6. prosince 2023

Premiér Fiala slavnostně zahájil modernizaci nádraží Brno – Královo Pole

(www.vlada.cz) Zlepšení stavu dopravní infrastruktury je jednou z hlavních priorit vlády. Proto premiér Petr Fiala ve středu 6. prosince 2023 navštívil před čtvrtým výjezdním zasedáním vlády v tomto roce Jihomoravský kraj, kde se společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou zúčastnil zahájení modernizace železniční stanice Brno – Královo Pole a poté debatoval se studenty Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické ve Vyškově.

Členové vlády před výjezdním zasedáním vlády v Bučovicích navštívili několik míst v regionu, aby se seznámili s problémy místních obyvatel. Premiér Petr Fiala zahájil návštěvu Jihomoravského kraje spolu s ministrem dopravy Martinem Kupkou v Brně, kde slavnostně zahájili modernizaci železniční stanice Brno – Královo Pole, které je druhým nejvytíženějším nádraží v moravské metropoli. Rekonstrukcí projde celý úsek tratě mezi Brnem-Maloměřicemi a Kuřimí.

„Rychlá modernizace železnice je jednou z našich strategických priorit. Chceme, abychom i v dopravní infrastruktuře, která je nyní v ČR zanedbaná, patřili k nejlepším zemím. Jsem proto rád, že po nedávném dokončení rekonstrukce koridoru směrem na Českou Třebovou dnes v Brně začínají práce na další páteřní trati. Výsledkem tak bude plynulejší doprava, větší bezpečnost a nesrovnatelně lepší komfort pro cestující,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Jedním z hlavních prvků začínající modernizace je stavba nové, dvoupatrové nádražní budovy, která nabídne moderní design a funkcionalitu. Prosklený objekt bude mít v přízemí pokladny, obchodní prostory a toalety. Uprostřed haly budou eskalátory vedoucí do vyvýšené části s lavičkami pro cestující a dalším komerčním prostorem. Stávající budova ustoupí nově budované už v červenci příštího roku. Po dobu její výstavby bude zázemí pro cestující zajišťovat provizorní čekárna s kapacitou 250 osob u prvního nástupiště. Stavba by měla být hotová už do konce roku 2025 a celková rekonstrukce vyjde na 2,95 mld. Kč a je spolufinancován z Fondu soudržnosti EU.

Poté se premiér Petr Fiala přesunul do Vyškova, kde proběhla diskuse s vedením a pedagogickým sborem Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické. Předseda vlády také debatoval se studenty, které zajímala hlavně témata týkající se školství a společnosti. Před jednáním vlády, které se konalo na státním zámku v Bučovicích, se ještě premiér setkal se starostou Jiřím Horákem, se kterým řešil témata, která se dotýkají města a regionu.