11. ledna 2024

Jiří Havránek: Inflace na ústupu – vládní opatření přinášejí očekávané výsledky, v novém roce se bude pohybovat okolo 3 %

(www.ods.cz) Inflace i nadále klesá – podle dat Českého statistického úřadu se výše inflace dostala z listopadových 7,3 procenta na prosincových 6,9 procenta – meziměsíční inflace klesla o 0,4 procenta, kdy tím zároveň i klesly ceny většiny potravin. Poslanec a člen rozpočtového výboru Jiří Havránek i nadále předpokládá optimistický vývoj, kdy v příštích měsících očekává inflaci pohybující se dokonce kolem tříprocentní výše.

„Jsme v cílové rovince boje s vysokou inflací. Věřím, že následující měsíce přinesou hodnoty kolem třech procent. To je důležitá zpráva pro občany, kterým inflace přestane ‚požírat‘ jejich úspory, ale i pro firmy, kterým budou postupně zlevňovat úvěry,“ uvedl Jiří Havránek, poslanec Parlamentu ČR. „Pokles inflace je ale důležitý i pro stát. Inflace totiž významně prodražila investice do školství, sportu, výstavby silnic a dálnic a v neposlední řadě se významně projevila i ve věci valorizace důchodů,“ dodal Havránek.

Podle podzimní prognózy České národní banky by se ale měla inflace tento rok přiblížit dvouprocentnímu cíli, a to konkrétně 2,6 procenta. V průběhu téměř celého roku 2024 by se již meziroční růst spotřebitelských cen podle Ministerstva financí mohl pohybovat mezi 3 a 4 %, v celoročním vyjádření MF očekává pokles na 3,3 %.

Jiří Havránek

poslanec PČR