6. prosince 2023

CNN Prima News: Petr Fiala ostře k řetězcům: Porušují slib, s tím se smířit nehodlám

(CNN Prima News) Obchodníci porušili veřejný slib. Nemíním se s tím smířit, vzkázal řetězcům premiér Petr Fiala (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS. Reagoval tím na zprávy, že i přes snížení DPH má dojít ke zdražení potravin. Jako argument zmiňují například vládní konsolidační balíček či rostoucí ceny energií, podle ministerského předsedy se ale vymlouvají. V pořadu Co na to premiér? se také vyjádřil ke vtipům, které se vynořily po zveřejnění videa, v němž Fiala vystoupil s Nutellou. „Uznávám, že přijetí u veřejnosti nebylo dobré, to akceptuji. Vzal jsem si z toho poučení,“ řekl moderátorce Terezii Tománkové.

Celý rozhovor s premiérem Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Slibované zlevňování potravin se od ledna nejspíše nekoná. Alespoň to tvrdí obchodníci a ukazují prstem na dodavatele, ceny energií i vládní konsolidační balíček. Zdražit by mohli o 10 až 15 procent, snížení DPH o tři procenta tak výslednou cenovku za potraviny nesrazí. Podle premiéra Fialy jde o porušení veřejného slibu, který dali na konci srpna – a kdy už byly dávno známy parametry konsolidačního balíčku.

„Nemíním se smířit s tím, že nám někdo dá veřejný slib a pak ho poruší. Výmluva na energie nesedí. Jaký bude vývoj cen, tou dobou věděli,“ řekl předseda vlády Petr Fiala. Na vině je podle něj mimo jiné to, jak u nás vypadá potravinářský sektor. Nadále chce vyvíjet tlak na klíčové sektory, aby přehodnotily svou cenotvorbu.

„Nemám žádný zázračný recept, neurčujeme ceny potravin. Věnuju se tomu od jara. Budu dělat to, co dělám dosud a co má výsledky. Za celou dobu, co vyvíjím tlak, klesly ceny potravin. Jenom několik zemí EU má levnější potraviny,“ nechal se slyšet Fiala. Ve srovnání se sousedy je na tom podle něj lepší jen Polsko, alespoň co se týče parity kupní síly.

Právě Polsko má pestrou strukturu producentů, potravinářů i obchodních řetězců, stejně jako nulové DPH. „Je důležité do toho systému vnést větší působení trhu, pak bychom se nepotýkali s takovými problémy,“ konstatoval šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Během rozhovoru promluvil o svém videu s Nutellou, kvůli čemuž se stal terčem kritiky i internetových parodií. Zpětně premiér uznal, že přešlápl, sám se z chyby nijak nevyviňuje.

„Nejsem neomylný. Kdo takový je, tomu blahopřeji. Doufám, že takovou chybu nezopakuji. Video nespadlo z čistého nebe, byl to výsledek mé snahy se potravinám věnovat. Kdybych na tom hledal něco pozitivního, něco bych asi našel. Uznávám, že přijetí u veřejnosti nebylo dobré, to akceptuji. Vzal jsem si z toho poučení. Video jsem se rozhodl natočit, jde to za mnou a nijak to neskrývám,“ hájil se Fiala.

Některé ostré až vulgární reakce na příspěvek z Německa označil za ubohé, na druhou stranu dokázal ocenit lidovou tvořivost. „Vznikla celá řada vtipů, která mě pobavila, když mi je přátelé přeposílali. Žijeme ve vyhrocené době, natočit video, které se zrovna nepovede, je nesrovnatelné s tím, když někdo dělá mnohem horší věci. Nebo když někdo lže v politice. Stala se chyba, pojďme dál,“ dodal předseda vlády Petr Fiala.

Firmy, které budou v nouzi, dostanou pomoc

V závěru pořadu Co na to premiér? se Fiala vyjádřil k prognózám, podle kterých si firmy i domácnosti sáhnou hlouběji do kapsy kvůli rostoucím cenám energií. „Je potřeba říct, že regulovaná složka ceny jde nahoru, zatímco ta většinová neregulovaná jde dolů. Na drtivou většinu domácností bude mít velmi malý vliv. Někde dokonce klesne. Není možné, abychom měli ceny stejné jako před krizí, když ceny na světových trzích jsou vyšší,“ vysvětlil Petr Fiala na CNN Prima NEWS.

U firem s extrémní spotřebou energie to bude složitější. Uznal, že se některé společnosti mohou dostat do problémů. „Jednáme se Svazem průmyslu a obchodu a s Hospodářskou komorou o tom, jakým způsobem jim pomoci. Jsme připraveni, ale jen cíleně. Odmítáme plošnou podporu, řada firem to potřebovat nebude. Hledáme správně řešení,“ přislíbil Fiala ve studiu.

Petr Fiala

předseda vlády ČR