5. února 2024

Poslední rok ukázal, že unii umíme ovlivňovat, řekl v podcastu Spotlight ke 20 letům ČR v EU Alexandr Vondra

(Aktuálně.cz) „Poslední rok ukázal, že unii umíme ovlivňovat. Ale jsou případy, kdy nám všechno utíkalo mezi prsty,“ hodnotí v duelu podcastu Spotlight na Aktuálně.cz 20 let od vstupu do EU postavení Česka v unii europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na Aktuálně.cz.

Podle Alexandra Vondry česká kritika EU určitě neznamená, že nejsme rádi za to, kde jsme. „Vždyť jsme tady předtím byli zavření za železnou oponou. Myslím, že kdybychom o to přišli, máme velký problém, oponuje europoslanec Vondra, ale vzpomíná i na momenty, kdy bylo v EU potřeba „hrát tvrdě. Naráží tak na situaci, kdy se Česku nepodařilo prosadit svoje zájmy například v oblasti jaderné energie. Proto je podle něj třeba mít na paměti, že občas je nutné „přijít k těm, kteří vás chtějí zradit, a dát jim kudlu ke břichu, popisuje jednání na evropské půdě Vondra.

Europoslanec Alexandr Vondra ministrovi Dvořákovi v duelu vyčetl, že jeho strana STAN téma přijetí eura vytáhla právě teď. „Najednou STAN přišel s problémem, který není vůbec aktuální. Kasáte se politikou bez kompromisu a nestaráte se o věci, o které máte, argumentoval Alexandr Vondra ministrovi pro evropské záležitosti Martinovi Dvořákovi ve studiu Spotlight.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec