5. listopadu 2023

Premiér Fiala zahájil cestu po Subsaharské Africe. V Etiopii jednal s premiérem Ahmedem jako vůbec první předseda vlády ČR

(www.vlada.cz) Premiér ČR Petr Fiala v sobotu 4. listopadu 2023 zahájil v Addis Abebě obchodní fórum, setkal se s předsedou vlády Etiopie Abiym Ahmedem, navštívil Muzeum vody, porodnici i leteckou základnu Bishoftu. Cestou po Africe chce premiér Fiala otevřít dveře českým firmám, aby měly dobré jméno nejen v České republice, ale i ve světě.

Na začátku své cesty po Subsaharské Africe premiér Fiala v Etiopii nejprve zahájil česko-etiopské obchodní fórum, na kterém hovořil o tom, jak velmi oceňuje reformy, které Etiopie byla schopna v minulých letech udělat. Připomněl, že chápe, že stejně jako kdysi v České republice není přechod nikdy snadný. Fiala zmínil i to, že Etiopie nabízí mnoho příležitostí ke spolupráci.

„Etiopii vnímáme jako jednoho z našich klíčových obchodních partnerů v Subsaharské Africe. Jsme hrdí na to, že Etiopie je naší prioritní zemí v rozvojové spolupráci. Domnívám se, že ekonomická a rozvojová spolupráce by měla jít ruku v ruce,“ řekl premiér Petr Fiala.

Následně českého předsedu vlády přijal jeho etiopský protějšek premiér Abiy Ahmed, se kterým řešili zejména další možnosti spolupráce. Jednání bylo velmi otevřené. Premiér uvedl, že Etiopie má zájem o spolupráci hned v několika oblastech: „Chceme vybudovat strategické vztahy. Diskutovali jsme o hlavních oblastech spolupráce, jako je vodní hospodářství, zemědělská technika, zdravotnictví, nebo těžební průmysl, ale i o lepší spolupráci v bezpečnostním a obranném průmyslu,“ uvedl Fiala.

V Muzeu vody přivítal českého premiéra ministr vody a energie Habtamu Itefa Geleta a státní ministr vody Abraha Adugna. Společně měli možnost vidět výsledky práce českých hydrogeologů, kteří v Etiopii vytvořili mapy vodních zdrojů již v 70. letech. Tyto mapy jsou užitečné například v boji proti hladomoru. V rozvojové oblasti pomáhá v Etiopii například Česká geologická služba, Člověk v tísni, All for Soil, ale také Mendelova univerzita. Neziskový sektor zde zastupuje ADRA a CARE: „Považuji za důležité, abychom pomáhali lidem v rozvojových zemích k tomu, aby měli lepší podmínky k hospodaření a aby se jim zde lépe žilo, a to i proto, že pak nemají důvod ze země odcházet,“ zmínil Fiala.

Právě při návštěvě nemocnice Abebech Gobena MCH Hospital se podle premiéra naplno ukázala česká pomoc v rozvojové oblasti. Porodnice, které dodává lůžka firma Linet, se stará nejen o rodičky, ale také o nemocné ženy a oběti znásilnění. České zdravotnické firmy sdružené v AVDZP přeložili projekt „Mother and Child Care“, který zahrnuje gynekologickou, porodnickou a neonatologickou péči. Místní nemocnice je navržena jako „Centre of excellence“, tedy jako školící středisko, kde budou čeští lékaři a sestry školit pracovníky jak této nemocnice, tak z celého regionu. Česko dodává do Etiopie i inkubátory a další vybavení.

Ještě před odletem do Keni navštívil premiér Fiala v neděli 5. listopadu 2023 Etiopské národní muzeum, které plánuje spolupráci s českým Národním muzeem na výstavě v roce 2025. Důležitou zastávkou byla letecká základna Bishoftu. Zde si premiér prohlédl i leteckou akademii. Česko nyní dodává do Etiopie například helmy. Spolupráce však může mít v oblasti obranného průmyslu mnoho podob. Český průmysl je zde už nyní zastoupen firmou Omnipol.

„Spolupráce je vícestranná. Jednak se tady podílíme na renovaci flotily letadel L-39 Albatros, současně sem firma Omnipol dodává trenažéry pro simulátory, pro trénink pilotů, ale také je zde pravidelně skupina českých techniků a inženýrů, která se podílí na renovaci letadel a současně školí Etiopany v této dovednosti. Otevírá se tady možnost podepsání kontraktu dalších nových letadel nové řady L-39 5G,“ dodal na závěr návštěvy Etiopie premiér Fiala.

Na své cestě po Subsaharské Africe navštíví český předseda vlády postupně i Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny.