18. ledna 2024

Deník.cz: Nemáme občany druhé kategorie, volit je základní právo krajanů

(Deník) Vyhrocenou debatu vede od středy sněmovna nad tématem korespondenční volby. Ta by umožnila Čechům žijícím v zahraničí volit blíž ke svým aktuálním domovům, nikoli jen na velvyslanectvích. Ve čtvrtek diskuse ve sněmovně pokračuje. Premiér Petr Fiala (ODS) se k tématu exkluzivně vyjádřil v debatě Deníku.

Celý rozhovor s premiérem Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

Podle vlády by se korespondenční hlasování týkalo asi půl milionu Čechů, kteří v zahraničí žijí. Bez ohledu na to, zda tam žijí krátce jako studenti či podnikatelé, nebo krajané s dvojím občanstvím a trvalým pobytem. „Koho se netýká, je ten, který jede na krátkou dobu, třeba na dovolenou na dva týdny do ciziny. U toho není možné korespondenční volbu realizovat,“ doplnil k obsahu premiér Petr Fiala.

Podle něj je korespondenční volba nástrojem k tomu, aby všem občanům bylo umožněno volit, což je jejich zákonné právo. „Je to technickými okolnostmi ztíženo, musí se osobně dostavit na zastupitelský úřad, který je i tisíce kilometrů vzdálený. Kdežto v Česku občan volí na úřadě v pěší vzdálenosti od svého bydliště. Korespondenční volba je vyrovnání této nespravedlnosti,“ vysvětlil Fiala.

O hlasy nejde, tvrdí Fiala

Podle průzkumů by příští volby do parlamentu drtivě vyhrálo hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem. Podle odhadů by hlasy ze zahraničí současné opozici žádný úspěch nepřinesly. Fiala účelovost odmítl s tím, že korespondenční volba je ukotvena v programovém prohlášení vlády. „Není to nová myšlenka, není účelová. Je to spravedlivé a je to správné,“ shrnul Fiala. „Narovnává to nerovnost, která tady je,“ doplnil Petr Fiala.

Premiér Fiala se postavil proti argumentu, že Češi, kteří dlouhodobě v zahraničí žijí, nemají mít možnost hlasovat. „Nemáme občany dvou kategorií. Je svobodná volba člověka, kde chce žít a jak chce žít. Pokud jako český stát někomu dáváme občanství nebo má na něj nárok, musíme mu také umožnit výkon jeho základních práv. Jestli žije dlouho v cizině, nebo ne, to není relevantní,“ poznamenal Petr Fiala.

Řada Čechů se i v zahraničí stará o veřejné záležitosti a politiku aktivně sleduje. „To je, jako bych řekl, že máme sebrat volební právo lidem, kteří dlouhodobě nechodí k volbám, protože nesledují politiku a nestarají se o veřejné věci v České republice. Ten argument je lichý, není úkolem státu ani politiky toto zkoumat,“ doplnil Fiala.

V Česku musí podle Fialy platit zásada, která je zásadou civilizované společnosti. „Princip musí být jednoduchý: Jsem občan České republiky, musím mít stejná práva jako ostatní občané České republiky,“ dodal Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS