5. prosince 2023

Blesk.cz: Podle všech ukazatelů by příští rok měl být lepší, hleďme do budoucnosti s určitou nadějí

(www.blesk.cz) Premiér a předseda ODS Petr Fiala byl hostem Blesku v náhradním termínu pořadu Ptám se, pane premiére v úterý 5. prosince od 9:30. Přímo v našem živém vysílání zaznělo několik vybraných dotazů čtenářů.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

Původně měl premiér Petr Fiala vystoupit v dalším dílu pořadu Blesku „Ptám se, pane premiére“ 15. listopadu ještě před oslavami státního svátku 17. listopadu na Národní třídě. A to poté, co se vrátil ze zahraniční cesty v Africe. Předseda vlády však onemocněl a rušil svůj program, včetně setkání nejvyšších ústavních činitelů na Hradě, jednání Sněmovny, piety na Národní třídě... a také rozhovoru pro Blesk.

Rozhovor s premiérem začal pozivivně. „Podle všech ukazatelů by příští rok měl být lepší, hleďme do budoucnosti s určitou nadějí,“ řekl premiér Petr Fiala. Moderátor Jaroslav Šimáček se pak premiéra zeptal mimo jiné na reakci ohledně velké stávky a protestů odborářů, přičemž tou dobou se premiér nacházel na farmě, kde pracuje i bratr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

„To není žádná farma, která patří panu Jurečkovi," řekl premiér Fiala. Lukáš Jurečka tam dělá jednoho z vedoucích a sám Fiala se to podle svých slov dozvěděl až na poslední chvíli.

„Byl jsem mezi lidmi a byl jsem na dlouho připravované cestě po Vysočině. Myslím, že by byla velká škoda a velká chyba nejít mezi ty, kteří na mě čekali,“ řekl Fiala v Blesku. „Ta kritika mi připadá úsměvná," sdělil Fiala.

Uvedl, že na stávce padaly i vulgarity a tomu dodávat legitimitu nechce, stejně jako nechce mít nic společného s takovýmto typem politiky a veřejného jednání, ke kterému tam došlo. „Ať se chytí za nos ti, kteří tímto způsobem snížili úroveň a hodnotu těch protestů," sdělil premiér Fiala.

Fiala rovněž promluvil o včerejším jednání s tripartitou, kterou po návratu z Rakouska stihl. Řešila se minimální mzda, na které se podle něj zaměstnavatelé a zaměstnanci už dlouho nedokážou domluvit. „Kdybychom měli seriózního partnera, a toho nyní v odborech nemáme, tak jsme se možná posunuli dál," uvedl Petr Fiala.

Moderátor se ale ptal i na situaci ve školách i nemocnicích. „V politice jste občas vystaven nespravedlivému hodnocení, jednal jsem v souladu s Vlastimilem Válkem, kterého si hodně vážím nejen jako politika, ale i lidsky a neudělal bych nic, co by ho mělo jakkoliv oslabit,“ řekl už Fiala o nedávném jednání s lékaři, za které ho kritizoval například Miroslav Kalousek (TOP 09) jako za podraz na Válka. „Dělám všechno, pro to abychom udrželi pětikoalici,“ řekl rovněž premiér Petr Fiala.

V pořadu zazněla také otázka na kritiku vlády v souvislosti s rozpočtem na rok 2024, který ve středu 29. listopadu schválila ve třetím čtení Sněmovna, ale i odpovědi na situaci kolem zdražování energií či zahraničně-politické otázky včetně podpory Izraele či Ukrajiny.

Petr Fiala

předseda vlády ČR