23. října 2023

Premiér Petr Fiala navštívil v Rožnově pod Radhoštěm firmu na výrobu čipů onsemi

(www.vlada.cz) V pondělí 23. října 2023 premiér Petr Fiala navštívil firmu onsemi v Rožnově pod Radhoštěm, kde si prohlédl výrobu a setkal se s vedením společnosti. Následně diskutoval také se žáky Gymnázia Rožnov pod Radhoštěm. Ještě před tím se zúčastnil slavnostního zahájení polygonu CEETe – Explorer v Ostravě.

Ve společnosti onsemi si premiér Fiala prohlédl výrobu čipů a EPI desek a setkal se s vrcholnými představiteli firmy. S těmi debatoval o podpoře zvažované investice společnosti onsemi do pokročilé výroby čipů na bázi karbidu křemíku. Výrobní společnost ON Semiconductor Czech Republic vznikla v roce 2003 fúzí společností TESLA SEZAM a TEROSIL. Obě uvedené společnosti byly nástupnickými organizacemi bývalého státního podniku TESLA, na jehož tradici současná polovodičová výroba navazuje.

Jednou z důležitých investic, o kterých jsem mluvil ve své vizi Restart Česka je investice do výroby čipů. Chceme, aby se u nás čipy a polovodiče vyráběly a já jsem zástupce onsemi ujistil, že je moje vláda připravena tento projekt zásadně podpořit,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Společnost onsemi nabízí inovativní řešení pro energeticky úspornou elektroniku, která napomáhají globálnímu snižování spotřeby energií. Společnost nabízí ucelené portfolio polovodičových součástek a řešení, která mají široké využití v automobilovém průmyslu, komunikačních technologiích, počítačové technice, spotřební elektronice, průmyslové technice, LED osvětlení, lékařské elektronice, vojenství a letectví i v aplikacích pro napájení.

Zvažovaná investice firmy onsemi vypadá velmi slibně. Po zkušenostech s přerušením dodavatelských řetězců v době covidu roste tlak na přesun výroby klíčových technologií do Evropy. V současné době se velmi snažím já i členové mojí vlády, abychom byli atraktivní zemí pro investory. Stejně tak na tom vydělá Zlínský a Moravskoslezský region, kam to přinese pracovní místa pro občany a urychlí to jeho transformaci na centrum moderních a pokročilých technologií,“ sdělil premiér Petr Fiala.

Se studenty Gymnázia Rožnov pod Radhoštěm se premiér bavil o tématech politiky, politologie, svých politických začátcích, ale také odpovídal na dotazy na téma školství, výhod a nevýhod přijetí eura a také o národním sebevědomí.

CEETe je centrem nové generace spojující výzkum, vývoj a tržní uplatnitelnost výsledků mezisektorové spolupráce v oblasti udržitelné energetiky, jehož cílem je transfer inovačních technologií pro zajištění energetické soběstačnosti a surovinové nezávislosti v evropském kontextu. Hlavním úkolem polygonu je ukázat možnosti, jak se vymanit ze závislosti na fosilních palivech s využitím moderních nízkouhlíkových technologií, a napomoci tak regionu v jeho transformaci z regionu uhelného na region moderní a energeticky soběstačný. Moderní nízkouhlíkové technologie včetně využití energie slunce a větru, zpracování odpadu či výroby vodíku v Ostravě zdejší výzkumníci nejen vyvíjejí, ale rovnou využívají v provozu, navíc pod jednou střechou. Výstavba objektu s fotovoltaickými panely ve fasádě i tzv. zelenou stěnou stála 400 miliónů korun. Jeho úkolem je ukázat cestu pro energetickou transformaci 21. století.

Mám velkou radost, že dnes otevíráme nové centrum energetických a enviromentálních technologií – CEETe. Bude na trh dodávat praktická a okamžitě použitelná řešení. Jeho vybudování je skvělým příkladem spolupráce akademické sféry, soukromého a veřejného sektoru. Lidskou vynalézavost a touhu posunovat hranice chápu jako nejdůležitější strategii v naší adaptaci na enviromentální výzvy. A to jak z pohledu životního prostředí, tak i v zájmu naší ekonomiky a konkurenceschopnosti našich firem,“ uvedl předseda vlády Fiala.