5. února 2024

Jakub Janda: Putin olympijské medaile vždy využije jako propagandu. Fanoušci budou hry v Paříži bojkotovat

(FORUM 24) „Sportovec může být úplně neutrální, ale v Rusku a Bělorusku to vždy bude použito jako propaganda. MOV na výzvy Česka vůbec neslyší,“ říká poslanec a bývalý skokan na lyžích Jakub Janda (ODS). V rozhovoru pro deník FORUM 24 vysvětlil, proč by hypoteticky na nadcházející olympijské hry v Paříži i přes účast ruských a běloruských sportovců jel, hovořil o tom, že sport je byznys, takže by sponzoři mohli mít sílu rozhodnutí MOV ovlivnit, nebo o předsedovi výboru Thomasi Bachovi a jeho napojení na Kreml.

Hypoteticky, jel byste na olympiádu v Paříži, pokud byste se na ni kvalifikoval?

Na olympiádu v Paříži bych určitě nejel, protože jsem dělal zimní sport. Ale čistě hypoteticky… Narážíme samozřejmě na účast ruských a běloruských sportovců. Mezinárodní olympijský výbor vydal stanovisko. Já říkám jedno, vyhlásit nějaký bojkot českých sportovců by neublížilo Rusku, ale právě našim sportovcům, takže asi ano, asi bych tam jel. Byl by to trest čistě pro naše sportovce.

A jaký tedy máte názor na bojkot? Říkáte, že by to byl trest čistě pro naše sportovce. Myslíte si, že i přesto tím lze něco získat?

Záleželo by, kolik států by se bojkotu účastnilo. To je ta otázka. Pokud by to byli jen čeští sportovci, ublížilo by nám to. Pokud by se toho účastnily tři státy, neměly by takovou váhu, i kdyby mezi nimi byly třeba i USA jako jeden z největších států. Pokud by států byla, dejme tomu, nadpoloviční většina nebo většina, pak by asi Mezinárodní olympijský výbor musel uvažovat nad tím, co s tím dělat dál.

Ale můžeme se vrátit do nedávné minulosti, když byl bojkot olympiády v Moskvě nebo v Los Angeles. Obě olympiády se stejně uskutečnily, a to i bez sportovců, kteří je bojkotovali.

Po vlně kritiky, která se strhla po oznámení rozhodnutí MOV, nyní diskuze utichla. Proč se tak podle vás děje? Smířili se s tím sportovci?

Šlo o rozhodnutí výkonného výboru MOV a chtěl bych zdůraznit, že Česká republika není členem tohoto výboru. Ten tedy stanovil podmínky, za kterých by se teoreticky ruští a běloruští sportovci mohli účastnit, a já myslím, že sice jsou nastaveny velice tvrdě, ale neznamená to, že by se žádný ruský nebo běloruský sportovec nemohl na tu olympiádu dostat.

Ke konci prosince bylo, myslím, kvalifikováno asi čtyři a půl tisíce sportovců a z toho osm ruských. Ti musí splňovat podmínky – musí vystupovat pod neutrální vlajkou, nesmí používat státní znaky, být členy armádních a policejních oddílů nebo nesmí podporovat válku a tak dále. Podmínky jsou sice nastaveny striktně, ale neznamená to, že tam žádný ruský sportovec nepronikne, ale nebude to asi tolik, jako kdyby se ty podmínky rozvolnily daleko více. Už dnes je spousta ruských a běloruských sportovců nesplňuje, aby se vůbec mohli kvalifikovat.

Myslíte, že se ze strany některých států dá bojkot očekávat?

Samozřejmě jsme někde jinde, než jsme byli před rokem, kdy některé státy vyhlašovaly, že dokud bude pokračovat válečný konflikt, ze strany Ruska speciální vojenská operace, na Ukrajině, budou tyto hry bojkotovat. Jak jste sama zmínila, toto nějak utichlo a další rozhodnutí by mělo být oznámeno v průběhu jara, kdy se MOV vyjádří k tomu, co dál. Takže si musíme počkat.

Jaký je to krok nebo zpráva směrem k Ukrajině?

Všichni víme, že předseda MOV pan Bach měl k Putinovi vždy nějak blízko. To prostě nikdy nezastře a samozřejmě vymlouvat se na to, že nelze trestat kolektivně, jak on to nazývá, že tam prostě není kolektivní vina – já tvrdím jedno, pokud někdo napadne nezávislý stát, musí bohužel pocítit všechny sankce, které k tomu směřují. Protože co se stane, když ruský nebo běloruský sportovec bude vystupovat pod neutrální vlajkou a tak dále a získá olympijskou medaili? Tak co udělá Putin? Vždy to využije jako propagandu. A sportovec může být úplně neutrální, může tam vystupovat v bílém a tak dále, ale v Rusku a Bělorusku to vždy bude použito jako propaganda. Bohužel tak to je. Dokud bude válečný konflikt pokračovat, žádný z těch sportovců by se za mě neměl olympijských her účastnit, nebo by na ně prostě vůbec neměl být připuštěn.

Jak jste zmínil, předseda MOV Thomas Bach několikrát zopakoval, že uplatňovat princip kolektivní viny by bylo chybou. Je podle vás právě válka, kterou Putin rozpoutal, tou hranicí, kdy lze a nelze kolektivní vinu uplatňovat?

Jak jsem řekl, toto bude pokaždé využito jako propaganda Ruska a Běloruska. Takže za mě jako za bývalého sportovce, a říká se mi to velice těžce, protože, jak se říká, sport by měl být apolitický a tak dále, tady jiná cesta, než na ně směřovat tyto sankce, není.

Každopádně není to jen o Thomasi Bachovi. Jak přesvědčil zbytek výkonného výboru?

Netuším. Nedíval jsem se, kdo jsou členové výkonného výboru MOV. Pan Bach tam byl samozřejmě zvolený s nějakou podporou, takže tam má nějaký tým, který je schopný přesvědčit a který je ochotný tady pro tyto věci zvednout ruku.

Pan Bach má asi skvělé přesvědčovací metody, ale podívejme se zase na druhou stránku věci. Spousta sponzorů olympiády už se vyslovuje, že pokud tam ruští nebo běloruští sportovci budou sportovat a účastnit se těchto her, odstoupí z těchto her nebo úplně od sponzorování MOV, což si myslím, že by byla daleko citelnější ztráta, protože dnes je sport byznys. Řekněme si to na rovinu a vůbec to nezastírejme. Bez peněz sponzorů by se spousta nejen olympijských her, ale i mistrovství světa a tak dále nemohla pořádat.

ČOV kvůli Rusům a Bělorusům na olympiádě opustili někteří sponzoři, další svou spolupráci omezili nebo změnili její formu. Myslíte si, že sponzoři MOV zkrátka ještě pořád čekají?

Myslím, že čekají na to závěrečné rozhodnutí, které padne, a podle toho se rozhodnou.

Víme, že i od ČOV se někteří sponzoři ne distancovali, ale odstoupili, pokud tam budou ruští a běloruští sportovci, ale ČOV drží jednotný postoj s Národní sportovní agenturou a s vládou, že je proti účasti ruských a běloruských sportovců jak v kvalifikacích, tak na olympijských hrách. Jsem velice rád, že ČOV takto vystupuje, ale bohužel jsme velice malí hráči. Závěrečné rozhodnutí vydá až MOV a, jak jste řekla, bude na to čekat i spousta sponzorů, jestli dají olympiádě v rámci sponzoringu palec nahoru nebo palec dolů.

Myslíte, že reakce ČOV mohla být v něčem ještě radikálnější, přestože, jak říkáte, jsme malý hráč?

Myslím, že byla velice radikální. Když se vrátíme nějaké dva roky zpět, ČOV ve svých vystoupení nebýval tak razantní. Došlo tam ale asi k nějakému přehodnocení názoru a, jak se lidově říká, drží basu s NSA a naší vládou, které k tomu vydaly prohlášení.

Jak by se mohla situace ještě změnit, kdyby se sponzoři rozhodli olympiádu nepodporovat?

Těžko říct, to se musí spočítat. Spoustu toho platí Francie jako pořadatel, takže by muselo dojít k nějakému přehodnocení, zda olympiádu jsou schopni finančně utáhnout nebo ne, anebo zda budou hledat sponzory, kteří jsou schopní hry finančně podpořit, a to i přes účast ruských a běloruských sportovců. Je to otázka pár budoucích týdnů, kdy přijde to závěrečné rozhodnutí MOV, a poté se ukáže, jak se podle toho sponzoři zachovají.

Mohli by být sponzoři natolik silní, aby rozhodnutí MOV ovlivnili?

Sponzoři mají velkou sílu. Sport dnes bohužel bez peněz a bez sponzorství dělat nejde. Pokud by ta ztráta byla opravdu tak citelná, myslím, že by MOV musel své stanovisko, pokud bude kladné, přehodnotit. Pokud MOV situaci sponzorům vysvětlí, jsou třeba i tací sponzoři, kteří jsou na toto stanovisko ochotni přistoupit. Někteří pak naopak ne, ale to teď věštíme z křišťálové koule.

Řeší se už v této souvislosti nějak znění Olympijské charty a konkrétně pravidel 4 a 6, která se odvolávají na to, že jsou si všichni rovni?

Myslím, že v chartě se nezměnilo vůbec nic. Pořád se čekalo na vyjádření MOV a nejvíce se na to tedy odvolával pan předseda Bach. Ano, všichni sportovci jsou si rovni, ale ne v době válečného konfliktu, kdy Rusko napadne nezávislý stát. Tak to bohužel je.

Tady u nás vznikl nezávislý expertní tým, který vedl pan Žantovský a který vytvořil nějaké podmínky, za kterých by se ruští a běloruští sportovci mohli zúčastnit, a ty byly velice tvrdé a myslím si, že by to žádný z těch sportovců ani nemohl splnit. Ale MOV na výzvy Česka vůbec neslyší.

Myslíte, že by v případě přítomnosti Rusů a Bělorusů mohly být tyto OH nějak problematické vzhledem k chování sportovců nebo fanoušků? Bude to vyhrocené? Mohou to doprovázet nějaké demonstrace nebo protesty?

Pokud tato situace vznikne, bude samozřejmě spousta fanoušků, kteří olympiádu nebudou podporovat, takže může opravdu být úbytek v řadách fanoušků na stadionech. Z toho plyne, že se neprodá tolik vstupenek a vlastně ne sportovci, ale fanoušci budou tuto olympiádu bojkotovat. I na sociálních sítích často zaznamenávám názory, že pokud se ruští a běloruští sportovci olympiády v Paříži zúčastní, pro fanoušky olympiáda skončila a nebudou ji ani sledovat. K nějakému bojkotu ze strany fanoušků tam tedy asi dojde, ale nemyslím si, že budou demonstrovat a tak dále.

(Autor: Tereza Hübscherová)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz. 

Jakub Janda

poslanec PČR