25. ledna 2024

Miloš Vystrčil cítí zklamání po hlasování o Istanbulské úmluvě

(ČT 24) Senátoři odmítli ratifikaci Istanbulské úmluvy. Dokument Rady Evropy proti násilí na ženách a domácímu násilí tak Česko do svého právního řádu nepřijalo ani osm let poté, co jej podepsalo. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) to v Událostech, komentářích na ČT24 označil za zklamání.

Celou debatu s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

„Myslel jsem si, že vyslovíme souhlas s ratifikací úmluvy a že jsme na tu diskuzi lépe připraveni, že jsme lépe seznámeni s některými argumenty, které se používají proti té úmluvě a jsou třeba zavádějící,“ řekl Miloš Vystrčil.

„Paní senátorka Kovářová řekla, že bychom při ratifikaci ratifikovali i důvodovou zprávu, která nebyla ani v podkladových materiálech. K tomu, co jsme schvalovali, vůbec nepatří, my jsme měli takzvanou předkládací zprávu,“ řekl Vystrčil.

Vystrčil ohradil a citoval ze svého projevu v Senátu. „Úmluva nemůže mít a nemá žádný přímý dopad na žádnou právnickou a fyzickou osobu. Jediné, co by se mohlo stát, je, že úmluva a její znění nás přinutí změnit náš právní řád,“ citoval předseda Senátu Vystrčil a dodal, že až dojde ke změně právního řádu, tak může dojít k dopadu na české občany a instituce. „Řekl jsem něco jiného, než řekla paní senátorka Kovářová,“ zdůraznil na závěr Vystrčil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR