28. října 2023

Premiér Fiala se zúčastnil oslav 105. výročí vzniku samostatného Československa

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala se v sobotu 28. října zúčastnil pietního aktu u Národního památníku na Vítkově konaného při příležitosti 105. výročí vzniku samostatného československého státu. Po skončení piety premiér navštívil Den otevřených dveří Strakovy akademie, kde se potkal s návštěvníky. Státní svátek zakončí večer na slavnostním večeru na Pražském hradě, který je spojen s předáváním státních vyznamenání prezidentem republiky.

Premiér společně s dalšími čestnými hosty uctil položením věnce na čestném dvoře Národního památníku na Vítkově památku hrdinů, kteří přispěli ke vzniku samostatného Československa. V kolumbáriu památníku pak premiér položil květiny k hrobu předsedy protektorátní vlády generála Aloise Eliáše.

„28. říjen je svátek, který nám připomíná, že jsme národ s tisíciletou tradicí, který získal v roce 1918 samostatnost, a že jsme se stali svobodnou a demokratickou zemí. S dnešní nesrovnatelně lepší mezinárodní situací a vším, co dnes máme k dispozici, neexistuje důvod, aby náš stát nebyl stejně úspěšný jako Masarykovo Československo,“ řekl po slavnostním aktu premiér Petr Fiala. „První Československá republika netrvala dlouho, ale její idea přetrvávala v myslích našeho národa i v těžkých dobách. Plně jsme na tuto myšlenku navázali po pádu komunistického režimu,“ dodal premiér Fiala.

Poté se zúčastnil slavnostní bohoslužby ve slavnostní síni památníku, kde také vystoupil s krátkým projevem. „Dnešní den bychom neměli chápat jako připomínku něčeho, co dávno neexistuje, ale jako oslavu kontinuity a demokracie obecně. Oslavujeme mimo jiné to, že náš národ přežil všechny krize. Že jsme pořád tady. Že před sebou máme otevřenou budoucnost, kterou si můžeme sami vybrat,“ řekl mimo jiné Petr Fiala a poděkoval všem, kteří se ve své každodenní práci snaží, aby Česko bylo úspěšnou zemí. „Chci ze srdce poděkovat těm, kdo věnují čas dětem ve školách, kdo se starají o druhé, pomáhají lidem v mezních situacích, brání naše bezpečí,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

V poledne se premiér ve své pracovně setkal s návštěvníky Dne otevřených dveří Strakovy akademie a večer pak sváteční den zakončí spolu s dalšími členy vlády a ústavními činiteli na slavnostním večeru na Pražském hradě, kde prezident republiky předá nejvyšší státní vyznamenání.