3. ledna 2024

Miloš Vystrčil na Frekvenci 1: Také opozice by měla myslet na budoucnost

(Frekvence 1) Hostem prvního letošního Press klubu byl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). V rozhovoru Čestmíru Strakatému prozradil, jakou má vizi o novém roce 2024, kam bude směřovat Česká republika a zda myšlenka prezidenta Petra Pavla v otázce přijetí eura je aktuálně na místě.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na Frekvenci 1.

Nový rok se oproti loňskému podle Vystrčila příliš lišit nebude. „Budeme se ještě vyrovnávat s událostmi, které budou pokračovat, jako je ruská agrese proti Ukrajině, konflikt na Blízkém východě. Poroste i význam umělé inteligence. To všechno se bude do toho roku promítat a budeme se s tím vyrovnávat. Věřím, že to zvládneme. Myslím si, že bychom měli být v tom odvážnější i upřímnější. Důležité je, abychom si také přiznali, že jsme některé věci úplně dobře nedělali,” uvedl Miloš Vystrčil. Tím předseda Senátu myslí například umět lépe vysvětlit nepopulární opatření. „Je důležité si jako Evropa i ČR přiznat, že není správné chovat se v rámci hospodaření takovým způsobem, že zůstaneme stále více strategicky závislí na totalitních zemích jako je Rusko, nebo Čína… To by nás jednou mohlo doběhnout. Měli bychom se z toho poučit.”

Lepší komunikaci vlády zdůraznil ve svém projevu i prezident Petr Pavel. Je to opravdu hlavní problém, nebo je to spíše výmluva toho, že některá opatření nejsou tak dobrá, jak by být měla? „Není to zásadní problém. Je dobré si rozmyslet jakým způsobem budete zdůvodňovat, to určitě platí. Ono se to týká i toho, že by možná svoji rétoriku mohla změnit trochu i opozice a uznat, že když je potřeba něco udělat, tak nebude říkat, že to potřeba udělat není,“ popsal Vystrčil.

Podle Vystrčila by na budoucnost měla myslet i opozice. „Samozřejmě politiku můžete dělat způsobem, že se o to, co bude za pět, deset let starat nebudete, protože volební období trvá čtyři roky a vám je sedmdesát. Nebo to budete dělat tak, že budete přemýšlet o tom, jak tu opoziční politiku budete dělat vzhledem k dlouhodobé prosperitě a dlouhodobému prospěchu těch občanů. Protože politik by měl pracovat pro ty občany ne v okamžiku, kdy kandiduje, ale měl by myslet na to, jak to tady bude vypadat v okamžiku, kdy on už aktivním politikem nebude,” sdělil Miloš Vystrčil.

Je přijetí eura reálné?

Prezident v novoročním projevu také řekl, že by Česká republika měla začít dělat kroky pro přijetí eura. To část veřejnosti nevnímá jako pozitivní krok do budoucnosti. ODS je v tomto tématu rozdělena na dva tábory a aktuální vláda v tomto žádné kroky nedělá. Podle Vystrčila je teď nejdůležitější dostat českou ekonomiku do kondice, aby ČR mohla euro přijmout. „To, jestli ho budeme mít, nebo ne, už nebude na této vládě. To se stane později, ale to že ta vláda udělá všechno pro to, abychom toto rozhodnutí mohli udělat a všechna kritéria budou splněna. To je odpovědná politika, a tu vláda dělá,” dodal Vystrčil s tím, že aktuálně nemá smysl hlasovat, zda je někdo pro, nebo proti euru. Vše ukáže čas.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR