21. listopadu 2023

Aktuálně.cz: Recept na štěstí pro všechny? Pozor na vysoce toxickou přísadu

(Aktuálně.cz) Vždycky v listopadu si vzpomenu, co nás tehdy vyhnalo do ulic. Nebyl to žádný jasný cíl, ale spíš vzájemně sdílená touha po něčem jiném než státní buzeraci prvomájových a lampiónových průvodů za dozoru milicionářů a pomocníků VB. Ti pitomci s lampasy uměli být nebezpeční, ale zároveň nám byli k smíchu. Řídili naše životy tak mizerně, až došel v obchodech i toaletní papír. Listopad nám otevřel dveře. A s výjimkou těch nejzaslepenějších i oči.

Tehdy jsme vstoupili do světa, který nabízí a garantuje svobodu možnosti rozvíjet se jakýmkoli směrem. V podstatě se jedná o veřejný příslib, že člověk může prožít svůj život tak, jak sám uzná za vhodné. Součástí takového světa je snění o lepším životě, protože všude kolem jsou příklady úspěchu třeba v podobě drahých aut, luxusních domů či dovolených v Karibiku. Ve svobodném světě je ten materializovaný úspěch hodně vidět a prakticky každý zná někoho, koho považuje za bohatého. Známe přece povzdech, že „tak bych se chtěl mít taky“.

Od nenaplněných snů to ale nebývá tak daleko k frustraci. A hodně se tomu dá pomoct, pokud někdo přeformuluje původní „možnost využití příležitosti“ na „právo na příležitost,“ protože od práva už je jenom krůček k nároku.

Nikdo nemůže garantovat nárok na lepší život, ale ve svobodné společnosti to lze veřejně vyhlásit. Dokonce z toho lze uvařit politický program a nabídnout ho formou předvolebního guláše. Recept už je mnohokrát ověřený: Jako základ vezmi dva díly Havlíčka a Schillerové, nech to pořádně povařit a před odstavením do toho přidej trošku Babiše. Před podáváním to zase ohřej a podle chuti to můžeš okořenit kouskem Okamury. Jestli se ti to zdá málo, můžeš přidat i špetku něčeho opravdu ostřejšího.

V poslední době se experimentuje s Vrábelem, Rajchlem či Peterkovou, ale to už je opravdu hodně ostré, takže před konzumací je rozumné se poradit s lékařem. Fajnšmekři to však ocení. Je to rychlé, levné a základní recept lze snadno upravovat, takže se to hned tak neomrzí. Bohužel je to maličko toxické, takže když se to přežene, může z toho být bolení, závratě, zvracení a nelze vyloučit ani těžkou otravu.

Během vyvařování je navíc dovoleno lhát, vymýšlet si a vykřikovat sliby třeba o modrém z nebe. Politicky je to efektivní. Ale aby to fungovalo dlouho, tak se musí postupně zvyšovat dávky a přehlížet fakt, že se postupně mění očekávání voličů: Jestli se dnes slíbí tisícovka, musí se zítra nabídnout dvě. Je to politická past, kterou velká část voličů nevidí a mnozí politici přehlíží. Když slepý vede slepého, tak nakonec oba spadnou do jámy. Dost podobné té, ze které jsme se před 34 lety vyhrabali…

Blog Stanislava Blahy.

Stanislav Blaha

poslanec PČR
člen výkonné rady
starosta města
předseda regionálního sdružení