tom, že závazky, které jsou dány ve Washingtonské smlouvě a se kterými jsme do tohoto VIP klubu vstupovali, se plnit musí. Pevně věřím, že je Česko bude v roce 2024 plnit,“ dodává Jana Černochová.

Už na summitu k výročí 75. výročí vzniku Aliance by si čeští představitelé neměli připadat jako černí pasažéři, kteří zneužívají ochranného deštníku jiných zemí.

„Ukazuje to obyvatelům České republiky i lidem, kteří mně třeba za ta dvě procenta kritizovali a jsou to fandové Donalda Trumpa, že obrana něco stojí a je třeba ji brát vážně. Nejen kvůli NATO, ale i nám samotným,“ zdůrazňuje ministryně Černochová.

Armáda jen pro sportovce?

Náčelník generálního štábu Karel Řehka na velitelském shromáždění uvedl, že armáda stárne a současný personální model je neudržitelný.

Od služby v armádě prý mladé lidi podle Černochové odrazuje i fakt, že mnohé kusy techniky, na kterých by měli sloužit, si pamatují z fotografií svých otců a dědů.

„Snažíme se nalákat mladou generaci, která ví, že bude létat na strojích páté generace a jezdit na prověřených bojových vozidlech pěchoty CV90. Chvíli ale trvá než si lidé uvědomí, že skončila éra zastaralé techniky,“ podotýká Jana Černochová.

Současně by se prý mohla zmírnit poměrně přísná zdravotní vyhláška, která stanovuje podmínky pro službu v armádě. „Ne každý musí být výsadkář nebo voják speciálních sil. U celé řady profesí nemusíte běhat maratony a mít nejlepší kondici pro to, abyste podávali super výkony,“ doplňuje Černochová.

Munice pro Ukrajinu?

Prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci uvedl, že Česko v zahraničí našlo stovky tisíc kusů dělostřelecké munice, které by mohlo Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud se domluví financování se zahraničními partnery.

Černochová vysvětluje, že to není poprvé, kdy Česko v podobné záležitosti hraje roli prostředníka ve prospěch Ukrajiny. Průběžně se prý sbírají informace o tom, v jakém stavu jsou skladové zásoby v dalších zemích. Ty ale spolupráci podmiňují anonymitou.

Jana Černochová

ministryně obrany