30. října 2023

Události, komentáře: Podporujeme reformu OSN

(ČT 24) Islamistické hnutí Hamás je velmi schopné ve vytváření dezinformací, což dokáže využít ve svůj prospěch během konfliktu s Izraelem. V Událostech, komentářích ČT24 před tím varoval náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák (ODS). Česko by podle něj mělo hledat spojence pro reformu OSN.

Celou debatu s Jiřím Kozákem můžete zhlédnout na ČT24.

V neděli večer vtrhlo několik desítek lidí na letištní plochu v Machačkale – v převážně muslimské republice Dagestán na jihu Ruska – kvůli plánovanému přistání letadla z Izraele. Dav se shromáždil na letišti poté, co zpráva v aplikaci Telegram vyzvala Dagestánce, aby „nezvané hosty“ přinutili odletět jinam; ve zprávě se nehovořilo o „Židech“, ale o „nečistých“. „Musíme na ně počíhat před letištěm a chytit je, než půjdou svou cestou,“ nabádala jedna ze zpráv.

Podle náměstka ministra zahraničí Jiřího Kozáka je to důkaz toho, jak se dav nechá snadno zmanipulovat na základě informací na sociálních sítích. Dodal, že Hamás je velmi zručný ve vytváření nepravdivého obrazu a dezinformací a využívá toho ve své válce. „Jsou schopni vytvořit realitu, která je velmi virtuální, ale pro některé lidi bohužel věrohodná.“

Kozák řekl, že jde o systematickou kampaň namířenou proti Izraeli, kdy se z Hamásu a Gazy dělá oběť a zapomíná se na úplnou podstatu, tedy to, že na začátku byl obrovský teroristický útok Hamásu. Dodal, že Izrael má právo se bránit, zvláště když Hamás v Pásmu Gazy drží přes dvě stovky rukojmí. Domnívá se rovněž, že to, že Hamás vytvořil tuto virtuální realitu, je velkou prohrou pro nás pro všechny, „protože už to není o pravdě, ale o emocích“.

Kozák: Hledejme spojence pro reformu OSN

Jiří Kozák řekl, že Češi a jejich spojenci se celý páteční večer pokoušeli ovlivnit rezoluci, a když se to nepovedlo, tak Česko hlasovalo proti. Kritizoval, že Valné shromáždění odmítlo označit Hamás za teroristickou organizaci.

Jiří Kozák

náměstek ministra zahraničních věcí
zastupitel města Říčany