21. ledna 2024

Partie CNN Prima News: Válku nikdo nechce. Musíme si ale připustit, že svět bezpečnější nebude

(CNN Prima News) Válku nikdo nechce. Musíme si ale připustit, že svět bezpečnější nebude. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to prohlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Celou debatu s Janou Černochovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Příští týden začne největší cvičení NATO od konce studené války. Ze závěrů německé armády vyplývá, že Rusko může plánovat útok na členské státy Aliance. Jak chce reagovat Česko?

„Válku nikdo z nás nechce. Není to jenom paní Schillerová, kdo ji nechce. Situace ve světě není bezpečná, to je holý fakt. Než abychom si nasazovali růžové brýle a chlácholili se představou věčného míru, je zapotřebí, abychom věci pojmenovávali realisticky. Nechceme nikoho strašit, připouštíme ale, že svět bezpečnější nebude,“ prohlásila Černochová v Partii.

Podle ní bude bezpečnostní situaci v Evropě formovat výsledek války na Ukrajině. „Na tom bude záležet. Rusko napadlo Ukrajinu už před deseti lety, kdy jí ukradlo Krym. Jsem ráda, že kolegové ze zahraničí dávají jasná stanoviska. Nejsou to jen Němci, jsou to Poláci, státy v Pobaltí, země, které v minulosti byly více zdrženlivé při používání ostřejších výrazů na adresu Ruska,“ konstatovala šéfka obrany Černochová.

Odmítla přitom narativ, že by vláda před válkou strašila. „Můžou hasiči mluvit o požárech? Může policie na veřejnosti mluvit o vraždách?“ ptala se Černochová.

V nedělní Partii naopak ocenila, že letos by mělo Česko dát na obranu dvě procenta z HDP a od roku 2005 tak poprvé plnit závazky směrem k NATO.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu