4. ledna 2024

Město potřebuje byty, okruhy i školy

(Právo) Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) pro Právo: O situaci po útoku střelce na filozofické fakultě i o dalších událostech v Praze mluvil před vánočními svátky s Právem pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Jak se na životě Prahy projeví tragédie na filozofické fakultě?

Myslím, že je třeba opravdu dále a více pracovat na prevenci u mladých lidí. Už jsem vydal pokyny, aby jednotlivé školy začaly s dětmi hovořit o problémech současného světa. Ve světě se takové agrese jednotlivců stávají, relativně časté byly ve Spojených státech. A objevují se i v Evropě.

Musí nás to varovat, musíme se připravit, ale je to hrůzná věc, proti níž se jen těžko brání předem. Musíme být připraveni, že budeme ve fázi obrany. Preventivně lze útok řešit obtížně, do hlavy lidem nevidíme. Jsme pak často odkázáni jen na reagování na ten čin, na boj proti jeho negativním následkům. Důležitá je odborná pomoc. Není ostuda si o ni říct.

Co ty pokyny obsahují, jak byste si tu práci s mladými konkrétně představoval?

To je samozřejmě běh na dlouhou trať a žádný zázračný recept na to není. Na druhou stranu by bylo špatné na to rezignovat. Začínat to musí v rodinách, v rámci škol pak například posílením psychologického poradenství. A samozřejmě je tu potom i role bezpečnostních složek při monitorování rizikového chování jedinců s násilnými sklony, například na sociálních sítích.

Jaká bezpečnostní opatření chystá Praha?

Bezprostředně po útoku jsme posílili policejní hlídky, což je spíše krátkodobé řešení. V dlouhodobém horizontu asi bude nutné zpřísnit bezpečnostní opatření v exponovaných, doposud volně přístupných budovách, ale to je hlavně na každé instituci. I na magistrátu o tom v poslední době vedeme intenzivní diskusi.

Je v Praze bezpečno?

Navzdory tragédii na zofické fakultě je třeba nezapomínat, že Praha patří mezi nejbezpečnější metropole jak v rámci Evropy, tak světa. Což ale v žádném případě neznamená, že není co zlepšovat. A my se o to budeme snažit.

Před nedávnem se hodně diskutovalo noční omezení aut v centru Prahy. Proč jste se postavil proti zákazu, s nímž přišla Praha 1?

Nepostavil jsem se proti zákazu jako takovému. Chápu, že Praha 1 i každá jiná radnice se snaží svou městskou část zklidnit. Ta věc ale musí projít rozhodovacím procesem a hlavně musí být s předstihem dobře komunikována. Když to udělá jedna čtvrť, pochopitelně se to týká těch okolo, budou jiným způsobem zatíženy. Ano, je to možné, ale návrh musí projít jednáním magistrátu, abychom se rozhodli, je-li dobrý pro celek města.

Takže jaký teď bude postup?

Ze strany magistrátu to bude opět postup správný a právně podložený. Praha 1 se rozhodla podat nový návrh, který poté projde řádným rozhodovacím procesem.

Jaký by měl být výsledek?

V budoucnu bude muset být nějak omezen vjezd do centra města. Prostě je to tak dnes ve všech evropských velkoměstech a ani my se tomu nevyhneme. Ale to bude možné, až bude vyřešená dopravní situace v Praze, mimo jiné dostavbou obou okruhů.

Bude v roce 2024 ve hře zdražení jízdného v Praze?

Máme veřejnou dopravu neskutečně funkční, pokud jde o počet přepravených i o kvalitu. Tady jsme na skutečné špici, přitom jízdné nezdražujeme řadu let. Jsem přesvědčen, že v nějaké fázi zdražení jízdného musí přijít. Není to aktuálně na stole, myslím, že to musí být vázáno na celý vývoj ekonomiky. Ta je nyní nevyrovnaná, ale řekněme, že za rok za dva se ukáže ekonomická síla města a občanů. Pokud by se uvažovalo o nějakém zdražování jízdného, já bych ho neviděl v horizontu následujících dvou let.

Jaké stavby a projekty jsou pro vás, pokud jde o investice, nejdůležitější?

Jsou to především velké dopravní projekty, které Praha ke svému fungování nutně potřebuje. Ať už jde o dostavbu obou silničních okruhů, vybudování nové linky metra D či multifunkčního terminálu na Smíchově.

Ale pak je tu i nesmírně důležitá bytová výstavba, kterou chceme podporovat, protože vnímáme kritickou situaci. A též s tím související budování nových škol. Jako jakousi třešničku na pomyslném dortu bych zmínil Vltavskou monii, která podpoří kulturní charakter Prahy.

Jak hodnotíte uplynulý rok 2023?

Uplynulý rok ztratil poměrně dlouhou dobu dohadováním o pražské koalici (po komunálních volbách v říjnu 2022 Svoboda usedl do primátorského křesla v únoru 2023, pozn. red.).
Mělo to tu výhodu, že se vydiskutovala řada sporných věcí, na zásadní věci máme názor stejný. Práce magistrátu je na dlouhou dobu. I když máte jasné představy o velkých věcech, ať je to metro, okruh, energetika, v prvním půlroce na magistrátu je nemůžete ovlivnit.

(Autor: Petr Janiš)

Bohuslav Svoboda

primátor hl. města Prahy
poslanec PČR