1. února 2024

CNN Prima News: Elektronické podání přihlášek na střední školy

(CNN Prima News) Za vládu, Cermat i ministra školství se v diskusi na CNN Prima News o elektronickém podání přihlášek na střední školy postavila poslankyně ODS Renáta Zajíčková. Připomněla problémy s elektronizací nákupu dálničních známek před čtyřmi lety.

Celou debatu s Renátou Zajíčkovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„To, co se dnes odehrálo, je samozřejmě nepříjemná záležitost. Na druhou stranu, stalo se to ještě před spuštěním, což považuji za velmi podstatné – že nedošlo ke spuštění a rizika byla odhalena včas. Každý, kdo rozumí digitalizaci a těmto procesům, ví, že se tohle zkrátka stává. Chyby se mnohdy odhalí až při samotném spuštění,“ obhajovala Zajíčková problémy s elektronickým přihlášením na střední školy.

Vyzdvihla empatickou a srozumitelnou žádost ministra školství Mikuláše Beka (STAN) a ředitele Cermatu Miroslava Krejčího, aby byli rodiče trpěliví. „Domnívám se, že bude systém brzy spuštěn a ukáže se, že elektronizace přijímacího řízení je tím správným krokem,“ zdůraznila Zajíčková.

Zajíčková při obhajobě ministerstva školství připomněla spuštění systému s dálničními známkami. „Byl rok 2020, kdy se stejným způsobem řešila elektronizace nákupu dálničních známek. Ministerstvo dopravy to nemělo úplně vychytané a došlo ke zpoždění minimálně jednoho dne, kdy nešlo známky zakoupit,“ dodala Zajíčková. V době spuštění systému e-Dálnice bylo u vlády hnutí ANO.

Doplnila, že rodiče nemusí panikařit, na podání přihlášek mají stále dostatek času: až do 20. února. Nevyloučila možnost, kdy by se prostřednictvím vyhlášky mohla prodloužit doba na podání přihlášek.

Renáta Zajíčková

poslankyně PČR
starostka MČ Praha 5