25. ledna 2024

Prostor zaplnily dezinformace. Nejde jen o Istanbulskou úmluvu, může přijít něco dalšího, říká Vystrčil

(Deník N) Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) během středečního jednání horní komory vystoupil s několikaminutovým projevem. Snažil se v něm přesvědčit své kolegy, aby podpořili souhlas s ratifikací Istanbulské úmluvy. Neúspěšně. „Proti lavině polopravd a nepravd neumíme postavit dvojnásobek pozitivních argumentů,“ říká. V rozhovoru také vysvětluje, proč se mu nechce hodnotit vystoupení jeho stranického kolegy a ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který měl úmluvu senátorům představit.

Co jste si pomyslel, když ve středu v 11 hodin večer po mnoha hodinách jednání neprošel Senátem souhlas s ratifikací Istanbulské úmluvy?

Zamrzelo mě to. Politika někdy bolí. Myslím si, že všichni, kdo jsme chtěli, aby Senát vyslovil souhlas s ratifikací, jsme měli mnohem víc pracovat. Tím, že nebyl smysl Úmluvy o prevenci a potírání násilí dostatečně a dobře vysvětlován, vznikl prostor pro polopravdy, nepravdy a dezinformace. A ty zaplnily prostor významným způsobem.

Myslím si, že to mělo vliv i na rozhodování některých senátorek a senátorů. Je potřeba víc pracovat, vysvětlovat a dělat všechno pro to, aby se takové věci neopakovaly. Pro mě to je jasný signál, že síla dezinformací a síla zkreslení vysílaného do veřejného prostoru je veliká a nemůžeme ji podceňovat.

Celý rozhovor s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem čtěte na DenikN.cz.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR