29. ledna 2024

Vládě se podaří zrychlit povolování staveb, řekl v Událostech, komentářích Martin Kupka

Ministerstvo financí očekává horší výsledek ekonomiky, Česko se tak letos pravděpodobně nevrátí na předcovidovou úroveň výkonu národního hospodářství. Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto představila 37 návrhů, jak výkon tuzemské ekonomiky zlepšit. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) vláda již řadu doporučení realizuje, do konce volebního období dotáhne například zkrácení doby povolování staveb.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

To, že se zhoršilo očekávání výkonu české ekonomiky, je podle Kupky i tím, že se zhoršila situace v Německu, na sousední ekonomiku jsme totiž úzce navázáni. Roli podle něj hrají i neřešené problémy z předchozích let.

Ministr dopravy Martin Kupka teď považuje za důležité podpořit průmysl, urychlit stavební procesy, zpružnit pracovní trh, ale i podporu bytové výstavby a zkvalitnění školství. V diskusním pořadu mluvil například o znovuzavedení osmileté základní školní docházky, důraz kladl na zefektivnění školství zejména v regionech. To jsou podle ministra dopravy klíčová odvětví a změny, které nastartují českou ekonomiku.

Změny jsou již rozběhnuté, říká Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka řekl, že ekonomické reformy jsou již rozběhnuté, jasný směr má určovat strategie Restart Česka. Kupka chce za tohoto volebního období dotáhnout například zkrácení doby povolování staveb, včetně těch infrastrukturních. Díky široké politické shodě to podle něj přijde v krátké době.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu