14. února 2024

Petr Fiala: Vláda ODS s ANO je vyloučená. Babiš je za hranou všeho, bojí se další porážky

(CNN Prima News) Předseda vlády Petr Fiala do budoucna vyloučil, že by ODS vládla spolu s hnutím ANO. Řekl to v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. Podle předsedy vlády se Babiš bojí další porážky po jeho neúspěšné prezidentské volbě. Fiala zároveň respektuje výrok Městského soudu v Praze, který expremiéra Babiše osvobodil v kauze Čapího hnízda.

Celý rozhovor s premiérem Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Hnutí ANO se nestará o bezpečnost České republiky a nebylo schopné řešit ani základní problémy. Takovými výroky premiér Petr Fiala (ODS) častoval největší opoziční stranu hnutí ANO. „Andrej Babiš je ve svých výrocích úplně za hranou všeho. Na mě útočí neustále. Osobně. To já jsem nikdy nedělal tohle. Toto není partner, se kterým můžete spravovat, měnit a zlepšovat situaci v České republice,“ řekl premiér Petr Fiala.

Ten následně vyloučil, že by jeho ODS šla někdy do vlády společně s hnutím ANO. „Já nevím, kolikrát jsem slyšel, že uděláme koalici. Říkal jsem to vždy a myslím si, že je to důležité. A je to důležité pro Českou republiku. A právě proto lidé vidí, že to co říkám také dělám,“ řekl Fiala k možné koalici.

Předseda vlády se následně vyjadřoval i ke středečnímu rozsudku Městského sudu v Praze, který osvobodil Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. „Respektuji výroky soudu a nemám potřebu je komentovat. Vždy jsem říkal, že Andreje Babiše musíme porazit politicky. To znamená ho porazit ve volbách. To jsme také jako koalice pod mým vedením udělali,“ řekl Petr Fiala na CNN Prima NEWS.

Předseda vlády připomněl, že následně prohrál Andrej Babiš i další prezidentské volby. „Jsem přesvědčen, že je to naším úkolem i pro příště. Spoléhám na politická řešení. Tohle je věc, která je skutečně záležitostí soudů, jiné složky moci ve státě. Do té já nemám co mluvit,“ dodal Fiala na téma osvobození Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Fiala se nicméně do Babiše opřel. Podle něj vykazuje všechny znaky populismu. „Řekl bych i určité znaky zoufalství. Je to zoufalství z toho, že moje vláda jasně ukazuje, jak se dá vládnout a že se dají řešit věci, které on dlouho, co byl osm let ve vládě, nebyl vůbec schopen řešit. Nic se tu nepostavilo. Rekordně jsme se zadlužovali, rekordně začala růst inflace. Když se podíváme do dopravy, do energetiky, všude zůstává po Andreji Babišovi prázdno,“ řekl předseda vlády Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS